Kakšno olajšanje! 29-letni Matthias Mayer je poravnal račune s smukom v Kitzbühelu, kjer do danes ni imel posebnega uspeha (pred tremi leti je bil osmi, tistega leta je dobil superveleslalomsko preizkušnjo v Kitzbühelu), tokrat pa je odsmučal pogumno, natančno in predvsem zelo hitro. Veselil se je veličastne zmage v meki alpskega smučanja, svoje četrte smukaške v svetovnem pokalu. Foto: Reuters
Kakšno olajšanje! 29-letni Matthias Mayer je poravnal račune s smukom v Kitzbühelu, kjer do danes ni imel posebnega uspeha (pred tremi leti je bil osmi, tistega leta je dobil superveleslalomsko preizkušnjo v Kitzbühelu), tokrat pa je odsmučal pogumno, natančno in predvsem zelo hitro. Veselil se je veličastne zmage v meki alpskega smučanja, svoje četrte smukaške v svetovnem pokalu. Foto: Reuters
Mayer junak Streifa

Jubilejni 80. pokal Hahnenkamm, ki predstavlja vrhunec letošnje smučarske sezone, je na odlično pripravljeni in tudi poledeneli progi ponudil spektakel, čeprav sta tekmovalcem oblačno vreme in difuzna svetloba še bolj otežila delo. Nekaj padcev se je končalo brez posledic. Boj za slavo in 100 tisoč evrov, ki jih dobi zmagovalec, se je razplamtel ob nastopu vodilnega v smukaškem seštevku sezone Beata Feuza (številka 7), ki je po treh tretjih mestih na Streifu in predvsem po poškodbi Dominika Parisa veljal za velikega favorita.

V Kitzbühelu po navadi ni presenečenj, na vrhu so največji mojstri. Tudi tokrat je bilo tako. Po drugem mestu na včerajšnjem superveleslalomu je prvi junak 80. Hahnenkamma Matthias Mayer. Foto: Reuters
V Kitzbühelu po navadi ni presenečenj, na vrhu so največji mojstri. Tudi tokrat je bilo tako. Po drugem mestu na včerajšnjem superveleslalomu je prvi junak 80. Hahnenkamma Matthias Mayer. Foto: Reuters

Feuz z najvišjo hitrostjo
Švicar je upravičil svoj sloves, z izjemnim finišem (izmerili so mu najvišjo hitrost dneva 143,24 km/h) je prevzel vodstvo, njegov čas pa je dve minuti pozneje izenačil Avstrijec Vincent Kriechmayr. Toda Streif je ponudil še več, ko je po najtežji progi na svetu smučal dvakratni olimpijski prvak Matthias Mayer. Pri zadnjem vmesnem času je za Kriechmayrjem zaostajal pet stotink, hitrost v ciljnem smuku je znašala 141,96 km/h in na koncu se je izšlo za 22 stotink. Postal je eden redkih, ki je na najpomembnejši postaji sezone slavil zmago tako v superveleslalomu (to mu je uspelo leta 2017) kot v smuku.

Tisti nebeški občutek
"Kakšno olajšanje. Ne bi mogel biti bolj vesel. Zmagati tukaj je nekaj posebnega, za to garaš na treningih. Vzdušje je fantastično, že na štartu je na tisoče navijačev. Ko prevzameš vodstvo in se ti nasmiha zmaga v smuku, to je nepozabno," je po osmi zmagi v svetovnem pokalu povedal dvakratni olimpijski zmagovalec Matthias Mayer, ki je že včeraj na superveleslalomu smučal odlično (2.). Zmago si je prismučal v spodnjem delu, po skoku na prelomnici Hausberg. Natančno je presmučal prečni prehod in bil zelo hiter v ciljnem smuku. Za Avstrijo je to 24. zmaga na smukih v Kitzbühelu, prva po letu 2014.

Peter Fill napovedal slovo

Izkušeni italijanski smučar Peter Fill je padel, vendar se ni poškodoval. 37-letni Fill je popoldne sporočil, da bo po tekmi v Garmisch-Partenkirchnu 1. februarja končal kariero, v kateri je trikrat zmagal v svetovnem pokalu. Posebno mesto ima seveda zmaga na smuku v Kitzbühelu leta 2016. V letih 2016 in 2017 je Fill osvojil mali kristalni globus v smuku, leta 2018 pa v kombinaciji.

Za mano je najslabši vikend v sezoni. Seveda verjamem vase in sem prepričan, da se bodo zadeve kmalu obrnile v pravo smer. Včasih je za to potreben le en manjši klik.

Klemen Kosi

Le en smučar za slovenskimi smukači
V boj za vrh se je vmešal Johan Clarey, ki je bil najboljši na zadnjem treningu. Na vmesnih časih je bil Francoz še spredaj, po prelomnici Hausberg pa ni bil tako natančen in zmaga mu je ušla za 27 stotink. Osvojil je četrto mesto. Razlike so bile majhne, sekunda zaostanka ni bila dovolj za deseterico. Slovenci so spet ostali brez točk svetovnega pokala, še najboljši je bil Boštjan Kline, ki je zaostal 3,75 sekunde in osvojil 43. mesto. Med 46 uvrščenimi je le bil samo eden, Francoz Victor Schuller, za slovensko trojico.

Po napornem urniku za Slovence nekaj počitka
"Potrebna bo natančna analiza in pogovor," je povedal Grega Koštomaj, ki je, potem ko se je Peter Pen zaradi osebnih razlogov začasno umaknil, prevzel vodenje slovenske reprezentance v hitrih disciplinah. Fantom bo v naslednjih dneh namenil nekaj počitka. Klemen Kosi je sicer prepričan, da ne manjka veliko do preboja. "Za mano je najslabši vikend v sezoni. Res je, da na terenu nisem prikazal vseh svojih sposobnosti, ampak tudi forma v tem trenutku ni prava. Seveda verjamem vase in sem prepričan, da se bodo zadeve kmalu obrnile v pravo smer. Včasih je za to potreben le en manjši klik." V Kitzbühelu bo v nedeljo še slalom. Začel se bo ob 10.30, prenos bo na TV SLO 2.

Končni vrstni red:                    
 1. M. MAYER            AVT    1:55,59
 2. B. FEUZ             ŠVI      +0,22
  . V. KRIECHMAYR       AVT       0,22
 4. J. CLAREY           FRA       0,27
 5. M. MUZATON          FRA       0,31
 6. K. JANSRUD          NOR       0,67
 7. R. BAUMANN          NEM       0,83
 8. B. BENNETT          ZDA       0,89
 9. A. A. KILDE         NOR       0,90
10. C. JANKA            ŠVI       0,93
11. A. SANDER           NEM       0,98
12. M. MARSAGLIA        ITA       0,99
13. S. NYMAN            ZDA       1,05
14. M. CASSE            ITA       1,06
15. M. FRANZ            AVT       1,07
...                                   
43. B. KLINE            SLO       3,75
44. K. KOSI             SLO       3,88
45. M. HROBAT           SLO       3,91
Svetovni pokal skupno (22/44):        
  1. A. A. KILDE         NOR       700
  2. M. MAYER            AVT       692
  3. H. KRISTOFFERSEN    NOR       691
  4. A. PINTURAULT       FRA       642
  5. B. FEUZ             ŠVI       577
  6. D. PARIS            ITA       556
  7. V. KRIECHMAYR       AVT       538
  8. K. JANSRUD          NOR       434
  9. C. NOEL             FRA       340
 10. D. YULE             ŠVI       335
 ...                                  
 15. Ž. KRANJEC          SLO       306
 50. Š. HADALIN          SLO       103
 82. M. ČATER            SLO        50
 89. K. KOSI             SLO        44
 95. M. HROBAT           SLO        37
128. B. KLINE            SLO        10
Smuk (6/10):                          
 1. B. FEUZ             ŠVI       480 
 2. D. PARIS            ITA       384 
 3. M. MAYER            AVT       300 
 4. V. KRIECHMAYR       AVT       254 
 5. A. A. KILDE         NOR       227 
 6. J. CLAREY           FRA       212 
 7. T. DRESSEN          NEM       206 
 8. M. MUZATON          FRA       150 
 9. K. JANSRUD          NOR       136 
10. C. JANKA            ŠVI       125 
...                                   
46. K. KOSI             SLO        11 
50. M. ČATER            SLO         5 
Matthias Mayer s številko 13 najhitrejši
Kako se Križaj spominja padca na Streifa?
Mayer poskrbel za avstrijski vrhunec