Takole je 10. januarja 2009 Tina Maze zmagoslavno dvignila roke po koncu mariborskega veleslaloma. Foto: EPA
Takole je 10. januarja 2009 Tina Maze zmagoslavno dvignila roke po koncu mariborskega veleslaloma. Foto: EPA
Pohorje
Pohorska Zlata lisica velja za eno najbolje organiziranih tekem svetovnega pokala za alpske smučarke. Foto: MMC RTV SLO
Pohorje
Posebnega prometnega režima v bližini smučišča ne bo, zaprto bo samo krozišče pri spodnji postaji vzpenjače, kjer bo tudi prostor, rezerviran za intervencijska vozila. Foto: http://www.universiademaribor.org
Uradni začetek 46. Zlate lisice

Med 133 tekmovalkami iz 28 držav bo devet Slovenk, poleg Mazejeve bodo slovenske barve branile še Ana Drev, Maruša Ferk, Sara Globočnik, Katja Jazbec, Ilka Štuhec, Katarina Lavtar, Ula Hafner in Ana Bucik.

Znane številke Slovenk
V veleslalomu, prva vožnja v soboto se bo začela ob 11.00, druga pa ob 14.00, se bodo predstavile Mazejeva (številka 7), Štuhčeva (39), Drevova (56), Ferkova (65), Hafnerjeva (67) in Bucikova (75), v slalomu, prva vožnja v nedeljo je na programu ob 9.15, druga pa ob 12.15, pa Mazejeva, Ferkova, Drevova, Jazbečeva, Lavtarjeva in Globočnikova.

Brezplačno do prizorišča
Vstopnice za posamezni tekmovalni dan so dostopne: otroci do 10 let imajo prost dostop do stojišč ob progi, mladino to stane 2 evra, odrasle pa štiri evre. Za ogled iz ciljne arene s tribuno morajo odrasli in mladina odšeteti 30 evrov, otroci pa 15 evrov. Najlažji dostop do smučišča je z mestnim avtobusom, saj bo proga 6 (Kolodvor-Pohorska vzpenjača) oba dneva delovala brezplačno.

Črnjanka na treningu v Avstriji
Mazejeva je bila včeraj dopoldne še na treningu v Maria Almu v Avstriji in je na poti v Maribor povedala: "Odločili smo se, da naša ekipa ostane še en dan v Avstriji zaradi treninga. Mislim, da je bilo prav, da sem ostala. Občutki so boljši in imela sem že solidne zavoje, zato sem zelo zadovoljna z današnjim treningom."

Tekma dokazovanja za preostale Slovenke
Ferkova je bila lani na Zlati lisici 15. v veleslalomu in 21. v slalomu ter 12. v skupnem točkovanju. "Zelo bi bila vesela, če bi lahko ponovila lanske rezultate. Forma se dviguje, žal pa nekoliko prepozno, ker bo le še ena slalomska tekma pred OI-jem v Vancouvru," se je Ferkova ozrla na visoko številko, ki jo čaka.

Veliko od domačih tekem pričakujeta tudi Ana Drev, ki letos še ni bila med trideseterico v svetovnem pokalu, in Ilka Štuhec, ki se vrača po poškodbi in potrebuje pravi podvig, da si še izbori mesto na olimpijskih igrah v Vancouvru.

Žreb številk s koncertom v središču mesta
Smučišču na snežnem stadionu je že prejšnji konec tedna Mednarodna smučarska zveza (FIS) dala zeleno luč za izvedbo tekmovanja. Proračun tekmovanja je tako kot v zadnjih štirih letih 1,2 milijona evrov, pripravili pa so bogat spremljevalni program, ki bo potekal na mariborskem Trgu svobode. Ob petkovem žrebanju štartnih številk za veleslalom je dogajanje popestril koncert skupine Soulfingers, obiskovalce sobotnega žrebanja številk, obe žrebanji bosta ob 18. uri, pa bodo zabavali Kingstoni.

Štartna lista:                       
1 K. HÖLZL AVT
2 T. POUTIAINEN FIN
3 K. ZETTEL AVT
4 D. KARBON ITA
5 M. PIETILÄ-HOLMNER ŠVE
6 M. MÖLGG ITA
7 T. MAZE SLO
8 A. PÄRSON ŠVE
9 V. REBENSBURG NEM
10 E.-M. BREM AVT
11 F. BRIGNONE ITA
12 M. KIRCHGASSER AVT
16 L. VONN ZDA
17 M. RIESCH NEM
39 I. ŠTUHEC 56 A. DREV
65 M. FERK 67 U. HAFNER
75 A. BUCIK
Uradni začetek 46. Zlate lisice