Že jutranji prihod v Kranjsko Goro je nakazal, da to ne bo zimski januarski dan, ampak bo dež močil gledalce in smučarke. Organizatorji so bili sicer dežja vseeno bolj veseli kot snega, vseeno pa so imeli ogromno dela, da so pripravili progo. V teh razmerah dela ne bi mogli opraviti bolje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Že jutranji prihod v Kranjsko Goro je nakazal, da to ne bo zimski januarski dan, ampak bo dež močil gledalce in smučarke. Organizatorji so bili sicer dežja vseeno bolj veseli kot snega, vseeno pa so imeli ogromno dela, da so pripravili progo. V teh razmerah dela ne bi mogli opraviti bolje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Sorodna novica Valerie Grenier se v Kranjski Gori počuti kot doma

"Prvo besedo imajo dekleta," so organizatorji zapisali v naslovu biltena, ki so ga izdali za jubilejno prireditev. Slovenska dekleta so bila žal – redkobesedna. Finale si je od četverice danes z 19. mestom priborila le Ana Bucik. Njen prvi nastop na postavitvi italijanskega trenerja Giorgia Pavonija je bil kar soliden, čeprav je bila ob prihodu v cilj (s številko 19) pri repu uvrščenih, a jo je nato prehitela le še ena tekmovalka. Izhodišče za napad na petnajsterico je bilo ugodno, toda na drugi progi je pri vstopu v ciljno strmino, kjer teren malce visi, pri levem loku zdrsnila s proge. Občutek je tako povsem drugačen kot lani, ko je bila v Kranjski Gori na dveh veleslalomih osma in deseta, z osmim mestom je postavila tudi svojo najboljšo veleslalomsko uvrstitev kariere.

Ana Bucik je bila po odstopu zelo razočarana, se pa zaveda, da njena forma ni takšna kot lani in da bi se težko prebila med deseterico. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Ana Bucik je bila po odstopu zelo razočarana, se pa zaveda, da njena forma ni takšna kot lani in da bi se težko prebila med deseterico. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

"Za menoj je nekaj težkih mesecev"
"Letos sezona ni na takšni ravni kot lanska, zato ni bilo realno pričakovati takšnega rezultata kot lani. Želela sem si le smučati čim bolj napadalno. Na prvi progi mi je šlo bolje kot na prejšnjih tekmah, a še vedno je bilo preveč napak. Sam pristop je bil pravi, žal pa v finalu nisem prišla do cilja. Zagotovo sem razočarana. Nima smisla zdaj preveč razglabljati, treba se je čim bolje pripraviti na nedeljsko tekmo, kjer načrtujem popoln napad," je povedala Ana Bucik, ki nad letošnjo sezono še ni obupala. "Idealno bi bilo vzeti si dva ali tri tedne za trening, a te priložnosti nimam. Čaka me še precej dela, vem pa, kje so razlogi za slabšo sezono. Za menoj je nekaj težkih mesecev."

Težko delo za Mitjo Kunca
Nekdanji alpski smučar Jure Košir, ki sodeluje z menedžmentom Ane Bucik, je že jeseni opazil, da smučanje 30-letne Primorke ni pravo. "Priprave niso potekale tako, kot bi morale. V ekipi se ni vse poklopilo, Ani se je tehnično vse podrlo. V lanski sezoni je že zelo dobro smučala, letos pa jo je bilo že kar težko gledati. V Lienzu je bila v finalu slaloma (na koncu je osvojila 18. mesto) k sreči že videti bolje. Verjamem, da jo lahko Mitja (Kunc) spet vrne med najboljše." Kot je znano, je ob koncu lanskega leta Mitja Kunc zamenjal Grego Koštomaja na mestu glavnega trenerja za tehnični disciplini, nad Andrejo Slokar pa bo spet bdel Boštjan Božič.

Neja Dvornik je imela na svoj 23. rojstni dan podporo domačih, toda njeno smučanje žal ni bilo dovolj hitro za finale. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Neja Dvornik je imela na svoj 23. rojstni dan podporo domačih, toda njeno smučanje žal ni bilo dovolj hitro za finale. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Sorodna novica Legendarne lisičke spet skupaj, Mateja Svet v prvi vrsti

V finale prišla tudi številka 53
Preostale Slovenke so bile daleč od finala in se na prvi progi niso prebile niti med prvih 50. "Pred štartom sem vse naredila vse tako, kot sem si zamislila, na progi pa se potem nisem znašla. Iskati izgovore, da mi podlaga ni ustrezala in da razmere niso bile ugodne, je nesmiselno. V vseh pogojih se moraš znajti. Enostavno se nisem dobro lotila proge, vožnja mi ni uspela," nam je povedala Neja Dvornik, ki ravno danes praznuje 23. rojstni dan. Proga je sicer kar dobro prestala vse tekmovalke, v finale je s številko 53 prišla tudi Emma Aicher, gotovo pa ni enostavno, če se pred tekmo ne moreš ogreti na progi oziroma terenu, ki je takšen kot na tekmi: "Ogrevalne proge ni bilo, pred štartom sem zjutraj opravila le dve prosti vožnji, a po terenu, kjer je bilo ogromno kupov snega. Ampak – tudi v Lienzu je bilo tako," je še povedala Neja Dvornik.

Gostinci ob večji zaslužek
Razplet na vrhu je bil podoben kot lani na prvem kranjskogorskem veleslalomu. Valerie Grenier je izkoristila postavitev svojega trenerja in je z najboljšim finalom skočila s četrtega mesta na prvo. Druge zmage kariere se je 27-letnica iz Ottawe, leta 2016 mladinska svetovna prvakinja v smuku (v tej disciplini že pet let ne tekmuje), izjemno razveselila: "Neverjetno, nisem pričakovala tega, že z zmagovalnim odrom bi bila zelo zadovoljna. Prvi nastop mi ni najbolje uspel in sem bila zaradi napak kar malo jezna nase, v finalu pa sem smučala zelo napadalno. Zadnja strmina tu mi res ustreza, pa niti ne vem, zakaj." Najboljši smučarki zadnjih let v tehničnih disciplinah sta ostali praznih rok. Mikaela Shiffrin, ki je prevladovala na prejšnjih dveh tekmah v Lienzu (takrat na poledeneli podlagi), se v spomladanskih razmerah ni znašla in je osvojila 9. mesto, Petra Vlhova pa je zapravila odlično izhodišče, saj je v finalu s prvega nazadovala na četrto mesto.

V nedeljo še slalom
S tem so imeli lokalni gostinci verjetno precej manj zaslužka, saj so danes med okrog 3000 gledalci prevladovali slovaški navijači, ki pa jim 4. mesto Vlhove ni ponudilo priložnosti, da zabavo potegnejo do večera. V nedeljo bo v Kranjski Gori, kjer je danes ves dan (vsaj do oddaje tega članka do 15.30) deževalo, še slalom. Za zabavo bodo pred finalom skrbeli Čuki (danes je glasbeni del zaznamoval Magnifico), vreme naj bi bilo nekoliko lepše. Nasvet navijačem: poskrbite predvsem za toplo in nepremočljivo obutev in bodite previdni, ker je veliko poledenelih površin.

Zlata lisica ni prinesla veselja v slovenski tabor
Maze, Bokal in Svet spomnile na zlate čase

Več v fotogaleriji (kliknite na sliko za opis):