Po četrti zmagi kariere v superveleslalomu je Aleksander Aamodt Kilde v Beaver Creeku slavil še četrto zmago za svetovni pokal v smuku. Foto: Reuters
Po četrti zmagi kariere v superveleslalomu je Aleksander Aamodt Kilde v Beaver Creeku slavil še četrto zmago za svetovni pokal v smuku. Foto: Reuters

Slovenski smukaški trio je močno popravil vtis po bledem smučanju v superveleslalomu v četrtek in petek, ko so ostali brez točk. Na samem vrhu v primerjavi s petkom ni bilo spremembe: Norvežan Aleksander Aamodt Kilde je s smukom brez vidnih napak dosegel drugo zmago v 24 urah in osmo za svetovni pokal v karieri.

Čater izjemno hiter v srednjem delu

Martin Čater je izkoristil dobro startno številko, najboljši je bil v srednjem delu, ko je na zadnjem, četrtem, vmesnem času imel skupno kar četrti čas, a je nato v zadnjih 20 sekundah izgubil 70 stotink proti Kildeju. Foto: Reuters
Martin Čater je izkoristil dobro startno številko, najboljši je bil v srednjem delu, ko je na zadnjem, četrtem, vmesnem času imel skupno kar četrti čas, a je nato v zadnjih 20 sekundah izgubil 70 stotink proti Kildeju. Foto: Reuters

Od Slovencev je zgodaj s številko štiri kot prvi nastopil Martin Čater. Z dobrim uvodnim drsalnim delom in natančno vožnjo v srednjem odseku je Štajerec držal stik z do tedaj najhitrejšim časom Beata Feuza, za katerim je na koncu zaostal za točno pol sekunde. Švicar je sicer v spodnjem delu naredil ogromno napako, ko ga je postavilo počez, a se je spretno rešil.

Takoj za Čatrom je najboljši čas postavil zmagovalec Lake Louisa Matthias Mayer. Čeprav Avstrijec prav tako ni brez napake odpeljal 2,5 kilometra dolge proge, je prehitel Feuza za 35 stotink in je nato dolgo upal na še drugo zaporedno smukaško zmago v Severni Ameriki.

Kilde edini brez vidne napake

Z višanjem številk so se višali tudi zaostanki, Čater pa se je zasidral na sedmem mestu. A nato je s št. 19 prišel na vrsto prvi favorit in zmagovalec petkovega superveleslaloma – Aleksander Aamodt Kilde. S profesorsko vožnjo brez napake si je Norvežan privozil kar 66 stotink naskoka pred Avstrijcem in drugo zaporedno zmago v Beaver Creeku.

"To je neverjetno. Rad sem tukaj, rad znova tekmujem, odlično vreme, odlične razmere, čudovito občinstvo in dobro smučanje – to je dober paket," je bil zadovoljen Kilde.

Smukaško zmago je posvetil rojaku in sotekmovalcu Kjetilu Jansrudu, ki je v petek v superveleslalomu spektakularno padel in si poškodoval kolenske vezi. "Ta vožnja je zanj," je dejal Kilde. "Potem ko je zadel mreže, je bil včerajšnji dan res čustven. Vsi bi mu morali čestitati za njegovo ravnanje, potem ko je padel, kako se je pobral in prišel dol kot junak."

Po 11. mestu zdaj Kline še 17.

Boštjan Kline je imel v zgornjem delu 19. vmesna časa, nato 21. in 17. na zadnjem, četrtem merjenju, kar je bila nato tudi njegova končna uvrstitev in najboljši izid kariere na smukih v Beaver Creeku. Foto: AP
Boštjan Kline je imel v zgornjem delu 19. vmesna časa, nato 21. in 17. na zadnjem, četrtem merjenju, kar je bila nato tudi njegova končna uvrstitev in najboljši izid kariere na smukih v Beaver Creeku. Foto: AP

Boštjan Kline, ki je bil na prvem smuku sezone (v Lake Louisu) zelo dober enajsti, je s številko 27 z zelo enakomerno hitro vožnjo ob prečkanju ciljne črte takrat prevzel 14. mesto.

V idealnih sončnih razmerah na 3000 metrih nadmorske višine v osrčju Kolorada je zablestel Italijan Matteo Marsaglia, ki se je s številko 28 zavihtel kar na četrto mesto (+1,20). Zaradi uspešnih nastopov smukačev z višjimi številkami sta Slovenca izgubila še nekaj mest.

Od Slovencev je ob koncu med 58 smučarji s številko 52 nastopil še Miha Hrobat, ki je imel na 3. vmesnem času še 19. čas, a nato je v spodnjem delu izgubil preveč in je na 33. mestu ostal brez točk za svetovni pokal, ki jih je zgrešil za vsega sedem stotink.

Sobotna smuka Čatra in Kildeja na progi Ptic roparic
Sorodna novica Kilde tri stotinke pred Odermattom, Slovenci znova brez točk

Brez točk za Slovence na prvih dveh tekmah Beaver Creeka

Slovenci tako v četrtek kot v petek na superveleslalomu niso bili med dobitniki točk. Imeli so zelo dobre razmere, toda smučali so premalo odločno. "Fantje bodo morali resno premisliti in narediti v glavah premik," je v petek zagrmel trener reprezentance v hitrih disciplinah Gregor Koštomaj.

V preteklosti nihče od omenjene trojice na smukih v Beaver Creeku še ni dosegel odmevnega dosežka. Točke je na tem ameriškem prizorišču predtem osvojil le Boštjan Kline, ki je bil še najboljši 27. (leta 2015).

Izkoristili dobre razmere in našli energijo in moč

"Ciljno areno zapuščamo veliko bolj zadovoljni. Pohvalil bi vse fante. Martin je bil danes zelo dober, Boštjan pa mora poiskati še nekaj hitrosti v zadnjem delu, kjer smo sorazmerno vsi nekaj izgubili. Na splošno je bil pristop dober, izkoristili smo dobre razmere in sem vesel, da so fantje po dveh slabih dneh našli energijo in moč v sebi ter obrnili stvari sebi v prid," je iz ZDA sporočil glavni trener slovenskih smukačev Koštomaj.

Četrta tekma v štirih dneh v Beaver Creeku bo v nedeljo, ko se bo ob 20.00 po srednjeevropskem času začel še drugi smuk (prenos na TV SLO 2 in MMC-ju).

Poškodba je pozabljena, Kilde je nazaj
Poškodovani Jansrud vprašljiv za Peking

Norveški smučarski zvezdnik Kjetil Jansrud bi lahko izpustil zimske olimpijske igre februarja v Pekingu zaradi poškodbe kolena po hudem padcu na superveleslalomu v petek v Beaver Creeku. Kot so sporočili iz norveške smučarske zveze, si je Jansrud poškodoval križno in notranje stranske vezi v kolenu.

Zdravnik norveške reprezentance Marc Strauss je dejal, da je prezgodaj reči, ali bo potrebna operacija ali kako dolgo bo Jansrud odsoten. 36-letnemu Jansrudu je po padcu na petkovi tekmi svetovnega pokala v Koloradu uspelo samemu prismučati po hribu navzdol, a se je pri tem držal za koleno. Olimpijski superveleslalomski prvak iz leta 2014 je rojaku Aleksandru Aamodtu Kildeju v petek čestital za zmago in se bo po navedbah zveze z ekipo vrnil domov v ponedeljek. Nadaljnje preglede kolena bo nato opravil v Oslu.

ALPSKO SMUČANJE - SVETOVNI POKAL (M)

BEAVER CREEK, sobotni smuk

Končni vrstni red:

 1. A. A. KILDE        NOR     1:39,63
 2. M. MAYER           AVT       +0,66
 3. B. FEUZ            ŠVI        1,01
 4. M. MARSAGLIA       ITA        1,20
 5. D. PARIS           ITA        1,23
 6. R. COCHRAN SIEGLE  ZDA        1,24
 7. B. HINTERMANN      ŠVI        1,28
 8. D. HEMETSBERGER    AVT        1,35
 9. V. KRIECHMAYR      AVT        1,36
10. A.-S. SEJERSTED    NOR        1,48
11. D. DANKLMAIER      AVT        1,50
  . D. SCHWAIGER       NEM        1,50
13. M. ČATER           SLO        1,51
13. C. INNERHOFER      ITA        1,55
14. M. ODERMATT        ŠVI        1,65
17. B. KLINE           SLO        1,86
33. M. HROBAT          SLO        2,41

SVETOVNI POKAL (M)

SKUPNI VRSTNI RED (6/37)

 1. M. ODERMATT         ŠVI        346
 2. M. MAYER            AVT        310
 3. A. A. KILDE         NOR        229
 4. V. KRIECHMAYR       AVT        199
 5. B. FEUZ             ŠVI        160
 6. A. PINTURAULT       FRA        125
 7. G. CAVIEZEL         ŠVI        116
 8. C. HIRSCHBÜHL       AVT        100
 9. A. SANDER           NEM         98
10. Ž. KRANJEC          SLO         86
...                                   
36. B. KLINE            SLO         38
  . Š. HADALIN          SLO         38
60. M. ČATER            SLO         20

SMUK (2/8)

 1. M. MAYER           AVT         180
 2. A. A. KILDE        NOR         129
 3. B. FEUZ            ŠVI         120
 4. V. KRIECHMAYR      AVT         109
 5. D. PARIS           ITA          77
 6. M. ODERMATT        ŠVI          66
  . R. COCHRAN-SIEGLE  ZDA          66
 8. N. HINTERMANN      ŠVI          58
 9. M. FRANZ           AVT          51
10. M. MARSAGLIA       ITA          50
    D. HEMETSBERGER    AVT          50
...                                   
14. B. KLINE           SLO          38
22. M. ČATER           SLO          20