Rok Ažnoh je na zimskih mladinskih olimpijskih igrah osvojil srebrno medaljo v superveleslalomu. Foto: OKS
Rok Ažnoh je na zimskih mladinskih olimpijskih igrah osvojil srebrno medaljo v superveleslalomu. Foto: OKS

17-letni alpski smučar je v petek oz. dan pred tem, ko je v Adelbodnu veličastno zmago slavil Žan Kranjec, osvojil srebrno medaljo v superveleslalomu. "Več dni sem se prepričeval, da sem dovolj dober, in to sem tudi pokazal. Vožnja je bila na limitu, vesel sem, da mi je uspelo," je v pogovoru za Val 202 povedal Ažnoh, član mariborskega Branika. Dodal je: "Super občutek, ko sem imel medaljo okrog vratu."

Priimek Ažnoh je v smučarskih krogih dobro znan. Njegov stric je Rasto Ažnoh, dolgoletni trener slovenskih reprezentanc. Na smuči sta ga postavila oče in dedek. "Z njima sem veliko smučal na avstrijskem Koroškem. Vzgajala sta me v smučarskem duhu."

Martin Križaj je v finalu veleslaloma odstopil. Foto: EPA
Martin Križaj je v finalu veleslaloma odstopil. Foto: EPA

Ažnohov vzornik je Švicar Didier Cuche, seveda pa je spremljal tudi zmage Tine Maze. S Korošico se je že srečal na kavi, treniral je tudi s Petrom Penom, takratnim glavnim trenerjem slovenske reprezentance za hitre discipline.

"Peter me je povabil na trening v Stelvio, kjer smo pet dni trenirali smuk in superveleslalom. Že lani, ko sem začel tekmovati na FIS-tekmah, sem se začel posvečati hitrim disciplinam. Vse skupaj sem potrdil z dobrim nastopom na državnem prvenstvu na Krvavcu konec sezone."

Križaj nesrečno brez medalje
Na današnjem veleslalomu na mladinskih olimpijskih igrah je bil v odličnem položaju Martin Križaj, zastavonoša na slovesnosti ob odprtju iger. Imel je tretji čas prve proge, v finalu je smučal odlično, imel visoko prednost, nato pa odstopil.

Medalja Roka Ažnoha v Lozani