Benjamin Savšek ostaja najboljši kanuist v Evropi. Foto: Nina Jelenc
Benjamin Savšek ostaja najboljši kanuist v Evropi. Foto: Nina Jelenc
Savšek: Manjka mi samo še olimpijska medalja

33-letni Savšek, kanuist tacenskega kluba, je tretjič v karieri postal evropski prvak. Najboljši je bil že lani v Pauju in pred petimi leti v Markkleebergu. Ob tem je na evropskih prvenstvih svetovni prvak iz leta 2017 osvojil še eno bronasto odličje. Izkušeni Ljubljančan je bil na Vltavi najhitrejši že v polfinalu, v finalu pa je predstavo še nadgradil in progo odpeljal skoraj dve sekundi hitreje.

"S prvim mestom v polfinalu je name padel dodaten pritisk. Pred finalom sem se umaknil višje na Vltavi, se izklopil in se poskušal povsem zbrati za finale. Kaj se je dogajalo pred mojim nastopom, nisem spremljal, fokus sem povsem preusmeril na vožnjo. In uspelo mi je, progo sem prevozil hitro in zanesljivo, premagal sem brzice in pritisk," je povedal evropski prvak.

Savšek je v Pragi odlično tekmoval tudi na tekmah svetovnega pokala, saj je že petkrat stal na odru za zmagovalce. Leta 2012 je tu tudi prvič zmagal. Foto: Nina Jelenc
Savšek je v Pragi odlično tekmoval tudi na tekmah svetovnega pokala, saj je že petkrat stal na odru za zmagovalce. Leta 2012 je tu tudi prvič zmagal. Foto: Nina Jelenc

Na obeh vmesnih časih je bil daleč spredaj, na prvem več kot tri sekunde, na drugem skoraj pet sekund, v cilj pa je prišel z naskokom 3,76 sekunde pred drugim Čehom Lukašem Rohanom, ki je imel dve kazenski sekundi. Uspeh domačih tekmovalcev, ki so na tem prvenstvu odlično pripravljeni, je dopolnil Vaclav Chaloupka, ki je zaostal 4,62. Četrto mesto je zasedel drugi slovenski finalist Luka Božič. S štirimi kazenskimi sekundami je njegov zaostanek za Savškom znašal 4,62. Brez finala sta ostala Jure Lenarčič (14.) in Anže Berčič (20.).

"Težko je primerjati zmage. Lani je bila posebna, ker sem jo dosegel po hudi poškodbi, letošnja je prav tako, saj je to edina večja tekma. Še bolj sem vesel, ker sem preprečil, da gostitelji, ki so imeli prednost domačega terena, zmagajo v vseh konkurencah," je za Val 202 dodal Savšek, ki je z Luko Božičem in Juretom Lenarčičem osvojil tudi ekipno zlato. Lani je bil namesto Lenarčiča v ekipi Anže Berčič.

Slovenci so na progi kar leteli, zato je bil pravi šok, ko se je malo po prihodu v cilj na semaforju izpisala kazen 50 sekund. Izkazalo se je, da se je pojavila napaka, saj so naši kanuisti vse preveslali brez napak, tako da so se lahko veselili še ene zlate kolajne.

Vožnja Benjamina Savška za naslov evropskega prvaka
Savšek drvel po Vltavi do zlata

Tako kot med kajakaši in kanuistkami je tudi v konkurenci kajakašic slavila Češka. Evropska prvakinja je postala Katerina Kudejova, ki je bila najhitrejša že v polfinalu. V finalu je postavila še hitrejši čas in za skoraj dve sekundi prehitela Francozinjo Camille Prigent in rojakinjo Amalie Hilgertovo. Obe sta progo končali z dvema kazenskima sekundama.

Enkrat se je vrat dotaknila tudi Eva Terčelj. Slovenska kajakašica, ki je aktualna svetovna prvakinja, se je v finale prebila z drugim časom. Po dotiku 20. vrat je zasedla četrto mesto. Za medaljo je zaostala dobro sekundo. Eva Alina Hočevar (14.) in Ajda Novak (17.) sta bili prepočasni za finale.

Ekipno so kajakašice prav tako zasedle četrto mesto, medalja se jim je izmuznila za tri sekunde. Slavile so Čehinje pred Francozinjami in Avstrijkami.

V soboto je na Češkem kajakaš Peter Kauzer postal evropski podprvak, v moštvenih vožnjah pa so srebrno medaljo osvojile tudi kanuistke.

Vožnja slovenskih kanuistov za zlato medaljo v Pragi