Polona Klemenčič je v soboto navdušila na tekmi mešanih parov (z Jakovom Fakom sta bila četrta), tokrat pa je bilo preveč zgrešenih strelov (4) za kaj več kot 45. mesto. Foto: EPA
Polona Klemenčič je v soboto navdušila na tekmi mešanih parov (z Jakovom Fakom sta bila četrta), tokrat pa je bilo preveč zgrešenih strelov (4) za kaj več kot 45. mesto. Foto: EPA

Lena Repinc je imela dva zgrešena strela, oba pri tretjem postanku. Osvojila je 34. mesto in prvič v karieri osvojila točke. Če bi bila 20-letna Bohinjka brezhibna na tretjem postanku, bi se borila za deseterico. Po nastopu je bila zelo zadovoljna: "Na začetku sezone sem si zadala cilj, da se čim večkrat uvrstim med dobitnice točk. Da mi je to uspelo že na prvi tekmi, je res neverjetno. Seveda mi je zdaj tudi malce žal tistih dveh strelov na tretjem streljanju, saj bi bilo lahko še precej bolje, če bi zadela. Vseeno mislim, da je sezona še dolga in bo še čas za napredek."

Sorodna novica Slovenski par kar četrti na uvodni tekmi zime, mešana štafeta 12.

Franziska Preuss za desetinko ob zmago!
Z enim zgrešenim strelom je zmagala Italijanka Lisa Vittozzi, ki je tako ubranila rdečo majico. Njeno četrto zmago kariere v svetovnem pokalu je sicer močno ogrozila Franziska Preuss, ki je pokrila vse tarče in po 44 minutah zaostala za vsega eno desetinko. Vseeno je Nemka lahko zelo zadovoljna. Lani je predčasno končala sezono in izpustila tudi domači SP v Oberhofu ter se nato spogledovala s koncem kariere. Uspeh Nemk (tri so bile med prvih pet) je zaokrožila Vanessa Voigt na tretjem mestu oziroma Sophia Schneider na petem.

Anamarija Lampič: Potrebovali bi brco v zadnjico
Polona Klemenčič (45. mesto) je na vsakem postanku zgrešila po enkrat, kar je pomenilo skupno štiri kazenske minute. Anamarija Lampič (55. mesto) je bila predvsem na prvem (dva zgrešena strela) in zadnjem strelskem postanku (trije) premalo zbrana, medtem ko je bila tekaško (3. čas) med najboljšimi. "Na ogrevanju sem se počutila utrujeno. Vseeno se mi zdi, da sem nato vsak krog tekla hitreje. Strelsko pa – potrebovala sem malce ogrevanja ali eno brco v zadnjico. Prva dva strela sem zgrešila, nato pa je bilo v nadaljevanju zelo spodbudno, le na zadnjem postanku stoje me je zagrabila celo malo panika." Od Slovenk je nastopila še Živa Klemenčič in bila s tremi zgrešenimi streli 68.

Številne favoritinje so pogorele. Zmagovalka lanske sezone svetovnega pokala, Francozinja Julia Simon, je bila s štirimi minutami pribitka (na zadnjem streljanju je zgrešila trikrat) 31.

Jakov Fak. Foto: www.alesfevzer.com
Jakov Fak. Foto: www.alesfevzer.com

20 km: Dvojna nemška zmaga
Moško preizkušnjo na 20 km je dobil Nemec Roman Rees, ki je zgrešil eno samo tarčo (v zadnjem nastopu). Nemški uspeh je z drugim mestom dopolnil Justus Strelow (+12,1). Zadnjo stopničko odra je ujel najboljši biatlonec zadnjih let Johannes Thingnes Boe (+25,0), ki je bil edini med najboljšimi z dvema napakama.

Trojica med 23. in 33. mestom
Med Slovenci se je najbolj izkazal Jakov Fak (dva zgrešena strela), ki je osvojil 23. mesto. Blizu sta bila še Lovro Planko (31.) in Miha Dovžan (33). Antonu Vidmarju (pet napak) pa se tekma ni posrečila, končal je na 78. mestu.

Vzel malce debelejše rokavice
"Seveda bi lahko malce bolje ustrelil. Bil sem nekoliko previdnejši pri izbiri opreme. Vzel sem malo debelejše rokavice, saj sem pričakoval, da bo še bolj mraz. Tudi to mi je vzelo nekaj sekund pri sami hitrosti streljanja, ampak to ceno sem bil pripravljen plačati, da ne bi bilo kakšnih poškodb. V teku sem poskušal čim enakomerneje razporediti moči. Mislil sem, da sem hitrejši, a je zaostanek kar velik. Vseeno bo priložnosti med sezono še veliko," je tekmo ocenil Fak.

Zgodovinski dan za Repinc

Gross: Priložnosti bodo še prišle
"Danes je bilo na obeh tekmah mogoče zelo veliko, ampak tudi mi smo veliko grešili na strelišču. Vsi tekmovalci so delali napake, vseeno pa dosežki niso povsem slabi. Najboljši rezultat Lene v karieri, Jaka takoj za najboljšimi dvajsetimi, Lovro v točkah in zelo sem vesel tudi za Dovžana. Deloval je dobro na strelišču in ujel nekaj točk. Tekem še ni konec in komaj čakamo naslednje," pa je tekmi za Smučarsko zvezo Slovenije ocenil trener Ricco Gross.

15 km (Ž):                          * 
 1. L. VITTOZZI    ITA     44:03,9 (1)
 2. F. PREUSS      NEM        +0,1 (0)
 3. V. VOIGT       NEM        10,1 (0)
 4. K. O. KNOTTEN  NOR        46,5 (1)
 5. S. SCHNEIDER   NEM      1:01,0 (1)
...                                   
34. L. REPINC      SLO      4:00,3 (2)
45. P. KLEMENČIČ   SLO      4:25,4 (4)
55. A. LAMPIČ      SLO      5:18,1 (6)
68. Ž. KLEMENČIČ   SLO      6:26,2 (3)
                                      
  * - zgrešeni streli/kazenske minute 

20 km (M)

 1. R. REES         NEM    51:27,2 (1)
 2. J. STRELOW      NEM      +12,1 (1)
 3. J. T. BOE       NOR       25,0 (2)
 4. A. RASTORGUJEVS LAT       29,1 (1)
 5. S. STALDER      ŠVI       29,3 (1)
...                                  
23. J. FAK          SLO     2:13,3 (2)
31. L. PLANKO       SLO     2:46,0 (2)
33. M. DOVŽAN       SLO     2:59,7 (1)
78. A. VIDMAR       SLO     6:55,9 (5)