Kakšna bo prihodnost Srečka Katanca? Foto: Reuters
Kakšna bo prihodnost Srečka Katanca? Foto: Reuters
Združeni arabski emirati
Združeni arabski emirati so v skupini D zasedli zadnje mesto. Foto: EPA
Združeni arabski emirati
Navijači Združenih arabskih emiratov v Katarju niso dočakali zadetka svojih ljubljencev. Foto: EPA

Časnik The National s sedežem v Abu Dabiju piše, da se bo tehnični odbor nogometne zveze Združenih arabskih emiratov (ZAE) v prihodnjih dneh sešel in ocenil nastop na prvenstvu v Katarju.

Predsednik zveze Mohamed Al Khalifan Al Rumaithi je kljub le eni točki s treh tekem pohvalil slovenskega trenerja: "Z dozdajšnjim delom Katanca smo bili zadovoljni. Prepričani smo, da je trdo delal in naredil vse, kar je lahko."

Nekdanji selektor slovenske reprezentance je vodil ZAE na 23 tekmah, njegova statistika pa je devet zmag, sedem porazov in sedem neodločenih izidov. Na azijskem prvenstvu se je najprej brez zadetkov razšel s Severno Korejo, nato nesrečno v sodnikovem podaljšku z avtogolom klonil proti Iraku, v sredo pa moral priznati še premoč Iranu (0:3).

Podpredsednik zveze: "Gotovo nisem vesel"
Mediji so do Katanca manj prizanesljivi. Kritizirali so ga zaradi "obrambnega" pristopa, saj je v napadu igral le z enim nogometašem, Ahmedom Kalilom. Tudi podpredsednik zveze Saed Abdul Gafar Husain ni držal jezika za zobmi po zadnji predstavi v Katarju: "Če ne moremo premagati Irana, ki je igral z rezervno postavo, kdaj bomo zmagali? Opravičujem se navijačem. To je slab rezultat. Gotovo nisem vesel. S Katancem se bomo srečali in pogovorili."

47-letni Ljubljančan umirja strasti. "Počakali bomo do žreba kvalifikacij za svetovno prvenstvo. V tem trenutku nihče ne ve, kako bo, tako da bomo videli. Marca moramo odigrati nekaj prijateljskih tekem. Na sporedu so tudi kvalifikacije za olimpijske igre," pravi. Žreb kvalifikacij za SP v Braziliji leta 2014 bo že 31. julija letos.

Nohra nezadovoljen s Katančevimi ocenami
V zadnjih kvalifikacijah za SP so Emirati na osmih tekmah osvojili le eno točko, potem pa je junija 2009 na njihovo klop sedel Katanec. Azijsko prvenstvo njegovi varovanci zapuščajo brez doseženega zadetka. Že pred turnirjem je napovedal, da bi učinkovitost znala biti težava, ker mora zaradi velikega števila tujcev v domači ligi v reprezentanco vabiti napadalce, ki sicer sedijo na klopi. Njegove izjave niso naletele na najbolj prijazen odziv pri izvršnem direktorju lige Carlu Nohri. Ta je dejal, da si želi Katanec le zaščititi hrbet, in dodal, da se podobno godi nekaterim drugim reprezentancam, ki pa so bile na azijskem prvenstvu uspešnejše, med drugim gostitelj Katar.

Zmanjkalo tudi nekaj sreče
"Fizično nismo na enaki ravni kot naši tekmeci v skupini. Normalno je, da je imelo veliko igralcev na tretji tekmi težave. Bili so utrujeni. Podobno velja za vse zalivske ekipe. Niso na ravni tistih reprezentanc, katerih nogometaši igrajo v Evropi. Zmanjkalo nam je tudi nekaj sreče, zabili smo si dva avtogola. To je realnost. Igrali smo v zelo močni skupini, toda pokazali smo dober nogomet in moramo dvigniti glave ter trdo delati še naprej. Na prvi tekmi smo imeli veliko strelov na gol, a nismo zadeli, na drugi smo streljali 17-krat, stresli vratnico, toda prav tako ostali brez gola," je še povedal Katanec, ki je v drugem polčasu proti Iranu dal priložnost tudi nekaterim mlajšim nogometašem.