Bernie Ecclestone je bil vrsto let
Bernie Ecclestone je bil vrsto let "capo di banda" formule ena, ki pa jo je moral leta 2017 zapustiti, ko je lastnik komercialnih pravic postal Liberty Media. Foto: EPA

Izbruh novega koronavirusa pušča hude posledice povsod, tudi v športnem svetu, kjer so morali preklicati, preložiti ali celo odpovedati tekme in tekmovanja.

Tudi v kraljici motošporta formuli ena, kjer so najprej odpovedali uvodni dirkaški konec tedna v Melbournu, nato pa so se zaradi epidemije začele odpovedi oziroma preložitve dirk nizati kot po tekočem traku.

Lahko bi sezono celo podaljšali v naslednje leto in v letu 2021 izpeljali še štiri dirke iz letošnje sezone. Toda težava je najti prizorišča, kjer bodo promotorji želeli dirkaško preizkušnjo.

Bernie Ecclestone

Morda Trump ve kaj, česar drugi ne
Vodilni tega športa še vedno upajo, da bodo lahko sezono 2020 nekako spravili pod streho, četudi bo na koledarju le od 15 do 18 od predvidenih 22 dirk. "Zelo bi bil presenečen, če jim bo to na koncu tudi uspelo," je za Reuters iz samoizolacije na ranču v Braziliji dejal 89-letni Ecclestone in nadaljeval: "Res upam, da jim uspe. Lahko bi sezono celo podaljšali v naslednje leto in v letu 2021 izpeljali še štiri dirke iz letošnje sezone. Toda težava je najti prizorišča, kjer bodo promotorji želeli dirkaško preizkušnjo." Ecclestone je poudaril, da mu je žal ljudi, ki morajo sprejemati težke odločitve, istočasno pa niti ne vedo, koliko časa bo trajala epidemije in kdaj bo sploh varno prirejati dirke. "Če se zanašamo na ameriškega predsednika Donalda Trumpa, bo vse hitro v najlepšem redu. Nisem povsem prepričan. Morda pa ve kaj, česar mi ne," je dejal.

Formula ena v boj proti pandemiji

Formula ena v boju proti pandemiji novega koronavirusa ponuja svojo tehnološko pomoč. Sedmerica moštev je ponudila podporo svojih tehnoloških oddelkov pri izdelavi in transportu respiratorjev. Kot so v petek sporočili iz vodstva tekmovanja, se je sedmerica ekip pridružila industrijski iniciativi na Otoku, ki želi v kriznih časih poskrbeti za izdelavo in nabavo nekatere najnujnejše medicinske opreme, predvsem respiratorjev. V projektu sodelujejo Mercedes, Red Bull, Racing Point, Haas, McLaren, Renault in Williams, ki imajo v svojih vrstah edinstvene tehnološke ekipe. (STA)

Kaj bi naredil jaz? Ustavil bi kakršno koli govorjenje o izvedbi letošnje sezone. To je edina pravilna, varna odločitev, s katero lahko zaščitiš vse. Treba je ustaviti te neumne dogovore in obljube o letošnjih dirkah. Ne bodo se zgodile.

Bernie Ecclestone

Letošnje dirke se "ne bodo zgodile"
Formuli ena se letos piše slabo. Če so preložili poletne olimpijske igre za leto dni, je povsem jasno, da lahko tudi letošnje tekmovalno leto v elitnem razredu motošporta v celoti odpovedo. Letos so s koledarja že črtali prestižno dirko za VN Monaka v Monte Carlu, ki najboljših dirkačev na svetu ne bo gostil prvič po letu 1954. Vodstvo formule ena je že moralo preložiti šest dirk – VN Bahrajna, VN Vietnama, VN Kitajske, VN Nizozemske, VN Španije in VN Azerbajdžana –, varne niso niti naslednje preizkušnje v Kanadi, Franciji in Avstriji. Ecclestone je prepričan, da tudi letošnje dirke za VN Velike Britanije v Silverstonu, ki je na sporedu 19. julija, ne bodo izpeljali. "Kaj bi naredil jaz? Ustavil bi kakršno koli govorjenje o izvedbi letošnje sezone. To je edina pravilna, varna odločitev, s katero lahko zaščitiš vse. Treba je ustaviti te neumne dogovore in obljube o letošnjih dirkah. Ne bodo se zgodile," je še dejal Ecclestone in sklenil: "To je zdaj dobra priložnost za Liberty Medio (lastnik tržnih pravic formule ena), da prevzame nadzor nad športom, zmanjša stroške ekip in jih s 700 ljudi reducira na maksimalno 70."