Pod najbolj znamenito goro Švice se že več let napoveduje smuk za svetovni pokal, a tudi letos grozi odpoved zaradi pomanjkanja snega nad 3000 metri nadmorske višine. Foto: EPA
Pod najbolj znamenito goro Švice se že več let napoveduje smuk za svetovni pokal, a tudi letos grozi odpoved zaradi pomanjkanja snega nad 3000 metri nadmorske višine. Foto: EPA

"V visokogorju običajno najdemo nedotaknjeno naravo, tukaj pa imamo gradbena dela na več kot 3000 metrih nad morjem. To zagotovo ni dobro za ledenik," je dejal raziskovalec ledenikov Matthias Huss v četrtkovi oddaji švicarske televizije SRF.

Pristojni organi v Švici so se hitro odzvali na pobude in v četrtek zvečer je gradbena komisija kantona Valais odredila ustavitev gradbenih del na ledeniku Theodul, ki je sicer zunaj območja samega smučišča.

Proga Gran Becca je najvišje ležeča v svetovnem pokalu, kjer naj bi bil spektakularni smuk pod Matterhornom. Izhodišče je na 3720 metrih nadmorske višine na ledeniku Theodul, nato proga vodi do Cervinije v Italiji in se konča na 2835 metrih nadmorske višine. Lani je bila tekma tam odpovedana, zaradi pomanjkanja snega pa so morali odpovedati tudi vse načrtovane poznejše izvedbe.

Moški smuk za svetovni pokal Zermatt-Cervinia bi moral biti med 8. in 12. novembrom, žensko tekmovanje v smuku na istem prizorišču pa med 15. in 19. novembrom.

Sorodna novica Brez snega in novega smuka pod Matterhornom

Fis nima tekem pod nadzorom

Pred nekaj tedni so podobe buldožerjev, ki odstranjujejo ledeniški led nad tirolskim mestom Sölden, kjer bo prihodnji teden odprtje sezone svetovnega pokala, šokirale mnoge.

"Mednarodna smučarska zveza nima svojih tekem pod nadzorom. Da bi spravili pod streho koledar svetovnega pokala v smučanju, ledenik Rettenbach najprej delno odstranijo, zdaj pa ga še nezakonito poglabljajo v Zermattu v Švici," je povedala Ursula Bittner iz Greenpeacea Austria in dodala: "To nima nobene zveze s trajnostnimi zimskimi športi. Fis mora končno sprejeti prave podnebne ukrepe namesto uničevanja narave."

Sorodna novica Švicarji snujejo najdaljši smuk, dolg skoraj pet kilometrov

Peticija proti Mednarodni smučarski zvezi se zbira na pobudo organizacije Zaščitimo naše zime in v njej poziva zvezo, naj razmisli o vplivih svojih dejanj na okolje in naj opusti trditve o lastni "podnebni pozitivni naravnanosti".

Po odprtem pismu okoli 500 aktivnih športnikov spomladi tudi ni sprejela njihove ponudbe za skupni boj proti podnebni krizi, je zapisano v peticiji. Pravijo tudi, da bi morali tekmovalni koledar prestaviti vsaj za mesec dni ter ga sestaviti tako, da bi se zmanjšala potreba po letalskih prevozih.