Zgodovinski prizor? Navijači so se po izbruhu pandemije in več kot treh mesecih na tribune najprej vrnili v Kranju na zadnji tekmi 28. kroga Triglav Kranj - Maribor. Foto: www.alesfevzer.com
Zgodovinski prizor? Navijači so se po izbruhu pandemije in več kot treh mesecih na tribune najprej vrnili v Kranju na zadnji tekmi 28. kroga Triglav Kranj - Maribor. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Maribor podaljšal zmagoviti niz v Kranju in se Olimpiji približal le na točko

V torek je vroča Mura prizemljila Celje, sredna petarda Brava v Stožicah pa razgalila vse težave vodilne Olimpije. Uvod v zadnjo četrtino Prve lige je tako v četrtek ponudil Mariboru lepo priložnost, ki je v Kranju ni zapravil in po vnovičnem preobratu ugnal Triglav s 3:1 in se zavihtel na 2. mesto lestvice, le še s točko zaostanka. Bodo branilci naslova že v nedeljo po končanem 29. krogu prevzeli vodstvo?

Širina izbire ključni adut Maribora
"Imamo širino, na klopi imamo šest igralcev, ki bi lahko igrali v prvi enajsterici. To je naša moč, ki jo nameravamo čim bolje izkoristiti,"
je trener Sergej Jakirović tudi v Kranju vnovič omenil glavni adut Maribora in temelj njegove samozavesti ob prihodu, da obramba naslova prvaka Slovenije še zdaleč ni bila izgubljena.

"Vedeli smo, da bo težko. Ob prekinitvah smo imeli težave in res smo prejeli gol po prostem strelu. A sem verjel v preobrat, uporabili smo menjave in zasukali tekmo, ko smo tudi sami zadeli iz prekinitve," je 43-letnik iz Mostarja opisal tekmo v Kranju in obžaloval, da so se Štajerci sploh znašli v zaostanku.

Dervišević izenačil iz kota
"Škoda, da Luka Zahović ni zadel že v 1. polčasu. Vesel sem, da je zadel Marcos Tavares, da je zdrav in v polnem treningu. In kot rečemo leta so samo številka,"
je bil Jakirović zadovoljen, da sta zadela oba ključna napadalca Maribora. A znova je bil mož zasuka Amir Dervišević, ki je na prejšnjih dveh tekmah zadel z 11-m, tokrat pa kar naravnost iz kota za nujno potrebno izenačenje.

Redko videna poteza v 78. minuti, ki je prelomila srečanje, kar so odkrito priznali tudi gostitelji. "Mariboru je uspelo z menjavami in z golom iz kota, ki se nam ne bi smel dogoditi, če hočemo igrati prvoligaški nogomet. Psihološko smo padli in Maribor je to znal izkoristiti," je po tekmi povedal Boštjan Miklič, pomočnik trenerja Triglava Kranj.

Mariborčani tudi v Kranju unovčili dolgo klop v zadnjih minutah

Zmagoviti gol je dosegel Luka Zahović v 83. minuti, ki je čez dve minuti še podal za 152. gol Marcosa Tavaresa v dresu Maribora. "Do 200. gola, upam, da bom to dosegel. Veliko smo v napadu, imamo veliko priložnosti, energije in motiva," je po tretjem golu sezone dejal 36-letni Tavares.

Prva pokoronska tekma z gledalci
Tekma v Športnem centru v Kranju je bila posebna, ker je bila sploh prvo športno tekmovanje po epidemiji covida-19, ki so se je lahko uradno na tribunah udeležili tudi gledalci. NK Triglav in Upravna enota Kranj sta se potrudila, da sta takoj po odpravi popolne prepovedi uredila vse postopke, da se je lahko na četrtkovi tekmi 28. kroga Prve lige skupaj zbralo 500 ljudi.

Okoli 170 ljudi šteje standardni nabor prisotnih igralcev, članov strokovnih štabov, predstavnikov klubov, sodniki, gasilci, reševalci, novinarji, snemalci ... Nato so prednost dobili imetniki letnih vstopnic. "Na koncu smo lahko dali v prodajo 200 vstopnic," je povedal predsednik NK-ja Triglav Beno Fekonja, ki poudarja glavni motiv: "Nogometa brez navijačev ni."

Jakirović: Tekme brez gledalcev niso smiselne

V Ljudskem vrtu še brez navijačev
Zaradi zapletenih upravnih postopkov gledalcev v nedeljo v Ljudskem vrtu na tekmi Maribor ‒ Rudar še ne bo in tudi marsikje drugje ne, saj ob tako majhnem številu dovoljenih gledalcev tekma postane za klub strošek, ne pa zaslužek.

"Tekme brez gledalcev nimajo smisla. Upam, da jih bo v prihodnjih krogih še več," si navijaške podpore želi Jakirovič, ki pa bo moral proti zadnjeuvrščenemu Rudarju, kot rečeno, opraviti samo s svojimi izbranci. “To bo zdaj najtežja tekma za nas, saj vsi menijo, da bodo točke vpisane vnaprej. Rudar je nasprotnik, ki lahko povzroči težave."

Amir Dervišević je že drugič v sezoni dosegel gol neposredno iz kota, prvega je zabil Aluminiju, ki mu je gol iz kota dal tudi Luka Bobičanec (Mura). Foto: www.alesfevzer.com
Amir Dervišević je že drugič v sezoni dosegel gol neposredno iz kota, prvega je zabil Aluminiju, ki mu je gol iz kota dal tudi Luka Bobičanec (Mura). Foto: www.alesfevzer.com

Jakirović o Olimpiji: To so njihove težave
Vseeno bo vse razen zmage Maribora proti Velenjčanom, ki v tej ligaški sezoni še vedno nimajo zmage, ogromno presenečenje. In kaj pravi vijoličasti strateg o težavah vodilne Olimpije? "To so njihove težave. Lahko jih opazujem samo z razdalje, očitno je, da imajo težave, mi pa smo jih že ujeli."

Sledi Bravo ‒ Mura, v prenosu Maribor ‒ Rudar
29. krog v soboto ob 18.00 v Šiški v Ljubljani odpira obračun dveh najbolj vročih ekip Prve lige Bravo ‒ Mura. Sledi popravni izpit po novem tretjeuvrščenega Celja proti Taboru Sežani (ob 20.00). V nedeljo bodo gledalci v Kranju videli dvoboj Triglav ‒ Aluminij (ob 16.00), ki mu bo sledil derbi ljubljanske kotline Domžale ‒ Olimpija (ob 18.00) in za konec ob 20.30 pride soočenje branilca naslova in prihodnjega drugoligaša Maribor ‒ Rudar, brez gledalcev na tribunah, a zato s prenosom na TV Slovenija 2 in MMC-ju.