Gašper Okorn je v Sloveniji že vodil Olimpijo, Slovan, Helios in Škofjo Loko, zdaj pa je torej sedel na trenerski stolček Krke. Foto: KK Krka
Gašper Okorn je v Sloveniji že vodil Olimpijo, Slovan, Helios in Škofjo Loko, zdaj pa je torej sedel na trenerski stolček Krke. Foto: KK Krka

Novomeščani so v lanski sezoni drugič zasedli zadnje mesto med regionalno elito. Pred petimi leti jim je uspela ekspresna vrnitev, potem ko so slavili v premierni sezoni Lige ABA 2. Tudi letos se bo drugorazredno jadransko tekmovanje odigralo po enakem sistemu kot v preteklih dveh sezonah, torej s štirimi turnirji, ki so bili prvotno organizirani v t. i. mehurčkih med pandemijo covida. Ekipe se bodo tako med sabo pomerile po enkrat, najboljših osem pa bo uvrščenih v končnico, kjer bo v izločilnih bojih znova odločala le ena tekma.

Sorodna novica Ekipa Heliosa nekoliko cenejša kot lani, a zato nič manj kakovostna

Glede na specifičnost tekmovanja, ko bo le prvak neposredno uvrščen v Ligo ABA, so napovedi težko konkretne, je pa jasna želja Krke, da se čim prej vrne med elito Jadrana, kjer je že odigrala 15 sezon. "Veliko je odvisno od teh mehurčkov. Potem odloča "playoff"… Pretiranih izkušenj z Ligo ABA 2 nimam. Tudi Krka ne. Sicer je nastopala enkrat, a je bilo tedaj tekmovanje drugačno. Mislim, da bomo v zgornjem delu oziroma v vrhu. Če se nam seveda ponudi priložnost, da bi se uvrstili v Ligo ABA, jo bomo zgrabili z obema rokama. Verjamem, da bomo blizu, je pa težko napovedovati, saj konec koncev odloča ena tekma. Definitivno je vrnitev velika želja. Če ne letos, pa zagotovo v dveh letih," je za MMC povedal Okorn.

Krka speči kralj Matjaž

Z varovanci je odigral devet pripravljalnih tekem. Dvakrat je morala Krka priznati premoč Ciboni, enkrat pa madžarskemu Kormendu. Ob tem je ugnala Šenčur, Albo Fehervar, Cedevito Junior, Široki, Gorico in nazadnje v generalki pred začetkom sezone še Helios: "Sem zadovoljen. Mislim, da smo v okvirih, ki jih imamo, sestavili solidno ekipo. Treba je vzeti v zakup, da lanska sezona Krke ni bila uspešna. Ne bomo se je radi spominjali. Izpad iz Lige ABA je pustil neke posledice pri vseh stvareh. Klub je v neki fazi poskusa "resetiranja" in želji iti na dolgi rok, da se počasi naredi neki rezultat. Ne le na igrišču, tudi kar se tiče dela z igralci in tako naprej. Kot pravim, sem zadovoljen in z optimizmom pričakujem novo sezono."

Krka ima novega kapetana. Vlogo je prevzel Rok Stipčević. Foto: www.alesfevzer.com
Krka ima novega kapetana. Vlogo je prevzel Rok Stipčević. Foto: www.alesfevzer.com

V obeh domačih tekmovanjih je v minuli sezoni izpadla proti Cedeviti Olimpiji, ki je bila prepričljivo boljša tako v polfinalu pokala kot v četrtfinalu državnega prvenstva. Okornov cilj je, da Krka v Sloveniji znova zasede drugo mesto, ki ji ga je lani prevzel Helios: "Imamo svoje cilje. V prvenstvu bi radi prišli do finala. Še zdaleč to ne bo lahko. Radi bi se potem pomerili s Cedevito Olimpijo, ki je pač razred zase v slovenskem prostoru. O tem ni treba debatirati. Tudi ni namen Krke, da bi v tem trenutku tekmovala s Cedevito Olimpijo. Naš cilj je, da bi se odmaknili od nekaterih slovenskih klubov in bi poskušali priti na to položaj številka dve. Se pravi nekje med Olimpijo in drugimi klubi, kar bo težko. Mislim, da sta Helios in Šenčur več kot dobri ekipi in sta nekje v našem rangu. Drugi cilj je, da nekaterim mladim igralcem, ki jih imamo, damo možnost, da igrajo in se razvijajo. Sem skoraj prepričan, da nekateri od teh lahko igrajo resno košarko."

Po dobrih štirih letih se je 49-letni Ljubljančan vrnil v Slovenijo, kjer je nazadnje deloval pri Olimpiji: "Osebno mi ta vrnitev pomeni velik izziv. Če smo odkriti, je vedno doma najtežje. Po drugi strani mi je Krka izziv ravno zaradi situacije, v kakršni je. Gre za izjemno urejen klub, ki ima neverjeten potencial. Je kot neki speči kralj Matjaž, lahko temu rečem. V širši regiji lahko na prste ene roke preštejemo tako finančno urejene klube, kar je ključna stvar za normalno delovanje. To je treba zdaj izkoristiti. Nikakor ne po nekem preskakovanju. Ravno to, da se gre z neke "ničle" in se poskuša nekaj ustvariti, mi je izziv, kot mi je vedno. To so neki motivi in na koncu tudi pride rezultat."

V igralcih vidi veliko potenciala

Z Olimpijo, Falcom in Cibono je osvojil slovensko, madžarsko in hrvaško dvojno krono. Foto: www.alesfevzer.com
Z Olimpijo, Falcom in Cibono je osvojil slovensko, madžarsko in hrvaško dvojno krono. Foto: www.alesfevzer.com

Gonilna sila v napadu in glavni organizator igre bo tretjo sezono zapored Rok Stipčević, ki je po odhodu Luke Lapornika v Francijo prevzel tudi kapetanski trak. Poleg njega so ostali še štirje mladi košarkarji – Andrej Stavrov, Leon Stergar, Miha Škedelj in Jurij Macura. Na Dolenjsko so pripeljali še dva nadarjena igralca, oba, ki sta bila predtem člana Cedevite Olimpije, kot posojena pa sta nosila dres Ilirije, Roberta Jurkovića in Miho Cerkvenika: "V ekipi imamo Jurkovića, Cerkvenika, Stergarja, Škedlja, Macuro in, če bo prišel zdrav, še Stavrova. To je šest igralcev, ki so še zelo mladi, mislim pa, da bo marsikateri od njih več kot dober klubski igralec. Marsikdo od njih lahko tudi precej preseže te okvire."

"Zelo sem zadovoljen z njihovim delom. Normalno je, da imamo poleg njih še določene izkušene igralce. Predvsem je to Stipčević, ki je ostal in je v tej zgodbi neki mentor. Pripeljali smo Jana Špana, ki ima kakovost in je eden boljših slovenskih igralcev, ki je bil sploh dosegljiv. Potem je tu še Radosav Spasojević. To so ti izkušeni trije. Podpisali smo še dva tujca, ki imata tudi precej potenciala, Mateja Vucića in Branislava Vujadinovića. Imamo ob teh mladih torej tri izkušene in še dva, ki imata tudi določeno kakovost. Nas pa čaka kar precej dela. Veliko smo v tem obdobju delali individualno. Nadaljevali bomo in še enkrat pravim, vidim v nekaterih od teh igralcev kar precej velik potencial. Mislim, da smo zadeli predvsem s tem, da smo pripeljali Jurkovića in Cerkvenika," je dodal Okorn.

Žalostna zgodba zagrebškega velikana

Novomeščani bodo sezono odprli v soboto ob 13.00, ko bodo gostili Rogaško. Foto: KK Krka
Novomeščani bodo sezono odprli v soboto ob 13.00, ko bodo gostili Rogaško. Foto: KK Krka

Po uspešnem delovanju na Madžarskem, kjer je s Falcom dvakrat postal državni prvak, je januarja prevzel Cibono. Nekdanjega evropskega prvaka je popeljal do dvojne krone, je bila pa nato usoda zagrebškega velikana zaradi velikih finančnih težav dolgo negotova. Volkovi so se (za zdaj) rešili pred najbolj črnim scenarijem in bodo tekmovali v prihajajoči sezoni, toda ekipa je sestavljena popolnoma na novo in precej precej slabša od lanske, ki je igrala zelo dobro košarko, številni zelo nadarjeni igralci iz te zasedbe pa so prestopili v močne evropske lige.

"Kako se bo rešila, bomo še videli, je pa to tako žalostno. Če delaš v košarki, je dogajanje s Cibono res žalostno. Tudi v Sloveniji imamo precej – seveda za naše razmere – velikanov, ki jih ni nikjer. Slovan, Celje in Maribor so bile ekipe, ki so v nekdanji državi nekaj pomenile in dajale igralce. Za Cibono je pa to še toliko bolj žalostno. To je nekdanji evropski prvak. Dobesedno velikan in ne le v regiji. Veliko ime. Meni je bilo teh pet mesecev v Zagrebu v užitek. V užitek mi je bilo delati v Ciboni in s to ekipo, ki je bila čudežno selekcionirana. Mislim, da je v zadnji desetih ali 15 letih na tem področju redko kdo sestavil ekipo s takim potencialom. Seveda je razpadla in se razbila. Kaj naj rečem, lepi spomini, po drugi strani pa z žalostnim in bridkim priokusom," je zagrebško epizodo opisal Okorn.