Peter Prevc je zadnji dan sezone kar dvakrat poslušal slovensko himno - za zmago na tekmi in zmago v skupnem seštevku poletov. Foto: BoBo
Peter Prevc je zadnji dan sezone kar dvakrat poslušal slovensko himno - za zmago na tekmi in zmago v skupnem seštevku poletov. Foto: BoBo
Severin Freund in Peter Prevc
Boj za drugo mesto sta s Severinom Freundom bila do zadnje tekme, na kateri je bil z novim rekordom planiške skakalnice boljši Prevc. Foto: BoBo
V pokalu narodov je Slovenja prvič stopila na oder za zmagovalce. Varovanci Gorana Janusa so bili tretji. Foto: BoBo
Prevc: Če bom dobro treniral, bo nahrbtnik lažji

a drugem mestu.

Nekaj časa je bil mladenič iz Dolenje vasi celo v igri za skupno zmago in osvojitev velikega kristalnega globusa, saj je dvakrat oblekel tudi rumeno majico, a Kamil Stoch je bil na koncu vendarle premočan: "Mislim, da sem že decembra zapravil, da bi lahko stal na najvišji stopnički. Vsaka šola nekaj stane, in tudi iz tega sem se nekaj naučil."

Praktično najboljše je Peter pripravil prav za konec, ko je pod Poncami kot četrti Slovenec po Primožu Ulagi, Robertu Kranjcu in Juriju Tepešu stopil na najvišjo stopničko. Z zadnjim skokom je tudi postavil rekord nove Bloudkove skakalnice, izjemen skok pa je Prevc označil za morda celo najboljšega v vrhunski sezoni: " Na zadnji tekmi se mi je vse izšlo po željah. V skokih ni bilo veliko napak, tudi razmere so bile enake za vse skakalce, in lahko rečem, da smo videli eno najbolj poštenih tekem v tej sezoni. Najbolje je na tak način končati sezono. Ob takšnem skoku pozabiš na vse slabe stvari. Zdaj je lažje tudi hoditi po vseh obveznostih. Ta zadnji skok je bil najpomembnejši, nekateri v Planici predtem pa niso bili tako dobri. Ta skok je bil eden najboljših, če ne celo najboljši v letošnji sezoni. Da je bil to zadnji skok v sezoni, je bila tudi največja motivacija."

Eden izmed najlepših dni v življenju
Z zmago se je povzpel na drugo mesto v skupni razvrstitvi, saj je Nemec Severin Freund v petek prehitel najboljšega slovenskega skakalca, tokrat pa mu je moral priznati premoč: "Na to bitko za drugo mesto se nisem bistveno oziral oziroma se s tem obremenjeval. Bilo pa je to nekje v moji glavi zelo zadaj. Po prvi seriji sem videl, da sem pred njim, toda zavedal sem se, da ni še nič odločenega. Pozornost sem osredotočil na čim boljši skok, in ne na Freunda. O rezultatu nisem razmišljal, vedno razmišljam samo o skoku."

Tretje leto zapored je v Planici zaigrala slovenska himna. Pred dvema letoma je zmagal Kranjec, lani Tepeš in ekipa, zdaj pa še Prevc. Navijačev se zaradi slabega vremena niso zbrali v pričakovanem številu, toda tudi ti so dali Prevcu dodatna krila: "Energijo za tak nastop sem potegnil iz občinstva. Zahvalil bi se vsem, ki so se zbrali v tem dežju v Planici. To je bil nedvomno eden izmed najlepših dni v mojem življenju. Zmagati pred domačimi navijači je nekaj posebnega. Vsi smo bili zelo mokri. Mi skakalci sicer še najmanj, saj je bilo za nas dobro poskrbljeno. Če bi bilo vreme lepo, bi bilo zagotovo več gledalcev. Ti, ki so prišli, so pa res zvesti in zaradi njih je bilo še toliko lepše slišati himno."

Prva zmaga in dve olimpijski medalji
Prevc je sicer bolj zadržano začel sezono, a po novem letu je skakal sijajno. Prvič je stopil na najvišjo stopničko, ko je slavil na poletih v Kulmu. Zmagal je nato še v Saporu, ko si je tudi nadel rumeno majico. Poleg tega je osvojil mali kristalni globus v poletih, na svetovnem prvenstvu v poletih si je okrog vratu obesil bronasto kolajno, pika na i pa so bile olimpijske igre v Sočiju, kjer je dvakrat skočil na stopničke, domov pa se je vrnil s srebrom in bronom.

"Vsak uspeh ima svojo zgodbo. Vsak uspeh je dodatna motivacija. Mogoče mi je tokrat kar nekoliko pomagalo, da v prejšnjih dneh nisem sestavil odličnih skokov," je povedal 21-letni član kranjskega Triglava in dodal, da bo 'nahrbtnik z bremenom' zdaj veliko težje, kar pa predstavlja dodaten motiv: " Bo težji, bom pa zato delal vse poletje, da ga bom lažje prenašal."

Še dovolj prostora za napredek
Za vsemi uspehi slovenskih skakalcev, ki so prvič v pokalu narodov zasedli tretje mesto, v zadnjih letih stoji Goran Janus, ki je o tekmi povedal: "Tekma je bila zelo težka in bi rad čestital planiškim delavcem ter žiriji, ki je odlično vodila to tekmo. Razmere so bile dobre in so omogočale dolge skoke, kar je želja vseh. Želeli smo si druge serije, saj so bile razlike zelo majhne. Freund je najprej pristal pri 141 metrih, Prevc pa je za njim postavil rekord skakalnice, in to lahko naredi le šampion."

"Na začetku novoletne turneje smo bili okoli desetega mesta, kar se mi zdi še vedno odlično. Zame je vsaka uvrstitev v deseterico vrhunska. Bili smo potrpežljivi. Po turneji nam je steklo, kar je posledica odličnega dela poleti, zaradi česar smo tudi zdržali vso sezono," je pristavil Janus, ki je dejal, da je motiva še dovolj in prostora za napredek prav tako ter še lahko postavijo kakšen nov mejnik, čeprav so jih pod njegovim vodstvom slovenski orli postavili že kar nekaj.

Prevc: Če bom dobro treniral, bo nahrbtnik lažji