Selektor Luka Slabe bo moral pred evropskim prvenstvom prečrtati še enega igralca. Foto: Aleš Fevžer
Selektor Luka Slabe bo moral pred evropskim prvenstvom prečrtati še enega igralca. Foto: Aleš Fevžer
Mitja Gasparini
Mitja Gasparini je bil najboljši pri Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Odbojkarji do velikega skalpa
Slovenski odbojkarji ugnali Bolgare

Na turnirju sodelujeta še Kanada in Danska, ki bo skupaj s Poljsko gostila evropsko prvenstvo. Kanadčani in Bolgari so bili udeleženci zaključnega turnirja svetovne lige. Bolgari so bili pred štirimi leti na evropskem prvenstvu tretji. Evropsko prvenstvo bo sicer med 20. in 29. septembrom, selektor Luka Slabe ima na pripravah še 15 igralcev, na prvenstvo pa jih bo odpotovalo 14. Že na prvi tekmi v Hočah so Slovenci dokazali, da se dobro pripravljajo na prihajajoče evropsko prvenstvo. V izenačenem boju so dosegli prestižno zmago nad Bolgarijo, ki velja za odbojkarsko velesilo.

Vsi nizi zelo izenačeni
Slovenija je nastopila v postavi, s katero je igrala tudi v kvalifikacijah, le na mestu libera je Miho Plota zamenjal Jani Kovačič. Bolgari so prek izjemnega Cvetana Sokolova odlično začeli in si do tehničnega premora priborili pet točk naskoka. Prek servisa Dejana Vinčića in napadov Mitje Gasparinija so z delnim izidom 6:0 gostitelji prišli v vodstvo. Matevž Kamnik je ob zaključku niza z asom poskrbel za vodstvo z 1:0.
Drugi niz so po zaslugi Gasparinija sicer bolje začeli Slovenci, a so četrtouvrščeni z zadnjih olimpijskih iger hitro preobrnili potek niza v svojo korist, izid jim je uspelo poravnati na 1:1. Tretji niz se je podobno kot prvi začel s pobudo gostov, toda po tehničnem odmoru so Slovenci znova strnili vrste, poravnali izid, ob koncu so sicer Bolgari imeli napad za zmago v nizu, a so bili neuspešni, Matevž Kamnik in Klemen Čebulj pa sta poskrbela za prednost Slovenije. Izenačen boj se je nadaljeval tudi v četrtem nizu. Na začetku so imeli pobudo v njem Bolgari (11:8), v drugem delu pa Slovenci, odločilne točke so osvojili prav ob koncu.

Veliko je še rezerv
"Vsekakor lepa zmaga, ki bo dobra za samozavest. A treba je priznati, da tekma ni bila posebej kakovostna, veliko rezerv je bilo tako na naši kot na njihovi strani veliko. Kje? Tako kot pravim vedno, bi lahko bili boljši v vseh elementih. S sprejemom nisem zadovoljen, bolj pa s servisom. Res je, da so fantje utrujeni, v ponedeljek in torek smo imeli težke treninge s Kanadčani, a to ne sme biti izgovor. Odbojko je treba znati igrati tudi utrujen. Čaka nas še veliko dela, k sreči so do prvenstva še trije tedni," je bil po tekmi kritičen slovenski selektor.

SLOVENIJA - BOLGARIJA
3:1 (22, -23, 28, 21)
Slovenija: Flajs, Pajenk 5, Planinc, Šket, Gasparini 19, Kamnik 14, Plot, Vinčić 5, Koncilja, Urnaut 11, Pokeršnik 1, Vidič, Ropret, Kovačič, Čebulj 14.

Bolgarija: Bratojev 2, Simeonov, Gocev, Milušev, Skrimov 12, Dimitrov, Bratojev, Josifov 6, Salparov, Todorov 2, Aleksijev 12, Penčev, Nikolov 10, Sokolov 28.

Petek ob 17.00:

SLOVENIJA - DANSKA

Sobota ob 17.00:
SLOVENIJA - KANADA

Odbojkarji do velikega skalpa
Slovenski odbojkarji ugnali Bolgare