Žoga je okrogla s03e20: Teden zapravljenih priložnosti

Omizje zadnje oddaje je sestavljalo vseh pet nogometnih reporterjev Radia Slovenija. Voditelj Luka Petrič je naprej svoje kolege pobaral o večnem derbiju. V Stožicah sta se Olimpija in Maribor razšla brez golov. To je bil zelo skromen derbi, ki ni upravičil svojega slovesa.

V medsebojnih dvobojih je Olimpija v prednosti tako proti Mariboru (zmaga in trije remiji) kot proti Muri (2 zmagi, remi in poraz), zaradi česar je prednost Ljubljančanov malce udobnejša, kot deluje. Razmerje med Štajerci in Pomurci pa je poravnano pri zmagi, remiju in porazu. Foto: www.alesfevzer.com
V medsebojnih dvobojih je Olimpija v prednosti tako proti Mariboru (zmaga in trije remiji) kot proti Muri (2 zmagi, remi in poraz), zaradi česar je prednost Ljubljančanov malce udobnejša, kot deluje. Razmerje med Štajerci in Pomurci pa je poravnano pri zmagi, remiju in porazu. Foto: www.alesfevzer.com

Derbi, ki bo šel hitro v pozabo

Sorodna novica Olimpija si lahko privošči še en remi, Maribor upa, da bodo tri zmage dovolj

Veliko je bilo napak na eni in drugi strani, na koncu pa so bili zadovoljni eni in drugi, ker niso doživeli poraza. Jože Pepevnik je razmišljal: "Mrtvi tek je res bolj mrtev kot živ za naslov prvaka. Moštva veliko grešijo, izgubljajo točke, na koncu se bo pokazalo, ne kdo je boljši, ampak kdo je manj slab. Če je to vse, kar lahko slovenska liga ponudi, z vsem opravičilom zaradi koronakrize, potem to ni dobro, kar smo videli v Stožicah."

V tem krogu ni zmagal nihče izmed vodilne trojice. Mura je imela proti Bravu dva zadetka prednosti, a nato prejela dva gola in ob remiju izgubila pomembni dve točki. Razlika na lestvici med najboljšimi tremi je tako ostala nespremenjena. Olimpija bo do konca sezone, po srednem pokalnem gostovanju v Domžalah, v prvenstvu igrala v Celju, s sežanskim Taborom in v Šiški pri Bravu. Mariborčani bodo najprej pričakali zadnje Goričane, nato odšli v Koper in na koncu, v morda tekmi za naslov prvaka, pričakali Muro.

Sorodna novica Brez golov na večnem derbiju v Ljubljani – kdo si sploh želi postati prvak?

Boštjan Janežič: "Morda ima na papirju Maribor najlažji razpored do konca sezone, a ima Olimpija možnost vsaj enega neodločenega rezultata, pa bi bila še vedno v prednosti. Tudi v Ljubljani Bravo v zadnjem krogu Olimpiji ne bo podaril naslova. Ravno obratno. Lani je Olimpija izgubila doma proti Taboru v zaključku sezone, potem pa še v Celju le remizirala. Celjani se rešujejo in verjamem, da se Ljubljančani še kako dobro spomnijo, kako je Olimpija pred slabim letom v Celju zapravila prvenstvo."

Pestro v boju za obstanek

Goričani so z nogo in pol že v drugi ligi, a so si upanje za obstanek podaljšali z nedeljsko zmago proti Domžalam. Največja tekmeca v boju za rešilno osmo mesto sta Aluminij in Celje. Kidričani imajo štiri točke prednosti in v zadnjih štirih krogih niso izgubili. Celjani so v soboto zmagali na zahtevnem gostovanju v Sežani, a o končnem osmem mestu ne odločajo več sami. Če prvaki ne bodo prehiteli Aluminija, bodo prvič v zgodovini igrali dodatni tekmi za obstanek med prvoligaši, z drugo uvrščeno zasedbo druge lige.

Sorodna novica Mura proti Bravu zapravila 2:0 in skok na vrh

Marko Cirman: "Najmanj si Celjani najbrž v dodatnem razigravanju želijo Nafte. Videli smo, kako se je v Lendavi v pokalu namučila Olimpija. Če bo prišlo do igranja tam, bo to za prvake odločilnih in najpomembnejših 180 minut nogometa v sezoni. Hitro prejmeš gol ali dva na prvi tekmi in potem na povratni pod pritiskom loviš nasprotnika. Dodatno razigravanje ni olajševalna okoliščina, vse skupaj je bolj stresno, kot si mislimo. Sploh za klub, ki je bil lani prvak in nikoli ni igral takšnih tekem. Celjani nimajo izkušenj, njihov morebitni tekmec pa bo prišel v razigravanje precej bolj vešč igranja na tovrstnih tekmah."

Kje bo finale Lige prvakov?

Sorodna novica Pirov, četudi srečni remi Reala proti Sevilli, ki je osrečil Atletico

Zelo zanimiva bo končnica na nekaterih najmočnejših prvenstvih. Finalista Lige prvakov Manchester City in Chelsea sta se pomerila na domačem prvenstvu. Modri iz Londona so slavili zmago po preobratu.

V Španiji v tem času dva derbija vodilnih štirih klubov na lestvici. Oba sta se končala brez zmagovalca. Atletico iz Madrida je brez golov remiziral v Barceloni in na prvem mestu ohranil dve točki prednosti pred mestnim tekmecem Realom, ki se je na domači tekmi proti Sevilli rešil v sodnikovem dodatku za 2:2.

V Nemčiji je Bayern, ki ga bo od naslednje sezone naprej vodil dosedanji trener Leipziga Julian Nagelsmann, potrdil svoj deveti zaporedni naslov.

Sorodna novica Manchester City in Chelsea za evropsko krono kar doma?

Ljubiteljice in ljubitelje nogometa pa najbolj zanima, kje bo finale Lige prvakov. Turčija je na rdečem seznamu, kar pomeni, da je finale v Carigradu vprašljiv. Aljaž Golčer: "Finale bi lahko bil odigran na Wembleyju. Ampak 29. maja, ko naj bi bil finale, je na tem stadionu že načrtovana tekma finala končnice druge angleške lige. V treh dneh zapored bodo tam trije finali druge, tretje in četrte lige. Združenje angleških drugoligašev je že sporočilo, da je pripravljeno prestaviti finale za potrebe igranja finala lige prvakov na Wembleyju. Omenjal se je tudi stadion Aston Ville Villa Park in še nekaj stadionov: Ibrox, Cardiff ..."

V tokratni epizodi podkasta Žoga je okrogla je gostoval še en član športne redakcije Radia Slovenija Marko Polak, ki podrobno spremlja italijansko prvenstvo in predvsem nogometni klub Roma. Od prihodnje sezone naprej jo bo vodil trenerski izkušenec Jose Mourinho. Govoril bo tudi o trenerskih menjavah v nemški Bundesligi, na čelu s prestopom ob zajetni odškodnini Juliana Nagelsmanna, ki se po koncu sezone iz Leipziga seli k Bayernu.