Nika Prevc: odličen prvi skok, ponesrečen drugi. Že v nedeljo bo nova priložnost, saj bo na veliki napravi olimpijskega Sapora še ena tekma. Foto: AP
Nika Prevc: odličen prvi skok, ponesrečen drugi. Že v nedeljo bo nova priložnost, saj bo na veliki napravi olimpijskega Sapora še ena tekma. Foto: AP

Burna sobota je za Slovenkami. V kvalifikacijah ni mogla nastopiti Nika Križnar, saj ni imela primernih smuči in tudi dresa, preostale tri pa so si nastop na tekmi zagotovile z izposojeno opremo, Nika Prevc s šestim dosežkom. A v prvi seriji, ko je snežilo, je že lahko nastopila s svojimi dresom, smučmi in čevlji. S 117 metri je imela najdaljšo daljavo in lepo prednost dobrih osmih točk pred Eirin Mario Kvandal in Evo Pinkelnig, ki sta bili skupaj na drugem mestu.

Nastopi zadnjih petih finalistk

Presenečenje na drugi stopnički
V finalu se ni izšlo, Nika Prevc, ki je imela v finalu najslabše vetrovne razmere, je skočila skoraj 25 metrov manj od najboljših in vrhunska uvrstitev je šla po zlu. Najboljša Slovenka je bila tako Ema Klinec na 9. mestu. Tudi ona je v finalu, ko se je sneženje še okrepilo, pokvarila uvrstitev, nazadovala je za štiri mesta. Zmage (svoje enajste v svetovnem pokalu) se je veselila Eva Pinkelnig, z drugim mestom je presenetila Finka Jenny Rautionaho, tretja pa je bila Norvežanka Eirin Maria Kvandal.

Nika Prevc z dresom svetovne prvakinje
Kvalifikacije bi morale biti v petek, vendar so jih organizatorji prestavili na danes (izpeljali so jih tik pred tekmo), saj so nekatere reprezentance ostale brez prtljage. Ta je vsaj do slovenskih deklet vendarle prišla do začetka prve serije, a za Niko Križnar je bilo to prepozno. Preostale tri so se kolikor toliko znašle v izposojeni opremi, Nika Prevc je na primer skakala z dresom svetovne prvakinje, Kanadčanke Alexandria Loutitt, ki je bila prisiljena kvalifikacije izpustiti.

Skok Nike Prevc v prvi seriji

"Danes sem najbolj zadovoljna s tem, da smo lahko nastopili. Bilo je veliko nekega stresa pred kvalifikacijami. Različna oprema, dres in smuči, ki so se na koncu izkazale za zelo dobre. Pred prvo serijo pa ponovno na svojo opremo. Meni so pomoč ponudili Nemci s smučmi Katharine Althaus in Japonci z dresom Ringe Miyajime. Kar manjši čudež je, da je bil dres ustrezen. Tudi smuči smo pripravili tako, da so bile prave. Skoki so bili solidni, težko pa je zbrati konkretne občutke kaj in kako, saj se je veliko dogajalo," je za Smučarsko zvezo Slovenije povedala Ema Klinec.

"Danes je bilo bolj kot kvaliteta mojih skokov pomembno to, da sem sploh nastopila. Zato bi se posebej rada zahvalila Japonki Sari Takanaši za smuči ter Kanadčanki Alexandrii Loutitt za dres. Zaradi njiju sem lahko nastopila v kvalifikacijah. Kasneje sem lahko skočila s svojo opremo. Kar se tiče skokov, me je danes kljub menjavi opreme vseeno presenetila moja suverenost v skokih. V zadnjem skoku pa se mi je zgodil en neprijeten dogodek, odpel se mi je klinček, doskok se je tako končal le z varovalko v peti čevlja," pa je povedala Nika Prevc.

Zupančičeva zahvala ekipam, ki so pomagale
"V Sapporu smo vsi celi, ne vem pa, če bom po vsej tej zmešnjavi lahko zbral misli. Najprej velika hvala konzulu, gospodu Jaki Miklavčiču, ki je prebil 15 ur na letališču in poizkušal urejati, da je naša oprema šla na letalo. Več ni mogel storiti. Mi smo tam imeli predstavnika, od japonske zveze tam ni bilo nobenega," je dogajanje komentiral glavni trener slovenske ekipe Zoran Zupančič.

SZS-jeva zahvala slovenskemu veleposlaništvu
Na Smučarski zvezi so hvaležni slovenskemu veleposlaništvu, da so pomagali rešiti težave: "Zahvaliti se želimo slovenskemu veleposlaništvu na Japonskem, še posebej gospodu Jaki Miklavčiču, ki je več kot 15 ur preživel na letališču v Tokiu in zagotovil, da sta najdena oprema in prtljaga našli svojo pot na letalo. Letalska agencija je namreč to želela dostaviti s tovornjakom, kar bi pomenilo, da bi v Saporo prišla v nedeljo zvečer. Strokovno vodstvo reprezentance se je zato odločilo, da si opremo za kvalifikacije izposodi. Hvaležni smo tudi vsem reprezentancam, ki so v duhu ferpleja priskočile na pomoč in zagotovile potrebno opremo za kvalifikacijsko serijo."

Nika Prevc po težavah z opremo s prvega padla na deseto mesto v Saporu
Končni vrstni red:      daljave   točke
 1. E. PINKELNIG  AVT 115,5/119,5 195,7
 2. J. RAUTIONAHO FIN 115,0/120,0 193,3
 3. E. M. KVANDAL NOR 116,0/121,5 192,5
 4. S. TAKANAŠI   JAP 112,5/121,0 190,1
 5. J. ITO        JAP 110,0/119,5 189,4
 6. S. OPSETH     NOR 112,0/119,0 186,9
 7. K. SCHMID     NEM 112,5/119,0 184,1
 8. J. SEIFRIEDS. AVT 111,5/117,0 182,2
 9. E. KLINEC     SLO 114,0/115,0 181,2
10. N. PREVC      SLO 117,0/96,0  163,0
...                                    
22. K. KOMAR      SLO  90,5/101,5 118,5
Po 9. tekmi (od 27):                  
 1. N. PREVC          SLO          547
 2. J. PAGNIER        FRA          452
 3. E. PINKELNIG      AVT          410
 4. J. ITO            JAP          404
 5. E. KVANDAL        NOR          371
 6. A. LOUTITT        KAN          343
 7. E. KLINEC         SLO          312
 8. J. RAUTIONAHO     FIN          294
 9. A. STRATE         KAN          283
10. J.SEIFRIEDSBERGER AVT          268
11. N. KRIŽNAR        SLO          254
...                                   
27. K. KOMAR          SLO           69
29. A. KOŠNJEK        SLO           44
41. T. BODLAJ         SLO            6

Izidi kvalifikacij: