Igor Tominec (levo) in urednik športnega programa Radia Slovenija Aleš Smrekar v družbi Tine Maze in vodje njenega moštva Andree Massija. Foto: MMC RTV SLO
Igor Tominec (levo) in urednik športnega programa Radia Slovenija Aleš Smrekar v družbi Tine Maze in vodje njenega moštva Andree Massija. Foto: MMC RTV SLO
Radijski studio v Vancouvru. Foto: MMC RTV SLO

Prve večje skupine slovenskih športnikov se odpravljajo nazaj v domovino, nekateri zadovoljni, drugi razočarani, konec tekmovanja, na katero so se pripravljali štiri leta, pa marsikoga čustveno precej izprazni. Trenerji, ki imajo leta in leta izkušnje z največjih tekmovanj, pravijo, da športnike najbolj obremenjujejo notranja pričakovanja. Kaj pričakuje javnost, kaj pričakujemo predstavniki medijev, je drugotnega pomena.

Vabljeni k poslušanju:
- Pregled OI-ja, 1. del
- Pregled OI-ja, 2. del

Pravijo, da se športniki zlomijo ali eksplodirajo zaradi notranjih vzgibov. Kdo bi Petro Majdič na olimpijski tekmi, ki bo za vedno ostala v slovenskem športnem spominu, prepričal, naj tekmuje, če se ne bi sama. Zaradi teh viharnih dogajanj mnogi domov potujejo duševno izpraznjeni.

Športnih in življenjskih dram na teh igrah ne zmanjka in ne zmanjka. Kanadska umetnostna drsalka Joannie Rochette je dva dneva pred svojim olimpijskim nastopom izgubila mamo, ki je zaradi srčnega napada umrla v vancouverski bolnišnici. Vsa Kanada in ves svet sočustvuje z nesrečno družino, 23-letna Joannie, srebrna na lanskem svetovnem prvenstvu in peta na prejšnjih igrah, pa bo ne glede na tragični dogodek nastopila na olimpijskem tekmovanju. Mama jo je prišla spodbujat na olimpijske igre. Njena življenjska želja je bila, da hči nastopi na največjem tekmovanju, zato ne bi bilo prav, da bi zaradi tega Joannie odstopila od olimpijskega nastopa. Če bi odstopila, je vprašanje, kdaj bi se vrnila.

Igor Tominec, Radio Slovenija