Anže Lanišek je na letalnicah do zdaj dvakrat stopil na oder za zmagovalce. Foto: BoBo
Anže Lanišek je na letalnicah do zdaj dvakrat stopil na oder za zmagovalce. Foto: BoBo

Petru Prevcu je uspelo kar trikrat. Dvakrat je bil najboljši Primož Peterka, tretje mesto pa je enkrat v svetovnem pokalu zasedel Primož Ulaga. Zdaj se zanjo bojuje tudi Lanišek, ki je letos na tretjem mestu že končal dve razvrstitvi turnej, tako prestižno novoletno kot tudi pravkar končano norveško Raw Air. Obenem je še v igri za tretje mesto v seštevku poletov, kjer sta glavna tekmeca reprezentančna kolega Timi Zajc in Domen Prevc. Slovenski orli so v četrtkovih kvalifikacijah Planice navdušili in zasedli prva tri mesta.

"Vse v znamenju trojk. Dve turneji, borimo se za polete skupno, tudi v pokalu narodov smo na dobri poti k tretjemu mestu. Kot kaže, je res usojena številka tri," je dejal 26-letni tekmovalec SSK-ja Mengeš, ki je letos prvič v karieri presegel 1000 točk. Trenutno jih ima 1519 in 71 točk zaostaja za Dawidom Kubackim, ki pa je sezono zaradi ženinih zdravstvenih težav že sklenil: "Ker se je to zgodilo Dawidu, je problem. Bi si mogoče on zaslužil to uvrstitev med prve tri. Slišala sva se in sem povprašal, kako je z ženo. Nedvomno se borim po svojih močeh, in bomo videli, kako se bo razpletel ta konec tedna. Forma je prava, in verjamem, da mi lahko uspe."

Nastopi Laniška, Prevca in Zajca v kvalifikacijah
Lanišek do kvalifikacijske zmage tudi z oceno 20

Po uspešni zimi ga čaka zelo mirno poletje, saj kot pravi, so izpolnjeni skoraj vsi cilji. V Planici je glavna želja, da bo čim bolj užival. Začel je imenitno, saj je z 239,0 m dobil kvalifikacije pred petkovo tekmo. Iz zime v zimo dela korake naprej in postaja vse bolj kompleten skakalec. Če sprva na letalnicah ni posegal po najvišjih mestih, pa se je zdaj razvil v enega najboljših letalcev, kar je dokazal tudi že lani pod Poncami in letos v Vikersundu s tretjima mestoma: "Nedvomno je dolga pot v tem razvoju, da zdaj tako letim. Malce spremembe v mišljenju že na splošno. Tudi tehniko sem, od tedaj, ko sem šel prvič na letalnico, spremenil. In miselnost je drugačna. Vem, da se ni treba "metati na zobe", saj se potem čez prelet ustaviš in izgubiš hitrost ter višino. V drugem delu samo padaš, zdaj pa tam pridobivam."

Vso zimo je skakal na zelo visoki ravni. 14-krat se je zavihtel na oder za zmagovalce in sezono začinil s štirimi zmagami: "Nekakšen načrt je bil, da poskusim biti čim bolj konstanten. Tudi, ko ne gre. "Kiks" je bil v Saporu (50. mesto, op. a.), ko sem imel malce smole z razmerami. Tedaj sem edinkrat ostal brez točk, no, pa tedaj, ko se nisem v ZDA udeležil kvalifikacij (ni nastopil zaradi pokvarjene zadrge, op. a.). Zdi se mi, da sem lepo stopnjeval skoke. Tudi zdaj ob koncu mi gre. Mogoče je bil manjši padec po novoletni turneji, kar moram še premleti, kaj je šlo narobe. Iz vsake sezone se nekaj naučiš. Če je dobra ali slaba. Pluse in minuse je treba pregledati. Potem pa iz plusov lahko rasteš, minuse pa nagrajuješ v pluse."

Timi Zajc pravi, da se je vedno lepo vrniti v Planico, ne glede na to, ali gre za tekmo na Bloudkovi velikanki, kjer je pred štirim tedni postal svetovni prvak, ali na letalnici bratov Gorišek. Foto: BoBo
Timi Zajc pravi, da se je vedno lepo vrniti v Planico, ne glede na to, ali gre za tekmo na Bloudkovi velikanki, kjer je pred štirim tedni postal svetovni prvak, ali na letalnici bratov Gorišek. Foto: BoBo

17 točk v seštevku poletov Lanišek zaostaja za tretjim Zajcem, ki je bil pred Planico kar vidno utrujen. Dolga in naporna sezona je pustila posledice, toda četrtkovi dolgi poleti so 22-letnega šampiona napolnili z dodatno energijo: "Zdaj je vse super. Vidim, da še znam leteti in da sem sposoben narediti lepe polete. Vse skupaj bo lažje za naprej. Težko je biti odločen, sploh če imaš za sabo konec tedna na letalnici z veliko problemi. Zdaj pa sem videl, da lahko. Čar Planici dajo tudi gledalci. Ko letiš daleč in se potem z njimi veseliš v izteku, je nekaj najlepšega."

Skupni vrstni red v poletih (4/6): 
 1. H. E. GRANERUD      NOR    380 točk
 2. S. KRAFT            AVT    320     
 3. T. ZAJC             SLO    171     
 4. D. PREVC            SLO    163     
 5. A. LANIŠEK          SLO    154     
 6. P. ŽYLA             POL    132     
 7. J. HÖRL             POL    123     
 8. A. WELLINGER        NEM    121     
 9. R. KOBAJAŠI         JAP    110     
10. M. HAYBÖCK          AVT     90     
...                                    
18. Ž. JELAR            SLO     71     
24. L. KOS              SLO     35     
44. P. PREVC            SLO      2     
  . Ž. MOGEL            SLO      2     
46. R. MASLE            SLO      1 

Trenutno je v svetovnem pokalu 11., se pa bojuje, da bi tretjič v karieri skupni seštevek končal v deseterici. Tudi če mu to ne uspe, je za njim zelo uspešna zima, saj je zablestel na njenem najpomembnejšem dejanju – svetovnem prvenstvu nordijskih disciplin. V Planici je osvojil tri medalje, na Bloudkovi velikanki je postal svetovni prvak, zlato snežinko pa je ujel še z ekipo: "Sezona je res dolga. Več, kot sem dosegel, ne morem. Tisto je bila najpomembnejša tekma sezone. Svetovno prvenstvo me je kar izpraznilo. Prišlo je vse za mano in se pozna utrujenost. Na norveški turneji je bila želja spet velika, a telo in glava nista dopustila, da bi lahko skakal na taki ravni, kot sem tik predtem. Bil sem kar utrujen. Zdaj Planica znova predstavlja motiv. Stati na stopničkah tu je nekaj posebnega in prinaša veliko zadovoljstvo."

Zajc je večkrat v karieri dokazal, da je izvrsten letalec. Debiju na letalnicah je postavil piko na i z zmago, lani je postal svetovni prvak v poletih, toda letos je imel po sicer zelo dobrem Kulmu nekaj težav v Vikersundu, zato se je vanj naselil kanček dvoma in negotovosti, a je v Planici z dolgimi poleti že prvi dan poskrbel za lažje nadaljevanje: "Letos je bilo nekaj trenutkov, ki so pustili posledice. Sploh tisti skok v Willingenu (padec pri ekstremni daljavi 161,5 m, op. a.). Potem v Vikersundu nisem letel daleč in sem imel kar nekaj težav. Težko je predvsem na letalnicah odpraviti ta strah, če nisi suveren in stabilen. Težko je "pregrizniti". Ko greš tako daleč, kot sem šel v kvalifikacijah, pa vidiš, da ni noben bavbav, ni nevarno, in bo zdaj precej lažje."

Kar se tiče izvedbe skoka, želi Domen Prevc bolj konstantno prenesti hitrost z mize, ob tem biti stabilnejši in popraviti tudi položaj desne smučke. Foto: BoBo
Kar se tiče izvedbe skoka, želi Domen Prevc bolj konstantno prenesti hitrost z mize, ob tem biti stabilnejši in popraviti tudi položaj desne smučke. Foto: BoBo
Lanišek odločno po skupno tretje mesto

Timi je z 241,5 m postavil četrtkovo daljavo. Kvalifikacije je končal na drugem mestu, tretji pa je bil Domen Prevc, ki za njim v seštevku poletov zaostaja osem točk. "Lepo bi bilo biti tretji, a šteje le mali kristalni globus. To je cilj za naslednje leto in motivacija za naprej. Sam pri sebi vem, kje se da izboljšati in kaj popraviti," je povedal najmlajši izmed bratov Prevc, ki bo letos dopolnil 24 let. Pod Ponce je prišel z velikimi pričakovanji: "Zagotovo je to ena najljubših tekem. Dolga je sezona, ki jo bo lepo končati tu. Rad bi dosegel še ene posamične stopničke."

V karieri je imel že boljše sezone od letošnje, mu je pa v tej zimi uspelo ves čas skakati v svetovnem pokalu, ob tem pa je tudi držal neko konstantno: "Poleg spodrsljaja na novoletni turneji nisem imel veliko slabših rezultatov, če ni bilo kakšnih drugih dejavnikov. Iz tega se da lepo graditi za prihodnjo sezono. Nekaj novega sem se naučil, in je lepo izhodišče za naprej." Znova je največ pokazal na poletih, ko je na Kulmu zasedel drugo mesto in po skoraj štirih letih spet prišel na stopničke: "Na letalnicah sem predvsem mirnejši in samozavestnejši, ker vem, da znam in da bo šlo. Lahko bom naredil svoje. Tudi če bo kakšen "kiks", bom še vedno prišel v drugo serijo. Vse skupaj se nalaga, umirjenost in samozavest pa dasta prave rezultate."