Olimpijska prvakinja Urša Bogataj je v prvi seriji s 95,0 m postavila daljavo 9. ekipne tekme smučarskih skakalk. Foto: EPA
Olimpijska prvakinja Urša Bogataj je v prvi seriji s 95,0 m postavila daljavo 9. ekipne tekme smučarskih skakalk. Foto: EPA

Na koncu so na domači skakalnici zanesljivo zmagale Avstrijke, ki so nastopile v postavi Chiara Kreuzer, Jacqueline Seifriedsberger, Lisa Eder in Marita Kramer. Imele so 35,1 točke prednosti pred Rusijo in 35,6 pred Slovenijo. Če ne bi bilo diskvalifikacije zaradi neustreznega dresa, bi prepričljivo slavila slovenska četverica. Špela Rogelj, Urša Bogataj in Nika Križnar so bile v svojih skupinah dvakrat najboljše, pa tudi Maja Vtič je skakala zelo dobro. Po prvi seriji bi vodile za več kot 34 točk, po izbrisu enega skoka pa so padle na peto mesto. V finalu so odločno napadle stopničke, na koncu jih tudi suvereno osvojile, za vsega 0,5 točke pa izgubile dvoboj z Rusijo za drugo mesto.

"Z današnjimi skoki sem zadovoljna, mislim, da so bili kar dobri. Vsa dekleta smo danes zelo dobro skakala in se kljub diskvalifikaciji prebila na stopničke. Mislim, da je to super," je dejala Urša Bogataj. Nika Križnar je dodala: "Za nami je super dan kljub vzponom in padcem. Čeprav smo imele en skok manj, smo bile zelo blizu celo drugega mesta. Hvala, punce, da smo tako dobro skakale. Mislim, da nas krasi ekipni duh. Tudi posamične tekme se že zelo veselim."

Zaključek ekipne tekme skakalk

Ekipna tekma je za nami. napadali smo sicer zmago, dosegli pa tretje mesto, kar je, glede na okoliščine, odličen rezultat. To nam je uspelo z enim skokom manj. Tudi na obeh posamičnih tekmah merimo na stopničke.

Zoran Zupančič, glavni trener slovenskih skakalk

Urša Bogataj je bila v prvi seriji z naskokom najboljša v prvi skupini, ko je pristala pri kar 95,0 m in za več kot 23 točk prehitela konkurenco. Maja Vtič je s 83,0 m v svoji skupini za le 0,2 točke zaostala le za Seifriedsberger. Razliko je na več kot 26 točk povišala Špela Rogelj s 84,0 m, z 88,0 m pa je k zanesljivemu vodstvu prispevala še Nika Križnar, a ravno ob njenem nastopu je prišla novica o Špelini diskvalifikaciji, tako da je s seštevkom le treh skokov Slovenija med osmimi ekipami zasedla peto mesto.

Že v prvi skupini finala, ko je bila znova prepričljivo najboljša, je Urša Bogataj pridobila eno mesto. Olimpijska prvakinja je s 86,0 m zaostanek za Japonsko zmanjšala na 20 točk. Le še dobre tri točke je znašal zaostanek po skoku najizkušenejše v slovenskem moštvu. Maja Vtič je tudi drugič pristala pri 83,0 m in bila tretja v svoji skupini. Špela Rogelj je Slovenijo s 86,5 m popeljala na tretje mesto, ki ga je z enako daljavo potrdila Nika Križnar. Bronasta iz Pekinga je silovito napadla tudi rusko drugo mesto, a je Irina Avakumova skočila ravno dovolj, da je ohranila minimalno prednost.

Skok Urše Bogataj v prvi seriji ekipne tekme

V soboto in nedeljo bosta v Avstriji še dve posamični preizkušnji. Slovenska reprezentanca je zaradi tveganega stika z osebo, okuženo z novim koronavirusom, v Hinzenbach pripotovala brez Eme Klinec. Ekipi se bo četrta skakalka zime predvidoma pridružila na turneji Raw Air na Norveškem.

Slovenke tretje kljub diskvalifikaciji Špele Rogelj
Končni vrstni red:      daljave  točke 
 1. AVSTRIJA                     819,0 
    Kreuzer/Seifriedsberger/Eder/Kramer
 2. RUSIJA                       783,9 
    Kustova/Mahinja/Tihonova/Avakumova 
 3. SLOVENIJA                    783,4 
    Bogataj           95,0/86,0        
    Vtič              83,0/83,0        
    Rogelj           disk./86,5        
    Križnar           88,0/86,5        
 4. JAPONSKA                     746,1 
 5. NEMČIJA                      710,7 
 6. NORVŠKEA                     677,9 
 7. KANADA                       662,4 
 8. FINSKA                       587,7 
Po prvi seriji          daljave  točke
 1. AVSTRIJA                     413,6
 2. RUSIJA                       389,3
 3. JAPONSKA                     370,4
 4. NEMČIJA                      353,3
 5. SLOVENIJA                    341,7
    Bogataj               95,0        
    Vtič                  83,0        
    Rogelj                disk.       
    Križnar               88,0        
 6. NORVŠKEA                     337,1
 7. KANADA                       327,7
 8. FINSKA                       303,3