Reprezentančnega premora po kvalifikacijah za EP 2022 je konec, zdaj se začenjajo priprave na januarski turnir. Foto: www.alesfevzer.com
Reprezentančnega premora po kvalifikacijah za EP 2022 je konec, zdaj se začenjajo priprave na januarski turnir. Foto: www.alesfevzer.com

Selektor Ljubomir Vranješ je na spletni novinarski konferenci nakazal postopno pomladitev reprezentance za nastop na olimpijskih igrah v Parizu 2024. Na njegovem spisku sta prvič vratar Jože Baznik in desni zunanji Tadej Kljun.

"Počasi začenjamo načrtno graditi ekipo za nastop na olimpijskih igrah v Parizu. Za nov olimpijski cikel želimo sestaviti ekipo, ki se bo zmožna potegovati za najvišja mesta na velikih tekmovanjih. To ne pomeni, da na bližnje evropsko prvenstvo na Madžarskem in Slovaškem odhajamo brez tekmovalnih ambicij, tudi na tem turnirju želimo doseči dober izid, priložnost za dokazovanje pa moramo ponuditi prihodnosti slovenskega rokometa," je povedal Vranješ.

Direktor reprezentance Uroš Mohorič je dodal, da bodo slovenski rokometaši v času priprav opravili tudi meritve motoričnih sposobnosti in morfoloških telesnih značilnosti na Fakulteti za šport ter se 6. novembra pomerili s Hrvaško v Novigradu ali Poreču.

Slovenija se bo po tednu EHF-ja nato znova zbrala konec tega leta, ko bo začela sklepne priprave za nastop na EP-ju 2022. Do odhoda v Debrecen so že dogovorjene tri tekme, vse bodo v Sloveniji. S Hrvaško se bo pomerila 29. decembra, z Italijo pa 5. in 7. januarja prihodnje leto.

Na evropskem prvenstvu, ki bo med 13. in 30. januarjem na Madžarskem in Slovaškem. Slovenija bo na svojem 13. turnirju stare celine igrala v skupini A, v Debrecenu pa jo čakajo dvoboji proti Severni Makedoniji (13. 1.), Danski (15. 1.) in Črni gori (17. 1.).

Selektor Vranješ vpoklical tudi Baznika in Kljuna

Na Vranješevem seznamu za teden EHF med 1. in 7. novembrom so:
- vratarji: Jože Baznik (Cesson Rennes), Urban Lesjak (Hannover) in Urh Kastelic (Göppingen);

- krilni igralci: Tilen Kodrin, Tadej Mazej (oba Celje Pivovarna Laško), Blaž Janc (Barcelona) in Gašper Marguč (Vezprem);

- zunanji igralci: Nik Henigman, Borut Mačkovšek (oba Pick Szeged), Domen Makuc (Barcelona), Staš Skube (Meškov Brest), Miha Zarabec (Kiel), Jure Dolenec (Limoges), Matic Grošelj (Chartres) in Tadej Kljun (Benfica);

- krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Kristjan Horžen (Rhein-Neckar Löwen) in Vid Poteko (Celje Pivovarna Laško).