Filippo Ganna je dobil zadnjih osem kronometrov, na katerih je nastopil. Foto: RCS Sport
Filippo Ganna je dobil zadnjih osem kronometrov, na katerih je nastopil. Foto: RCS Sport

Pogačar je nastopil na prvem kronometru po septembrskem zmagoslavju na Touru. Na popolnoma ravni trasi po otočku pred Abu Dabijem je za nepremagljivim Ganno zaostal za 24 sekund. Na vmesnem času na šestih kilometrih je bil njegov zaostanek enajst sekund. Ganna je progo prevozil v času 13:56 s povprečno hitrostjo 55,9 km/h.

Al Hudyriat Island, 13 km:       
  1. F. GANNA         ITA   13:56
  2. S. BISSEGGER     ŠVI   +0:14
  3. M. BJERG         DAN    0:21
  4. T. POGAČAR       SLO    0:24
  5. L. L. SANCHEZ    ŠPA    0:30
  6. J. ALMEIDA       POR    0:30
...
 21. J. POLANC        SLO    0:49
 89. L. MEZGEC        SLO    1:40

V skupnem seštevku najnevarnejši Almeida
Najbolj se je Ganni približal Švicar Stefan Bissegger, ki je zaostal 14 sekund. Tretji je bil Danec Mikkel Bjerg (+0:21). Pogačar je s tem nastopom tudi prevzel rdečo majico vodilnega na dirki. Pred drugouvrščenim Joaom Almeido ima pet sekund prednosti. Portugalec je bil na kronometru šest sekund počasnejši od Slovenca. Tretji je Italijan Mattia Cattaneo (+0:18). Adam Yates za Pogačarjem na petem mestu zaostaja 39 sekund.

Težko bi bil še hitrejši
"Pred današnjo etapo nisem imel nobenih pričakovanj, želel sem le dirkati po najboljših močeh. Mislim, da sem za ta kratki kronometer pokazal največ, kar sem lahko. Vsekakor dobra predstava," je bil zadovoljen Pogačar.

Lepo je dirkati v ZAE
V torek je na sporedu vzpon na Džebel Hafit, edino goro Abu Dabija. Branilec naslova Yates je lani ob prvem vzponu ugnal Pogačarja za minuto. Medtem ko slovenski as dobro pozna torkov zaključni vzpon, pa ga Almeida še ni prepeljal. "To je majhna prednost, a kadar si močan, ni preveč pomembno, ali cesto poznaš ali ne." Pogačar je spregovoril tudi o občutkih, ki ga prevevajo ob dirkanju v Združenih arabskih emiratih: "Rad imam to deželo, vedno me toplo pozdravijo. Lepo je dirkati tu!"

Polanc in Mezgec v svojem ritmu
Od preostalih slovenskih predstavnikov se je solidno odrezal tudi Jan Polanc (UAE Team Emirates) z 21. mestom. Lani tretji na državnem prvenstvu v vožnji na čas na Pokljuko je s traso opravil v času 14:45 minute. Za zmagovalcem je zaostal 49 sekund. Specialist za šprinte Luka Mezgec je bil med počasnejšimi, na 89. mestu, v cilj pa je prišel s časom 15:36 minute s povprečno hitrostjo natanko 50 km/h.

Pogačar torkov vzpon pozna skoraj tako kot Krvavec

Tadej Pogačar bo na torkovi etapi v prednosti, ker dobro pozna vzpon na Džebel Hafit. Povedal je, da je ta klanec zanj tako domač kot Krvavec. Več tukaj.

Vrstni red po 2. etapi:               
  1. T. POGAČAR       SLO      4:00:05
  2. J. ALMEIDA       POR        +0:05
  3. M. CATTANEO      ITA         0:18
  4. C. HARPER        AVS         0:33
  5. A. YATES          VB         0:39
...
 37. J. POLANC        SLO         8:56
 95. L. MEZGEC        SLO         9:47
Mathieu van der Poel je moral v samoosamitev. Foto: RCS Sport
Mathieu van der Poel je moral v samoosamitev. Foto: RCS Sport

Koronavirus že redči vrste
Še pred drugo etapo je moralo dirko zapustiti moštvo Alpecin-Fenix, s tem pa je odšel tudi zmagovalec prve etape, Nizozemec Mathieu van der Poel.

Razlog je pozitiven izvid testa na novi koronavirus enega izmed članov osebja, so sporočili organizatorji preizkušnje. Moštvo, ki je lani slavilo v seštevku profesionalne kontinentalne ravni, je odločitev o odpovedi nadaljnjega sodelovanja na dirki sporočilo po posvetu z organizatorji.

Kolesarji Alpecin-Fenixa so testiranje opravili po nedeljski prvi etapi, rezultat enega izmed članov osebja pa je bil v mehurčku pozitiven. Okužena oseba in vsi, ki so bili z njo v tesnem stiku, so že v samoosamitvi v skladu s protokoli in ukrepi organizatorjev dirke ter zdravstvenih organov v ZAE. Moštvo čakajo dodatna testiranja, do takrat pa bodo ostali v samoosamitvi.

Pogačar po kronometru že oblekel rdečo majico vodilnega