Dominik Windisch je v loteriji snežink in sunkov vetra dosegel največji uspeh kariere. V Östersundu je bil sicer tudi bronast v mešani štafeti. Foto: Reuters

Slovenske barve je v nedeljo na tekmah najboljših 30 biatlonk in biatloncev branil le Jakov Fak. Na prvem streljanju je Fak začel odlično, podrl vse tarče in bil na 12. mestu, a nato je na drugem streljanju zgrešil dvakrat in zdrsnil na 20. mesto, po tretjem streljanju je bil z enim dodatnim kazenskim krogom 18. Še enkrat, četrtič, je Fak zgrešil na zadnjem streljanju in je šel v zadnji krog kot 16., končal pa je na 14. mestu.

Peto mesto moške štafete edini slovenski presežek v Östersundu

Zadnje streljanje je z vetrom in sneženjem poskrbelo za pravo ruleto. Vodilni Rus Jevgenij Graničev je zgrešil štirikrat, najboljši biatlonec zime Johannes Boe pa kar petkrat. Velika priložnost se je ponudila zasledovalcem, ki pa so kot po pravilu grešili. Edini, ki je na zadnjem streljanju podrl vseh pet tarč, je bil prekaljeni Italijan Dominik Windisch in odtekel proti uspehu kariere. Srebro je osvojil Francoz Antonin Guigonnat, ki je premeteno dobil dvoboj z Avstrijcem Julianom Eberhardom.

29-letni Windisch je do zdaj v svetovnem pokalu slavil le eno zmago pred tremi leti, prav vsi dobitniki medalj pa so osvojili svoja prva odličja svetovnega prvenstva.

Velepec obžaluje napako s smučmi
"Jakov je začel odlično, se nastreljal na 26. strelskem mestu, ki je bil tudi bolj v zatišju in podrl vseh pet tarč. Na drugem postanku je v vetru opravil pravilno korekcijo na puški, a se mu je veter obrnil. Imel je malo smole, a danes ni bil edini. Če bi šel naprej z ničlo, je bil v igri za vrhunsko uvrstitev,"
je po tekmi dejal trener slovenskih biatloncev Uroš Velepec.

V celoti gledano je bil Velepec s Fakovim nastopom zelo zadovoljen. "Prvenstvo je bilo naporno že v uvodu s sprintom in zasledovanjem. Žal smo naredili napako pri pripravi smuči za individualno tekmo. Včeraj, pa tudi danes pa je dokazal, da se je vrnil med najboljše. V zadnjem krogu je v primerjavi z najhitrejšimi izgubil le pet sekund in prihodnji teden na Norveškem lahko pričakujemo še več."

Dorothea Wierer je najboljšo sezono v karieri kronala s prvim naslovom svetovne prvakinje v prestižnem skupinskem štartu. Foto: Reuters

Italijanka Dorothea Wierer je nova biatlonska svetovna prvakinja v skupinskem štartu, s čimer je prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. 28-letnica iz Brunecka je kljub dvema zgrešenima streloma ugnala Rusinjo Jekaterino Jurlovo za 4,9 sekunde (2 kazenska kroga) in Nemko Denise Herrmann, ta je zgrešila štirikrat, za 15,4 sekunde.

V napeti tekmi je bila Wiererjeva vseskozi v ospredju. Po treh strelskih postankih se ji je zlato že nasmihalo, saj je Jurlova zaostajala pol minute, preostale tekmice pa že slabo minuto in več. Na zadnjem postanku na strelišču pa je Italijanka ponudila priložnost tekmicam z dvema napakama. A grešila je tudi Jurlova. Iz ozadja se je do brona prebila Nemka Herrmannova, ki je bila v končnici natančna. Slovenke na tekmi, kjer ima pravico nastopa najboljših 30 tekmovalk, niso nastopile.

V Oslu dvoboj Wierer–Vittozzi za globus
Wiererjeva, ki je osvojila prvo zlato na velikih tekmovanjih, je z nedeljsko zmago vnovič prevzela tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer ima sicer 852 točk tudi rojakinja Lisa Vittozzi. Zmagovalko velikega kristalnega globusa bo dal zadnji biatlonski teden sezone v Oslu.


50. SVETOVNO PRVENSTVO V BIATLONU

ÖSTERSUND

Skupinski štart, 15 km:

 1. D. WINDISCH  ITA  40:54,1 (3)
 2. A. GUIGONNAT FRA   +22,8 (3)
 3. S. EDER    AVT   23,3 (4)
 4. A. LOGINOV  RUS   27,4 (5)
 5. Q. FILLON   FRA   33,2 (4)
 6. A. PEIFFER  NEM   39,6 (4)
14. J. FAK    SLO  1:19,0 (4)
    * - kazenski krogi     

Skupni vrstni red (22/26):

 1. J.-T. BOE     NOR    1.110
 2. A. LOGINOV    RUS     796
 3. Q. FILLON MAILLET FRA     761
 4. S. DESTHIEUX   FRA     753
 5. A. PEIFFER    NEM     666
 6. S. EDER      AVT     662
...                 
28. J. FAK      SLO     262
50. K. BAUER     SLO     80
78. M. DOVŽAN     SLO     19

Skupinski štart, 12,5 km:

 1. D. WIERER   ITA  37:26,4 (2)
 2. E. JURLOVA  RUS   +4,9 (2)
 3. D. HERRMANN  NEM   15,4 (4)
 4. H. OEBERG   ŠVE   52,7 (3)
 5. T. ECKHOFF  NOR   57,7 (4)
 6. L. DAHLMEIER NEM  1:03,4 (4)
                  
    * - kazenski krogi     

Skupni vrstni red (22/26):

 1. D. WIERER     ITA     852
 2. L. VITTOZZI    ITA     852
 3. M. O. ROEISELAND NOR     753
 4. A. KUZMINA    SLK     724
 5. K. MÄKÄRÄINEN   FIN     614
 6. H. ÖBERG     ŠVE     609
...                 
95. U. POJE      SLO      3