Dominik Windisch je v loteriji snežink in sunkov vetra dosegel največji uspeh kariere. V Östersundu je bil sicer tudi bronast v mešani štafeti. Foto: Reuters
Dominik Windisch je v loteriji snežink in sunkov vetra dosegel največji uspeh kariere. V Östersundu je bil sicer tudi bronast v mešani štafeti. Foto: Reuters

Slovenske barve je v nedeljo na tekmah najboljših 30 biatlonk in biatloncev branil le Jakov Fak. Na prvem streljanju je Fak začel odlično, podrl vse tarče in bil na 12. mestu, a nato je na drugem streljanju zgrešil dvakrat in zdrsnil na 20. mesto, po tretjem streljanju je bil z enim dodatnim kazenskim krogom 18. Še enkrat, četrtič, je Fak zgrešil na zadnjem streljanju in je šel v zadnji krog kot 16., končal pa je na 14. mestu.

Peto mesto moške štafete edini slovenski presežek v Östersundu

Zadnje streljanje je z vetrom in sneženjem poskrbelo za pravo ruleto. Vodilni Rus Jevgenij Graničev je zgrešil štirikrat, najboljši biatlonec zime Johannes Boe pa kar petkrat. Velika priložnost se je ponudila zasledovalcem, ki pa so kot po pravilu grešili. Edini, ki je na zadnjem streljanju podrl vseh pet tarč, je bil prekaljeni Italijan Dominik Windisch in odtekel proti uspehu kariere. Srebro je osvojil Francoz Antonin Guigonnat, ki je premeteno dobil dvoboj z Avstrijcem Julianom Eberhardom.

29-letni Windisch je do zdaj v svetovnem pokalu slavil le eno zmago pred tremi leti, prav vsi dobitniki medalj pa so osvojili svoja prva odličja svetovnega prvenstva.

Velepec obžaluje napako s smučmi
"Jakov je začel odlično, se nastreljal na 26. strelskem mestu, ki je bil tudi bolj v zatišju in podrl vseh pet tarč. Na drugem postanku je v vetru opravil pravilno korekcijo na puški, a se mu je veter obrnil. Imel je malo smole, a danes ni bil edini. Če bi šel naprej z ničlo, je bil v igri za vrhunsko uvrstitev,"
je po tekmi dejal trener slovenskih biatloncev Uroš Velepec.

V celoti gledano je bil Velepec s Fakovim nastopom zelo zadovoljen. "Prvenstvo je bilo naporno že v uvodu s sprintom in zasledovanjem. Žal smo naredili napako pri pripravi smuči za individualno tekmo. Včeraj, pa tudi danes pa je dokazal, da se je vrnil med najboljše. V zadnjem krogu je v primerjavi z najhitrejšimi izgubil le pet sekund in prihodnji teden na Norveškem lahko pričakujemo še več."

Dorothea Wierer je najboljšo sezono v karieri kronala s prvim naslovom svetovne prvakinje v prestižnem skupinskem štartu. Foto: Reuters
Dorothea Wierer je najboljšo sezono v karieri kronala s prvim naslovom svetovne prvakinje v prestižnem skupinskem štartu. Foto: Reuters

Italijanka Dorothea Wierer je nova biatlonska svetovna prvakinja v skupinskem štartu, s čimer je prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. 28-letnica iz Brunecka je kljub dvema zgrešenima streloma ugnala Rusinjo Jekaterino Jurlovo za 4,9 sekunde (2 kazenska kroga) in Nemko Denise Herrmann, ta je zgrešila štirikrat, za 15,4 sekunde.

V napeti tekmi je bila Wiererjeva vseskozi v ospredju. Po treh strelskih postankih se ji je zlato že nasmihalo, saj je Jurlova zaostajala pol minute, preostale tekmice pa že slabo minuto in več. Na zadnjem postanku na strelišču pa je Italijanka ponudila priložnost tekmicam z dvema napakama. A grešila je tudi Jurlova. Iz ozadja se je do brona prebila Nemka Herrmannova, ki je bila v končnici natančna. Slovenke na tekmi, kjer ima pravico nastopa najboljših 30 tekmovalk, niso nastopile.

V Oslu dvoboj Wierer–Vittozzi za globus
Wiererjeva, ki je osvojila prvo zlato na velikih tekmovanjih, je z nedeljsko zmago vnovič prevzela tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer ima sicer 852 točk tudi rojakinja Lisa Vittozzi. Zmagovalko velikega kristalnega globusa bo dal zadnji biatlonski teden sezone v Oslu.


50. SVETOVNO PRVENSTVO V BIATLONU

ÖSTERSUND

Skupinski štart, 15 km:

 1. D. WINDISCH   ITA   40:54,1  (3)
 2. A. GUIGONNAT  FRA     +22,8  (3)
 3. S. EDER       AVT      23,3  (4)
 4. A. LOGINOV    RUS      27,4  (5)
 5. Q. FILLON     FRA      33,2  (4)
 6. A. PEIFFER    NEM      39,6  (4)
14. J. FAK        SLO    1:19,0  (4)
        * - kazenski krogi          

Skupni vrstni red (22/26):

 1. J.-T. BOE         NOR       1.110
 2. A. LOGINOV        RUS         796
 3. Q. FILLON MAILLET FRA         761
 4. S. DESTHIEUX      FRA         753
 5. A. PEIFFER        NEM         666
 6. S. EDER           AVT         662
...                                  
28. J. FAK            SLO         262
50. K. BAUER          SLO          80
78. M. DOVŽAN         SLO          19

Skupinski štart, 12,5 km:

 1. D. WIERER     ITA   37:26,4  (2)
 2. E. JURLOVA    RUS      +4,9  (2)
 3. D. HERRMANN   NEM      15,4  (4)
 4. H. OEBERG     ŠVE      52,7  (3)
 5. T. ECKHOFF    NOR      57,7  (4)
 6. L. DAHLMEIER  NEM    1:03,4  (4)
                                    
        * - kazenski krogi          

Skupni vrstni red (22/26):

 1. D. WIERER         ITA         852
 2. L. VITTOZZI       ITA         852
 3. M. O. ROEISELAND  NOR         753
 4. A. KUZMINA        SLK         724
 5. K. MÄKÄRÄINEN     FIN         614
 6. H. ÖBERG          ŠVE         609
...                                  
95. U. POJE           SLO           3