Mikaela Shiffrin bo izpustila naslednje tri tekme. Foto: EPA
Mikaela Shiffrin bo izpustila naslednje tri tekme. Foto: EPA

V Altenmarkt-Zauchenseeju bodo od petka do nedelje na sporedu tri tekme, v petek in nedeljo bosta dva superveleslaloma, v soboto pa bo smuk.

Vse tekme bo izpustila vodilna v skupnem seštevku Mikaela Shiffrin, saj se novo leto zanjo ni začelo po načrtih. Izjemen niz uvrstitev na najvišja mesta je prejšnji konec tedna končala v Kranjski Gori, kjer so se alpske smučarke merile na tekmah v veleslalomu in slalomu. Že v veleslalomu ni bila v najboljši formi, tekmo je končala na devetem mestu, v slalomu pa je celo prvič po ponesrečenem olimpijskem slalomu leta 2022 odstopila v prvi vožnji. Pozneje se je izvedelo, da se je ameriška šampionka prehladila in da je bilo njeno počutje precej slabo.

Sorodna novica Massi: Ko vidim Slovenko na 46. mestu, mi ni prijetno

Po prehladu še ni okrevala
V torek je na družbenem omrežju X sporočila, da se bo na tekmovanje vrnila šele 16. januarja na nočnem slalomu v Flachauu: "Vsekakor sem razočarana, ker bom morala izpustiti Zauchensee. Te tekme so bile moj veliki cilj, da znova vozim po tej progi, ki je kombinacija izziva in zabave, vendar tega trenutno ne morem storiti, saj še nisem povsem okrevala po prehladu."

Ilka Štuhec je bila v Avstriji že peta
V Avstriji je že edina slovenska tekmovalka Ilka Štuhec, za katero je krajši tekmovalni premor. Mariborčanka je nazadnje tekmovala v svetovnem pokalu pred 25 dnevi v Val d'Iseru, kjer je bila peta v smuku in 15. v superveleslalomu. Na tem prizorišču v bližini Flachaua je bila leta 2017 peta v smuku, kar je njen najboljši dosežek na tem prizorišču.

Po dveh smukih v sezoni 2023/24 je Ilka Štuhec na osmem mestu v smukaškem seštevku, v seštevkih smuka in superveleslaloma vodi Italijanka Sofia Goggia, ki je zmagala na superveleslalomu v St. Moritzu. Na drugem v Val d'Iseru je slavila zmago njena rojakinja Federica Brignone.

Mikaela Shiffrin je zmagala v smuku v St. Moritzu, Švicarka Jasmine Flury pa v smuku v Val d'Iseru.

Sorodna novica Odermatt napovedal boj za prvo smukaško zmago; Slovenci daleč zadaj

Bomo videli napredek v hitrih disciplinah?
V Wengnu so Miha Hrobat, Martin Čater in Nejc Naraločnik, ki na prvem treningu niso bili v ospredju. Hrobat je bil v tej sezoni doslej najboljši v smuku v Bormiu z 11. mestom. Čater ima kot edini Slovenec superveleslalomske točke v tej sezoni svetovnega pokala, te je dosegel s 26. mestom v Val Gardeni.

Wengen bo v nedeljo gostil še klasični slalom. Slovenca Štefan Hadalin in Tijan Marovt se še lovita. Tako v Gurglu, Madonni di Campiglio in v Adelbodnu Slovencev ni bilo med dobitniki točk. Bojan Križaj je v Wengnu zmagal v dveh slalomih (1980, 1981), Rok Petrovič pa je bil najboljši leta 1986.

Na drugem treningu je Čater dosegel 21. čas.

Wengen, drugi trening

 1. C. SARRAZIN        FRA     1:45,87
 2. J. MURISIER        ŠVI       +0,35
 3. M. CASSE           ITA        0,41
 4. N. ALLEGRE         FRA        0,71
 5. R. COCHRAN SIEGLE  ZDA        0,77
 6. A. SANDER          NEM        0,96
 7. N. HINTERMANN      ŠVI        1,03
 8. S. ROGENTIN        ŠVI        1,07
 9. B. BENNETT         ZDA        1,08
10. C. ALEXANDER       KAN        1,14
...                                   
21. M. ČATER           SLO        1,69
42. M. HROBAT          SLO        2,69
59. N. NARALOČNIK      SLO        5,62