Nika Križnar je postala prva Slovenka z naslovom mladinske svetovne prvakinje v skokih. Foto: EPA
Nika Križnar je postala prva Slovenka z naslovom mladinske svetovne prvakinje v skokih. Foto: EPA
Nika Križnar do naslova mladinske prvakinje

17-letna Križnarjeva je s skokom, dolgim 104,0 m, vodila že po prvi seriji, v finalu pa je naslov prvakinje potrdila s 100,0 m za skupno 262,6 točke.

Srebro je z lanskega prvenstva v Park Cityju ubranila Ema Klinec s 102,5 in 94,0 m (248,3 točke). Bron je osvojila Norvežanka Anna Odine Ström z 231,7 točke.

Križnarjeva je na svoji šesti tekmi na mladinskih svetovnih prvenstvih osvojila še šesto medaljo, a prvo posamično zlato. Poleg tega ima še dve zlati, srebrno in eno bronasto.

Vsi skoki so bili odlični
"Sem zelo vesela. Tu so bili vsi skoki odlični, kakšen popravek je lahko sicer še pri samem doskoku. A to je pika na i. Zelo sem vesela tudi za Emo, ki je stala ob meni na stopničkah. To je nekaj neverjetnega! To je to,"
je po zmagoslavju dejala Križnarjeva, medtem ko je Klinčeva dodala: "Danes sem zelo zadovoljna s srebrom, za razliko od lani, ko sem bila razočarana. Letos sem vesela tega rezultata. Sem nisem prišla po rezultat, ampak po dobre občutke. Prvi skok je bil eden boljših v tej sezoni in po to sem prišla. Niki pa res privoščim zmago iz srca."

Križnarjeva ponovila uspeh Dežmana in Hvale
Križnarjeva je prva Slovenka z naslovom na posamični tekmi mladinskega svetovnega prvenstva v smučarskih skokih. V moški konkurenci je to uspelo leta 2012 Nejcu Dežmanu, leta 2013 pa Jaku Hvali.

Slovenski uspeh je dopolnila Jerneja Brecl, ki je z 88,0 in 89,5 m končala na 8. mestu, zbrala pa je 212,0 točke. Med dvajseterico je končala tudi Katra Komar, ki je z 82,0 in 83,5 m ter skupno 177,2 točke osvojila 18. mesto.

Križnarjeva in Klinčeva bosta nastopili tudi na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu.

Nika Križnar do naslova mladinske prvakinje