Foto:
Foto:
Michaela Dormeister bo branila naslov svetovne prvakinje v superveleslalomu.
Tina Maze se je takole veselila zmage v svetovnem pokalu v Santa Caterini.
Marlies Schild je letos dobila dva slaloma.

Götschlova na zadnjih smukaških tekmah pokazala največ
Na letošnjih šestih smukih je le Michaela Dorfmeister (svetovna prvakinja v St. Antonu pred štirimi leti) dvakrat zmagala, vendar pa Avstrijka nima najbolj stalne forme. Na prvem smuku v Santa Caterini v začetku januarja je zmagala, le dan pozneje je osvojila 16. mesto. Renate Götschl se je smukaško zlato dobila že v Vailu leta 1999, letos je bila v svetovnem pokalu trikrat druga, slavila pa je na prvem smuku v Cortini d'Ampezzo.

Presenečenje sezone je Američanka Lindsey Kildow, ki je dobila prvi smuk sezone v Lake Louisu. Nevarni bosta tudi Francozinji Carole Montillet-Carles in Ingrid Jacquemod. Nemci bodo po hudi poškodbi Marie Riesch vse stavili na uspeh Hilde Gerg.

V superveleslalomu podobna slika kot v smuku
Zadnja dva superveleslaloma v Cortini d'Ampezzo je dobila Renate Götschl, ki vodi tudi v skupnem seštevku. Tudi njeni rojakinji Alessandra Meissnitzer (v Altenmarktu) in Michaela Dorfmeister (v Lake Louisu) sta se povzpeli na najvišjo stopničko. Tina Maze sodi v širši krog favoritinj. V Altenmarktu je s številko 64 prismučala do 3. mesta, v St. Moritzu pa je bila šesta.

Mazejeva favoritinja v veleslalomu
V letošnji sezoni je bilo na sporedu šest veleslalomov, tri je dobila 21-letna Črnjanka. Poleg nepozabnega slavja na 41. Zlati lisici največ šteje gladka zmaga v Santa Caterini. Tanja Poutiainen nikoli ne zataji, vedno se uvršča med najboljših deset in težko ji bo vzeti kolajno tudi na svetovnem prvenstvu. Finka je svojo edino velelslalomsko zmago v karieri dosegla konec novembra v Aspnu. V vse boljši formi je tudi Švedinja Anja Pärson, ki je bila nepremagljiva oktobra na ledeniku Rettenbach nad Söldnom. Italijanka Karen Putzer je v Mariboru z 2. mestom dokazala, da še ni za staro šaro, motiva pa ji na domačem terenu prav gotovo ne bo manjkalo. Skriti favorit bi lahko bila Avstrijka Marlies Schild, ki je presenetila z zmago na Semmeringu.

Bo Tanji uspelo tudi na svetovnem prvenstvu?
Mali kristalni globus za najboljšo smučarko v slalomu je že oddan. Finka Tanja Poutiainen si je s tremi zmagami in šestimi uvrstitvami med najboljše tri že pred zadnjo tekmo v Lenzerheideju zagotovila skupno zmago. Prvakinja iz St. Moritza Janica Kostelić je vedno na zmagovalnem odru, ko pride do cilja. Hrvatica je bila najboljša novembra v Aspnu. Na Semmeringu in v Santa Caterini je zanesljivo zmagala Marlies Schild, na zadnjem slalomu v Mariboru pa že po tradiciji Anja Pärson. Presenetili bi lahko Američanki Kristina Koznick in Sarah Schleper.

Kombinacije ni bilo na sporedu že dve leti
Ženske kombinacijske tekme ni bilo na koledarju svetovnega pokala že dve sezoni. V letošnji zimi bo edina kombinacija na sporedu šele po svetovnem prvenstvu v San Sicariu. Prva favoritinja v Santa Caterini bo Janica Kostelić, ki letos najboljše izide dosega prav v smuku in slalomu. Anja Pärson si bo najbrž nabrala precejšen zaostanek v smuku, Renate Götschl pa v slalomu. Med kandidatkami za odličja je tudi Nemka Martina Ertl, ki je zmagala leta 2001 v St. Antonu. Z 11. mestom na slalomu v Mariboru je presenetila Lindsey Kildow, ki bi ob podobni vožnji na svetovnem prvenstvu vsekakor lahko ogrozila tudi Kostelićevo.