Sobotni uspeh nad Slovaško je hočeš nočeš ogromna osebna zmaga selektorja Srečka Katanca po vseh burnih dogodkih in ostrih odmevih zadnjega tedna. Foto: www.alesfevzer.com
Sobotni uspeh nad Slovaško je hočeš nočeš ogromna osebna zmaga selektorja Srečka Katanca po vseh burnih dogodkih in ostrih odmevih zadnjega tedna. Foto: www.alesfevzer.com

Tekma z Anglijo nam je nagrada, so le Angleži - kultna reprezentanca. Nimamo česa izgubiti.

Josip Iličić (Slovenija)
Josip Iličić je podal za vse tri gole Slovenije na prvih dveh tekmah kvalifikacij za SP 2018. In tudi tokrat je vse povedal na igrišču, kjer je bil igralec tekme. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

S slovenskega vidika je verjetno sramota za Škotsko. Veste, na kaj mislim. Vseeno niso tako slabi, kot si mi to predstavljamo. Želel bi, da res spoštujemo vsako reprezentanco na svetu.

Sodnik Nicola Rizzolli in selektor Slovenije Srečko Katanec
Slovenija je prišla tudi do najpomembnejše zmage v Stožicah. Na 17. tekmi je prišla izbrana vrsta komaj do šeste zmage, Katanec pa je pred Slovaško na novem ljubljanskem stadionu ugnal samo Albanijo in San Marino, na obeh pa je ključni gol dosegel Kevin Kampl. Se obeta konec stoženskega uroka? Odgovor bo dal torkov dvoboj z Anglijo. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Prezadovoljni selektor Slovenije je bil uvodoma jedrnat: "Čestitke fantom. Odigrali so taktično izredno zrelo, odgovorno. Vse, kar smo pripravili pred tekmo, so fantje izpolnili. Še enkrat čestitke fantom."

Romb prinesel najboljšo predstavo Krhina
Zmaga nad neposrednim tekmecem za vsaj 2. mesto v kvalifikacijski skupini F je prinesla tudi nepričakovano kopico pohval na račun posameznikov, čemur se sicer Katanec redno izogiba. Tokrat se je sistem 4-4-2 z rombom na sredini obnesel, pri čemer je ključno vlogo odigral neutrudni zadnji vezist Rene Krhin, ki se je na 27. nastopu predstavil z bržkone najboljšo igro v dresu Slovenije.

"Celotna ekipa je bila odlična, tudi Rene Krhin je odigral vrhunsko tekmo. Dajte fantom svoj čas, da izoblikujejo svojo zgodbo in napredujejo. Sam to samo spremljam in ko pridejo v reprezentanco, skušam na najboljši možen način izkoristiti kakovost vsakega posameznika."

Pričakovali šah, saj so Slovake dobro analizirali
Začetni postavi sta bili po napovedih, edino delno presenečenje je bilo, da je na desni strani namesto Nejca Skubica začel Aljaž Struna. "Ali je sploh pomembno? Tako sem se odločil, malo intuicije. Je oster, močan fant, predebatirali smo s pomočniki in se odločili zanj."

Slovenija je nadzirala potek tekme od začetka do konca, resda veliko pravih strelov ni bilo, na koncu celo vsega štirje skupaj na tekmi. A bil se je odločen taktičen boj, pa tudi oster neposredni tekaški dvoboj. "Točno smo vedeli, da bo tako kot šah in zaradi tega smo zmagali. Slovaško smo zelo dobro analizirali in se je izšlo. O sodnikih ne bi komentiral, razen da se mi ne zdi, da je bil enak kriterij za oboje."

Kronaveter v igro zaradi fizične moči
Če je imela Slovenija v 1. polčasu tudi obilo smole, ko je Matuš Kozačik s konicami prstov toliko preusmeril Bezjakovo bombo, da je ta končala v prečki, je v 2. polčasu delovalo, da se tekma lahko konča le z 0:0. Do 74. tekme ne Slovaki ne Slovenci niso niti poskušali s strelom, a nato je udaril rezervist Rok Kronaveter, ki je po vstopu zadel v točno 101. sekundi svojega nastopa. "Specifika Roka Kronavetra je takšna, da nam je zelo prav prišel danes na tekmi. Videli ste, dal je gol. Slovaki so fizično dobro grajeni in tudi Rok je takšen, mogoče kakšen drug danes ne bi bil pravi. Vesel sem zanj, da ga je zabil."

Že dolgo ne takšne energije v slačilnici
Veliko teka in borbe so Katančevi izbranci kot ključ do uspeha izpostavljali skozi ves teden, kar se je tudi izkazalo za resnično. A ob tem je šlo veliko moči, naslednja tekma z vodilno Anglijo prihaja pa že v torek, na srečo znova na domači zelenici. "Že dolgo časa ni bilo takšne energije v slačilnici. Tako pred kot po tekmi. Tekma z Anglijo nam je nagrada, so le Angleži - kultna reprezentanca. Nimamo česa izgubiti. Po zmagi se je vedno laže regenerirati, sploh po teh dogodkih zadnjih dni. Še 40 minut je današnjega dneva, ni časa za veselje, in se začnemo pripravljati na torkovo tekmo. Po pogovoru s fanti bomo poskušali sestaviti najboljšo enajsterico in še tri za izredno težko tekmo, ki nas čaka."

"Želim, da spoštujemo vsako reprezentanco sveta"
Ob štirih zbranih točkah po dveh od skupno desetih krogov kvalifikacij je prišla dobra novica še iz Glasgowa, kjer se je tekma Škotska - Litva končala z 1:1, pri tem pa si Katanec ni mogel pomagati, da ne bi bil sarkastičen: "S slovenskega vidika je verjetno sramota za Škotsko. Veste, na kaj mislim. Vseeno niso tako slabi, kot si mi to predstavljamo. Želel bi, da res spoštujemo vsako reprezentanco na svetu. Seveda pa je vedno dobrodošlo, da si drugi med seboj jemljejo točke. Izredno dober izid, gledano na celotne kvalifikacije."

Maestro Jojo lahko zdaj spi dva dni
Na koncu je Katanec še izrecno pohvalil osrednjega igralca večera Josipa Iličića, ki se je trudil ustvariti presežek v napadu, hkrati pa se je nekajkrat izkazal tudi z obrambnimi potezami, predvsem pa je bila njegova ideja in podaja ključna za Kronavetrov gol. Že proti Litvi je kot rezervist z dvema podajama zrežiral vrnitev za osvojitev točke v Vilni.

"Jojo je odigral maestralno. Pozitiven je že kar nekaj časa. Lahko mu samo čestitam, naj se lepo regenerira po najboljših močeh. Naj dva dni spi in naj bo v torek spet pravi," je bil Katančev opis zdaj očitno prve reprezentančne violine, ki pa vztraja pri molku za medije. Za slovo je selektor Slovenije še ponovil mantro pred Anglijo: "Vemo, kaj nas čaka, v torek bo veliko težja tekma kot nocoj."

Posnetek novinarske konference Srečka Katanca po tekmi Slovenija - Slovaška

Tekma z Anglijo nam je nagrada, so le Angleži - kultna reprezentanca. Nimamo česa izgubiti.

S slovenskega vidika je verjetno sramota za Škotsko. Veste, na kaj mislim. Vseeno niso tako slabi, kot si mi to predstavljamo. Želel bi, da res spoštujemo vsako reprezentanco na svetu.