Nika Prevc je pred osvojitvijo velikega kristalnega globusa, s čimer bo po Niki Križnar in bratu Petru Prevcu ter Primožu Peterki postala naslednja zmagovalka svetovnega pokala iz Slovenije. Foto: AP
Nika Prevc je pred osvojitvijo velikega kristalnega globusa, s čimer bo po Niki Križnar in bratu Petru Prevcu ter Primožu Peterki postala naslednja zmagovalka svetovnega pokala iz Slovenije. Foto: AP

V soboto zvečer se je v Vikersundu zgodil preobrat in namesto dvojnega nedeljskega sporeda, so se pri FIS-u odločili, da bodo sobotno tekmo odpovedali in raje izpeljali normalno nedeljsko tekmo s poskusno, prvo in finalno serijo.

Nika Prevc tik pred skupno zmago

Trenutno je razlika med vodilno Slovenko in drugo Avstrijko 194 točk, kar pomeni, da mora Nika Prevc v nedeljo samo izpeljati skok v prvi seriji in varno pristati. V Vikersundu namreč leti le 17 skakalk in bodo vse osvojile točke. Skupno zmago lahko Niki Prevc, ki je ravno v petek praznovala 19. rojstni dan, tako prepreči le diskvalifikacija, sočasno pa bi morala Eva Pinkelnig zmagati na poletih.

V četrtek se na finalu sezone v Planici obeta slovensko slavje ob novem velikem kristalnem globusu za družino Prevc.

Nov nedeljski spored v Vikersundu

09.15: poskusna serija za letalke
10.00: tekma 17 letalk z dvema serijama
11.05: prva tekma letalcev z eno samo serijo
15.30: druga tekma letalcev s tremi serijami za finale turneje Raw Air

Skupni vrstni red (22/24):            
 1. N. PREVC           SLO        1370
 2. E. PINKELNIG       AVT        1176
 3. J. ITO             JAP         941
 4. A. LOUTITT         KAN         918
 5. J. SEIFRIEDSBERGER AVT         859
 6. N. KRIŽNAR         SLO         843
 7. J. PAGNIER         FRA         801
 8. E. M. KVANDAL      NOR         743
 9. S. TAKANAŠI        JAP         709
10. K. SCHMID          NEM         691
Sorodna novica Ema Klinec poletela čez 200 metrov, Nika Prevc se še ni spoprijateljila z letalnico

Veter preprečil sobotno tekmo

Bolj kot sneženje je težavo na dopoldanski tekmi smučarskih skakalk predstavljal veter. "Trenutno pa so sunki vetra na skakalnici tudi tam okoli 12 metrov na sekundo. Povsem nestabilen veter niti ni v tistih kratkih časovnih obdobjih, da bi imeli kakršno koli možnost kakšen skok izpeljati, tako da iz tega razloga smo morali odpovedati," je za TV Slovenija pojasnil Aljoša Dolhar, tehnični delegat tekem v Vikersundu.

Med 17 skakalkami so bile na startni listi tudi tri Slovenke, vodilna v seštevku pokala Nika Prevc, Nika Križnar in Ema Klinec.

Poleg boja za veliki kristalni globus je v igri tudi še zmaga na norveški turneji. Eirin Maria Kvandal ima 53,5 točke naskoka pred Evo Pinkelnig, Nika Prevc na tretjem mestu zaostaja 83,7 točke.

Na petkovem treningu na letalnici se najboljša Slovenka še ni najbolje znašla, najdlje je poletela 159 metrov. Mejo 200 m je od Slovenk presegla le svetovna rekorderka Ema Klinec.