Slovenska ženska reprezentanca je tudi letos zelo uspešna, izstopa pa seveda Nika Prevc, ki bo v četrtek v Planici, kjer bo zadnja tekma sezone (na veliki skakalnici, ne na letalnici), dvignila veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenska ženska reprezentanca je tudi letos zelo uspešna, izstopa pa seveda Nika Prevc, ki bo v četrtek v Planici, kjer bo zadnja tekma sezone (na veliki skakalnici, ne na letalnici), dvignila veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu. Foto: www.alesfevzer.com

Po nedeljski tekmi na letalnici v Vikersundu ima 19-letna slovenska skakalka 189 točk prednosti pred branilko skupne zmage v svetovnem pokalu Evo Pinkelnig iz Avstrije in zdaj ji je počasi že jasno, kakšen podvig ji je uspel: "Kar nekaj časa nisem vedela, kaj sem naredila v tej sezoni. Zdaj že verjamem, da sem to si zaslužila. Bom pa lažje kaj več povedala, ko bom pokal res dobila in opravila še zadnjo tekmo."

V tej sezoni je Nika Prevc zmagala sedemkrat in po bratu Petru Prevcu (2015/16) v družinsko vitrino pripeljala drugi globus.

Rumeno majico je Nika Prevc oblekla v Beljaku in se v vlogi "prve nosilke" dobro znašla na vseh preostalih postajah sezone. "Mogoče sem se za majico najbolj tresla v Saporu, ko smo bili na dan tekme še vedno brez opreme in smo se morali znajti, si jo izposoditi, da smo lahko sploh nastopili."

Vsi skakalci in skakalke ponosni na Niko Prevc
Sorodna novica Nika Prevc ima veliki globus: "Nimam dovolj besed za vsa ta čustva"

Emi Klinec 3. mesto pomeni toliko kot lanska zmaga
Na zadnji postaji v Vikersundu je na oder za zmagovalke znova stopila Ema Klinec: "V Vikersundu sem prikazala nekaj zelo dobrih skokov. Imela sem nekaj zadržkov na začetku, pa se potem sprostila in lepo nadaljevala do tretjega mesta. To mi pomeni toliko kot lanska zmaga."

Na 10. mestu je nedeljsko preizkušnjo končala Nika Križnar, ki se ji še ni izpolnila želja, da bi prvič poletela 200 metrov. "Sem utrujena, ker je norveška turneja zelo zahtevna, na koncu se kar nabere nekaj kilometrov. Poleg tega sem na sami velikanki pričakovala več. To je šola za naprej in cilj za prihodnja leta."

Pokal narodov tokrat nedosegljiv
Trener Zoran Zupančič je na novinarski konferenci razmišljal o pokalu narodov. To je bil namreč pred sezono eden od ciljev, a ima vodilna Avstrija (3660) previsoko prednost pred Slovenijo (3222). "Boj za pokal narodov je bil zelo optimistična napoved, če vemo, kako močna je avstrijska ekipa. A smo šli v boj. To je za nas tako uspešna sezona kot tista olimpijska. Osem zmag, pet drugih mest in šest tretjih ter superekipna zmaga. Poleg tega smo do konca pripeljali rumeno majico."

Okrogli jubilej Jožeta Šlibarja

90. rojstni dan danes praznuje Jože Šlibar, ki je 24. februarja 1961 postavil svetovni rekord - v Oberstdorfu je pristal pri 141 metrih. Bil je prvi slovenski rekorder v smučarskih poletih, pred devetimi leti pa ga je v Vikersundu nasledil Peter Prevc, ki je kot prvi med vsemi poletel 250 metrov. Tretji slovenski svetovni rekord je postavila Ema Klinec, ki je 19. marca lani v Vikersundu poletela 226 metrov.

Peter Prevc se že dolgo pripravlja na Planico