Jaka Blažič je v tej sezoni v Beogradu dal 16 točk, v Stožicah na medsebojni tekmi pa 21. Foto: ABA league/Dragana Stjepanovic
Jaka Blažič je v tej sezoni v Beogradu dal 16 točk, v Stožicah na medsebojni tekmi pa 21. Foto: ABA league/Dragana Stjepanovic

Polfinalna serija se začne v četrtek ob 19.00 v Beogradu, povratna tekma bo v Stožicah, kjer je že razprodan zeleni ring, v ponedeljek ob 18.30, morebitna tretja pa naslednji petek znova v srbski prestolnici. Rdeče-beli so prvi favoriti tekmovanja, tudi branilci naslova, ki naskakujejo šesto lovoriko, s čimer bi se izenačili z večnim tekmecem Partizanom. V zadnjih šestih sezonah, ko je Liga ABA dobila prvaka, je bila Zvezda najboljša petkrat.

Neposredni prenos vseh tekem polfinala Crvena zvezda - Cedevita Olimpija na TV SLO 2 in MMC-ju.

Na ramenih Crvene zvezde je zelo velik pritisk. Navijači bodo poskrbeli, da se bodo igralci dobro počutili. Navajen sem igrati pred takim vzdušjem, vem, kako je igrati pred takimi navijači, ki dajo dodatna krila. Se veselim. V zadnjih letih, odkar sem se vrnil k Olimpiji, v Beogradu ni bila polna dvorana. Prvič bom to doživel. Sicer raje igram proti Partizanu, a bo proti Zvezdi velik izziv.

Jaka Blažič

Vloga favorita je na beograjski strani, toda tudi Ljubljančani so letos dokazali, za kakšno kakovostno zasedbo gre. Edini jadranski evroligaš je bil po rednem delu prvi, zmaji, ki so blesteli v zadnjih treh mesecih, pa so najboljša ekipa regije od novega leta dalje. Na eni strani zasedba slovenskih prvakov, ki navdušuje z izjemno potentnim napadom, s poletno igro in hitro tranzicijo, na drugi strani pa ena najboljši obramb stare celine. Cedevita Olimpija je letos premagala prav vsakogar, s katerim se je pomerila v Evropskem pokalu ali jadranski ligi, izjema je le Zvezda.

Srbski velikan je dobil oba medsebojna obračuna v rednem delu regionalnega tekmovanja, v Stožicah po nekaj spornih sodniških odločitvah v zaključku tekme s 83:82, zanesljivejša pa je bila zmaga v Beogradu, kjer so Ljubljančani zapravili lepo prednost v prvem polčasu in občutili defenzivno moč rdeče-belih, ki so jih prisilili v 21 izgubljenih žog. Sicer zmaji zasedbe iz Malega Kalemegdana niso v gosteh premagali že šest let in pol. Od tiste zmage dalje je Zvezda dobila 13 od 14 medsebojnih obračunov. Klonila je le na prvem srečanju po združitvi zagrebškega in ljubljanskega kluba v zmajevem gnezdu. Vrsta Dejana Radonjića je v tej sezoni sicer dobila vseh 13 tekem Lige ABA na svojem parketu.

Od združitve Cedevite Olimpije so zmaji Crveno zvezdo na šestih tekmah premagali le enkrat. Foto: www.alesfevzer.com
Od združitve Cedevite Olimpije so zmaji Crveno zvezdo na šestih tekmah premagali le enkrat. Foto: www.alesfevzer.com

"Čaka nas polfinalna serija s favoritom tega tekmovanja, najverjetneje z začetkom pred polno dvorano Aleksandra Nikolića. Zvezda je imela tri tedne časa, da skavtira našo igro, se pripravi in najde načine, kako nas napasti. Zagotovo je izkoristila čas, da dvigne svojo raven igre. Verjamem, da bo od prve sekunde zelo agresivna v obrambi in nas skušala prisiliti v delanje napak. Upam, da nas čaka dobra serija. Imamo svoje adute in se veselimo obračuna," je povedal Jaka Blažič, ki deli mnenje, da je Zvezda najmočnejša ekipa, s katero so se letos pomerili: "Dobili so tudi velike skalpe v Evroligi, ekip, ki so najboljše v Evropi. Po koncu Evrolige so padli iz ritma, in tu bomo iskali svoje priložnosti, bi pa se strinjal, da so naš najkakovostnejši nasprotnik v tej sezoni."

Beograjčani so, potem ko se niso uvrstili v končnico Evrolige, zadnjo tekmo odigrali 23. aprila, ko so ob koncu rednega dela Lige ABA na kolena spravili Igokeo. Na drugi strani so zmaji ves čas v polnem pogonu. Po izpadu iz Evropskega pokala so začeli jadransko končnico z dvema zmagama proti Igokei, izločilne boje državnega prvenstva pa z dvema visokima zmagama nad Krko. "Res je, da niso v tekmovalnem ritmu. Mogoče bo to naša prednost na začetku tekme, dokler ne pridejo v ritem in začutijo eden drugega. Po drugi strani poznam način dela Radonjića in verjamem, da so znali izkoristiti ta čas, so motivirani in sveži. Njihova igra temelji na agresivni obrambi. Ne pustijo dihati nasprotniku in zato so tudi dosegli tiste evroligaške zmage," je dodal ljubljanski kapetan, ki je po svoji prvi epizodi pri Olimpiji prestopil prav k Crveni zvezdi, kjer je v dveh sezonah postal eden ljubljencev Delij.

Ko je igral v Beogradu, si je slačilnico delil tudi z Nikolo Kalinićem, ki se je pred letošnjo sezono vrnil med rdeče-bele. Srbski krilni košarkar je ključni mož Zvezde tako v napadu kot v obrambi, izbran pa je bil za najkoristnejšega posameznika lige. V glasovanju je premagal prav Blažiča, ki je na drugi strani glavni ljubljanski adut. Blejec je bil na obeh letošnjih medsebojnih obračunih prvi strelec tekme: "Ključen bo ravno odgovor na to obrambo, ki jo omenjamo. Bodo agresivni, najlažje pa na to odgovoriš, da prebiješ svojega obrambnega igralca in iz tega viška skušaš najti rešitev. Lažje je reči, kot narediti, a smo se pogovarjali, kako bomo odreagirali. Dobro se bomo pripravili, naša želja in značaj pa bosta že v četrtek na preizkusu."

Crvena zvezda že štiri leta ni izgubila tekmo končnice Lige ABA na svojem terenu. Foto: www.alesfevzer.com
Crvena zvezda že štiri leta ni izgubila tekmo končnice Lige ABA na svojem terenu. Foto: www.alesfevzer.com

"Zvezda ni igrala tri tedne in ni v nekem ritmu, a to nič ne pomeni. Kot vedno bodo pritiskali in igrali agresivno na meji osebne napake. Po drugi strani mi nismo imeli veliko časa. Toda poznamo se dobro. Poskusili smo analizirati, kaj smo naredili na tistih dveh tekmah narobe. Realno moramo za zmago v Beogradu odigrati najboljšo tekmo sezone. Zvezda je v Evroligi dokazala, da je med najboljšimi obrambnimi ekipami. Zmage so temeljile na dobri obrambi. Težko ji je dati koš. Ima igralce z veliko evroligaškimi izkušnjami, višino in fizično močjo. Hitreje bo morala krožiti žoga, morali bomo delati dobre bloke, igrati fizično in ne dovoliti, kot se reče, da nas pretepejo," je prepričan Jurica Golemac.

Igramo hitro, ampak kontrolirano. Nimamo veliko izgubljenih žog. Sicer pride kakšna tekma, a generalno ne. Divjanje je samomor, še posebej na gostovanju proti Zvezi. Potem odigrajo nekaj protinapadov, zabijanja in se dvigne publika. Moramo igrati hitro, a kontrolirano, če ni čiste situacije. Pet na pet je proti Zvezdi igrati zelo težko. So močni in doma še agresivnejši. Iskali bomo igro na nepostavljeno obrambo ter čet polprotinapade priti do lahkih točk.

Jurica Golemac

Trener Cedevite Olimpije je povedal, da se na zadnjih treningih vidi, da je težak poraz proti Bursasporju v Evropskem pokalu, ko so zmaji zapravili res veliko priložnost celo za finale, zdaj pozabljen, v glavah pa le nov vrhunec sezone, ki ga predstavlja jadranski izziv: "Po tistem porazu smo vsi malce padli mentalno. Vedeli smo, da smo bili blizu zmage. Zmage vedno pomagajo, da prideš iz neke slabe situacije. Proti Igokei nismo igrali dobro, pa smo zmagali, kar je zelo pomembno. Vsi igralci so se vrnili, nekateri so malce padli iz forme, a so se po teh tekmah razigrali. Proti Krki smo tudi razdelili minutažo. Ni nobenih poškodb. Smo samozavesti in želimo presenetiti. Vemo, da imamo kakovost, ne smemo se bati in moramo le razmišljati, kaj moramo narediti za zmago."

V Pionirju bo brez dvoma peklensko vzdušje, tudi na povratni tekmi v Stožicah pa se obeta pravi spektakel. "Zelo sem vesel, kot večkrat pravim, da se je košarka vrnila v Ljubljano. Že nekaj dni nazaj sem dobil sporočila za vstopnice, kar se ni še nikoli zgodilo. Niti, ko sem igral v Beograd, jih nisem dobil več kot teden pred tekmo. Vesel sem, da ljudje spoštujejo, kar smo naredili in nas pridejo spodbujat na tako tekmo. Polna dvorana je velika motivacija in ti da dodatno energijo," je pristavil Blažič, Golemac pa dodal: "Ne vem, po koliko letih se je napolnil Tivoli in celo Stožice. Nimamo nogometnih navijačev kot Zvezda in Partizan, ki pridejo kljub porazom. Filozofije ni, v Ljubljani moraš zmagovati, da pridejo. Ljudje so začutili, da fantje res garajo. Sezone je dolga in reprezentanti praktično niso imeli dveh ali treh prostih dni skupaj. To že drugo sezono. Ni lahko, hvala pa navijačem, ker so nas to sezono res spodbujali in so nam v veliko pomoč."


Polfinale Lige ABA, četrtek ob 19.00:
CRVENA ZVEZDA – CEDEVITA OLIMPIJA 0:0

Povratna tekma bo v ponedeljek ob 18.30. Morebitna tretja tekma bo v petek, 20. maja.


PARTIZAN – BUDUĆNOST 1:0
82:66 (18:15, 23:13, 20:21, 21:17)
LeDay 19, Punter 13, Lessort 11, Avramović 10; Seeley 16, Cobbs 14, Popović 12.

Druga tekma bo v nedeljo.

V krepkem tisku je izid v zmaga. Igrajo na dve zmagi.

Zmaji nared za prvo polfinalno tekmo v Beogradu