Franček Gorazd Tiršek je dobitnik številnih medalj z največjih tekmovanj, tudi paraolimpijskih iger. Foto: www.alesfevzer.com
Franček Gorazd Tiršek je dobitnik številnih medalj z največjih tekmovanj, tudi paraolimpijskih iger. Foto: www.alesfevzer.com

Tiršek je tekmovanje sklenil z izkupičkom 254,0 kroga, na drugo mesto se je uvrstil Ukrajinec Vitalij Plaušij (253,5), tretji je bil Francoz Tanguy De La Forest (232,0). Poleg zlate medalje pa je Tiršek z današnjim uspehom pristreljal še kvoto za nastop na paraolimpijskih igrah v Parizu 2024.

Zanj je to sicer drugi evropski naslov, prvič se je v tej panogi naslova najboljšega veselil leta 2021 v Beogradu.

Slovenska strelska ekipa ima sicer v Rotterdamu štiri člane, poleg Tirška nastopajo še Anton Bavec, Siniša Jeremič in Aleš Vrhovc.

Na Nizozemskem bo nastopil tudi kolesar Anej Doplihar, ki je tekmoval že na SP-ju v Glasgowu (na cestni dirki je bil deseti, v kronometru 19.), zdaj pa ga čakata še dve tekmi za evropske lovorike. V Rotterdamu bo v petek na vrsti kronometer, v nedeljo pa če cestna preizkušnja.

V lokostrelstvu sta Slovenijo zastopala Živa Lavrinc in Dejan Fabčič, ta si je danes v celinskih kvalifikacijah priigral vstopnico za Pariz 2024. Na prihodnjih paraolimpijskih igrah bo tako imela Slovenija v tej panogi dva predstavnika, saj se je na igre že uvrstila tudi Lavrinc z uspešnim nastopom na nedavnem SP-ju na Češkem.

Slovenska lokostrelca sta v Rotterdamu sicer med mešanimi ekipami v izločilnem delu izgubila s Poljakoma in se uvrstila na končno peto mesto. V individualnem delu EP-ja je Lavrinc osvojila sedmo, Fabčič pa deveto mesto.

V dvoranskem balinanju (boccia) pa je na EP-ju nastopila Nataša Bartol in po porazu v četrtfinalu osvojila šesto mesto.

Večšportno evropsko tekmovanje (European Para Championships) je dogodek, ki bo predvidoma postal tradicionalen in ga bodo izvajali na štiri leta v letu pred paraolimpijskimi igrami.