Mariborčan Maks Perčič (tretji z leve v zgornji vrsti) se je razveselil zlate kolajne. Foto: EPA
Mariborčan Maks Perčič (tretji z leve v zgornji vrsti) se je razveselil zlate kolajne. Foto: EPA

Gre za povsem novo disciplino oziroma format tekmovanja mladih hokejistov in hokejistk, ki je doživel premiero prav na letošnjih igrah mladih in postal uspešnica.

V predtekmovanju se je na ločenih turnirjih fantov in deklet do 16 let merilo po osem ekip, v vsaki je bilo po 13 igralcev iz različnih držav.

Tekma ima tako kot v pravem hokeju tri tretjine, a so menjave zelo hitre na eno minuto, vsaka tretjina pa je dolga 16 minut. Igrišče je precej manjše, naenkrat pa ima lahko vsaka od ekip na ledu po tri igralce in vratarja, ki se ne menja.

Perčič je kot član ekipe v zelenih dresih, njihovo ime je bilo Green Leafs (Zeleni listi), v finalu z 10:4 premagal ekipo z Lesničarjem v rdečih dresih z imenom Red Rebels (Rdeči uporniki).

Slovenija je imela svojo predstavnico tudi v malem finalu hokejskega turnirja deklet. 14-letna Arwen Nylaander je s svojo ekipo v rjavih dresih zasedla končno četrto mesto.

Kolajne v hokeju 3 na 3 sicer ne štejejo v nacionalno oziroma državno kvoto.

Mladi biatlonki Kaja Marič in Kaja Zorč, ki sta v torek navdušili s petim in šestim mestom v šprintu, sta bili na ekipni tekmi mešanih štafet 11. Slovensko ekipo sta sestavljala še Drejc Trojer in Mark Vozelj. Zmagala je Italija.

Rok Ažnoh in Anja Oplotnik sta na paralelni mešani tekmi alpskih smučarjev zasedla deveto mesto v konkurenci 16 ekip. V osmini finala sta Slovenca s 3:1 izločila Nemca, ki sta na koncu osvojila srebro. Slavila je Finska.