Brane Oblak je množici nagrad dodal še najvišje državno priznanje na področju športa. Foto: Drago Perko
Brane Oblak je množici nagrad dodal še najvišje državno priznanje na področju športa. Foto: Drago Perko
Sara Isakovič
Sara Isakovič je trenutno na študiju v ZDA. Foto: MMC RTV SLO
Titan prejel nagrado za življenjsko delo
Znani dobitniki Bloudkovih nagrad

Izmed dobitnikov nagrad na podelitvi na Brdu pri Kranju zaradi študija v ZDA ni bilo le Isakovičeve, ki je nagrado prejela za vrhunske dosežke v plavanju. Nosilka srebrne kolajne z olimpijskih iger v Pekingu leta 2008 bi si jo zaslužila že lani, vendar je presenetljivo nihče ni predlagal odboru, ki odloča o nagradah.

Kauzer: Še večji motiv za naprej
Kauzer, letošnji svetovni prvak in zmagovalec slalomskega svetovnega pokala v kajaku na divjih vodah, je povedal, da mu priznanje zelo veliko pomeni, saj je to potrditev, da je veliko dosegel. "Za naprej mi to pomeni še večji motiv. Zelo težko bom ponovil izjemno uspešno lansko sezono, vendar se bom potrudil in vztrajal do OI-ja v Londonu. Prav olimpijska medalja mi še manjka na moji športni poti," je dodal Hrastničan.

Oblak: V Sloveniji je zelo težko delati v nogometu
Oblak, nekdanji odlični nogometaš, ki je blestel v dresih jugoslovanske reprezentance, Olimpije, Hajduka, Schalkeja in Bayerna, je Slovenec z največjimi dosežki v najbolj priljubljenem športu na svetu. "51 let sem v nogometu. Imam mnogo priznanj, medalj in pokalov, manjkalo pa mi je najvišje državno priznanje. Zahvala gre tudi tistim v odboru, ki so me izbrali. Pomagalo mi je tudi to, da je nogometna reprezentanca dobro nastopala in se uvrstila na SP ... V Sloveniji je zelo težko delati v nogometu, ker razen v slovenski reprezentanci razmere niso urejene. Pri nas bi delal le še z mladimi, vendar bi morale biti tudi na tem področju razmere urejene, drugače izgubljaš energijo celo s tožbami, ker so vse druge poti pred tem zaman," je dejal Oblak.

Titan: Nisem še končal
81-letni Evgen Titan iz Murske Sobote je nagrado prejel za življenjsko delo. Vzgojil je številne športnike, ki so dosegli vrhunske športne dosežke, na njegovo pobudo pa so v obliki šolskih lig in šolskih prvenstev nastali izjemno razvejani in razširjeni tekmovalni šolski sistemi v različnih športnih panogah. "Zame je to obdobje kot Brižinski spomeniki. Dolga je bila moja življenjska pot, ki sem jo usmeril v Prekmurje in šport. Začel sem že, ko mi je bilo šest let v Sokolu. Končal pa še nisem. Poslovilno tekmo za slovensko reprezentanco v hokeju na travi sem igral pred petimi leti proti Hrvaški," je povedal Titan.

Kdo so dobitniki plaket?
Plakete so dobili Slavko Cener (nogomet in romski šport), veslaški četverec brez krmarja (Rok Kolander, Miha Pirih, Tomaž Pirih, Rok Rozman), Teja Gregorin (biatlon), Vladimir Kevo (atletika), Marijan Lačen (specialna olimpijada), Dragica Lapornik (invalidski šport), Tina Maze (alpsko smučanje), Jože Pogačnik (novinarstvo in publicistika), Sonja Roman (atletika), Marija Simčič (nordijsko smučanje), Dejan Zavec (boks) in Peter Zupan (biatlon).

V odboru za podelitev nagrad so bili poleg predsednika Mira Cerarja še Mima Jaušovec, Franci Petek, Cveta Pavčič, Janko Popovič, Marta Bon, Ivan Lukan, Bojan Jošt in Silva Razlag.

Titan prejel nagrado za življenjsko delo
Znani dobitniki Bloudkovih nagrad