Predsednik Reala Florentino Perez. Foto: Reuters
Predsednik Reala Florentino Perez. Foto: Reuters

Vodstvo španskega prvenstva se je namreč z družbo CVC pogodilo o prodaji skoraj 11-odstotnega deleža pravic tekmovanja za prihodnjih 50 let v skupni vrednosti 2,7 milijarde evra.

To je razjezilo vodstvi Reala in Barcelone, ki sta nezadovoljni s tem, kako se deli zaslužek od televizijskih pravic.

Vodstvo Reala se je danes na to temo sešlo in v izjavi za javnost sporočilo, da se je odločilo, da bo tožilo Javierja Tebasa, predsednika La lige, in prvega moža investicijske družbe CVC Javierja de Jaimeja Guijarra ter nekaj partnerjev družbe. Real je v izjavi zapisal, da upa na razveljavitev posla med klubi, vodstvom tekmovanja in CVC-jem še pred generalno skupščino španske ligaške piramide. Da bi bil posel dokončno izpeljan, morata zanj glasovati dve tretjini od 42 klubov v prvih dveh ligah.

Španska velikana Real Madrid in Barcelona sta že v četrtek družno obsodila posel. "Ta sporazum je bil dosežen brez vednosti Reala iz Madrida," je takrat v izjavi za javnost zapisal kraljevi klub.

Real v novo sezono vstopa brez dolgoletnega stebra obrambe Sergia Ramosa. Foto: Reuters
Real v novo sezono vstopa brez dolgoletnega stebra obrambe Sergia Ramosa. Foto: Reuters

Barcelona se še ni odločila za tožbo
Tudi Barcelona je pozneje v izjavi za javnost zapisala, da o načrtu zasebne prodaje kapitala vodstvo tekmovanja "ni razpravljalo s klubi, ki so lastniki televizijskih pravic". Za tožbo pa se Katalonci do tega trenutka še niso odločili.

Dogovor s CVC-jem so pri vodstvu španske lige sicer označili kot dobrodošlo finančno spodbudo za klube, katerih finance so zaradi pandemije in tekem pred praznimi tribunami doživele velik udarec.

Real in Barcelona bi s tem poslom pridobila okoli 250 milijonov evrov sredstev, a se ne strinjata s prodajo skoraj 11 odstotkov televizijskih pravic.

V petek se sicer začenja nova sezona španskega nogometnega prvenstva, spodaj si lahko pogledate, kdo se bo spopadel v uvodnem krogu.

1. KROG

Petek ob 21.00:
VALENCIA - GETAFE

Sobota ob 17.00:
OSASUNA - ESPANYOL

Ob 19.30:
CADIZ - LEVANTE
MALLORCA - BETIS

Ob 22.00:
ALAVES - REAL MADRID

Nedelja ob 17.30:
CELTA VIGO - ATLETICO MADRID (Oblak)

Ob 20.00:
BARCELONA - REAL SOCIEDAD

Ob 22.15:
SEVILLA - RAYO VALLECANO

Ponedeljek ob 20.00:
VILLARREAL - GRANADA

Ob 22.00:
ELCHE - ATHLETIC BILBAO