Jevgenija Medvedova je potegnila na zadnjem vzponu, kjer je prišla do odločilne prednosti. Foto: EPA
Jevgenija Medvedova je potegnila na zadnjem vzponu, kjer je prišla do odločilne prednosti. Foto: EPA
Štafeta Nemčije: Evi Sachenbacher-Stehle, Stefanie Böhler,Viola Bauer in Claudia Künzel
Nemkam ni uspelo ponoviti uspeha izpred štirih let, kljub temu pa so se prešerno veselile srebrne medalje. Foto: EPA

Srebro so si v šprintu pritekle branilke naslova Nemke, bron pa presenetljivo Italijanke. Novo razočaranje sta doživeli favorizirani štafeti Norveške in Finske, ki sta bili daleč od odličij.


Rusinje zaostajale že 25 sekund
Na 10 kilometrih, ki so jih tekačice pretekle v klasični tehniki, sta vodili Finska in Norveška pred Nemčijo in Italijo, Rusinje pa so zaostajale že za 25 sekund. Ob koncu tretje predaje je močno potegnila Nemka Evi Sachenbacher in si pred zasledovalkami pritekla 12 sekund prednosti.

Začela Čepalova, nadaljevala Medvedeva
Rusijo je v boj za medalje vrnila Julija Čepalova, njeno delo pa je kot zadnja nadaljevala Jevgenija Medvedeva, ki je 2,5 kilometra pred ciljem ujela Claudio Künzel in z njo obračunala na zadnjem vzponu. V cilj je prišla z desetimi sekundami prednosti.

"Ko sem gledala prvi dve predaji, sem mislila, da bomo kvečjemu lahko tretje. Toda potem je Julija nastopila izvrstno. Ob predaji sva se spogledali in v njenih očeh sem videla, da je dala vse od sebe. Ni mi preostalo drugega, kot da ponovim njeno vajo," je novinarjem razlagala Medvedeva, tretja na zasledovalni tekmi.

Künzlova vstala od mrtvih
V ozadju se je bil boj za preostala odličja. Na zadnjem vzponu je odpadla Norvežanka Marit Björgen, že prej pa Finka Kati Venäläinen. Claudio Künzel sta prehiteli še Italijanka Sabina Valbusa in Švedinja Karin Strömstedt. Kazalo je, da bodo Nemke ostale brez odličja, ko je Künzlova vstala od mrtvih in v ciljni ravnini s silovitim finišem pritekla srebro. Valbusa je za bron obračunala s Strömstedtovo.

Osmo zlato v zadnjih 50 letih
Rusinje so tako znova postale olimpijske prvakinje, potem ko so morale pred štirimi leti tik pred štartom zaradi pozitivnega dopinškega testa Larise Lazutine izstopiti iz tekmovanja. Od leta 1956 so Rusinje v štafeti osvojile osem olimpijskih naslovov. Brez odličja so ostale le leta 1984 v Sarajevu.

Štafeta 4 x 5 km:                      
 1. RUSIJA                     54:47,7 
    Baranova/Kurkina/Čepalova/Medvedeva
 2. NEMČIJA                      +10,0 
    Böhler/Bauer/Sachenbacher/Künzel   
 3. ITALIJA                       11,0 
    Follis/Paruzzi/Confortola/Valbusa  
 4. ŠVEDSKA                       12,6 
 5. NORVEŠKA                      34,1 
 6. ČEŠKA                         58,6 
 7. FINSKA                      1:08,1 
 8. UKRAJINA                    1:48,6 
 9. FRANCIJA                    1:53,7 
10. KANADA                      2:02,1