Zoe Saldana obžaluje vlogo v filmu Nina. Foto: Reuters
Zoe Saldana obžaluje vlogo v filmu Nina. Foto: Reuters

42-letna zvezdnica, ki ima prednike tako iz Portorika kot tudi iz Dominikanske republike in Haitija, je – zato da bi svojo svetlejšo polt potemnila – uporabljala temnejša ličila. Prav tako je med snemanjem nosila umetni nos in zobe, da bi bolje upodobila Nino Simone. Po izidu biografije o slavni pevki, leta 2016, je filmski projekt naletel na številne kritike, med drugim tudi od hčerke umrle pevke Simone, Lise Simone Kelly, ki je povedala, da se svoje mame ne želi spominjati takšne, kot je bila predstavljena v filmu. Kot piše Independent, je Zoe Saldana kritike sprva zavračala, danes pa svoja dejanja obžaluje.

Igralka si je za vlogo potemnila polt. Foto: YouTube
Igralka si je za vlogo potemnila polt. Foto: YouTube
Nina Simone. Foto: AP
Nina Simone. Foto: AP

"Nikoli ne bi smela upodobiti Nine," je Zoe Saldana povedala v posnetku, ki ga je v živo prenašala na Instagramu, in dodala, da bi takrat morala dati vse od sebe, da bi vlogo Nine namesto nje odigrala druga temnopolta ženska. "Takrat sem mislila, da imam pravico odigrati vlogo, ker sem tudi jaz ženska s temnejšo poltjo. Ampak film je o Nini, katere življenjska pot bi morala biti uprizorjena do največjih podrobnosti. Zato ker je bila posebna oseba," je povedala igralka, ki meni, da si je Nina Simone zaslužila boljšo uprizoritev biografije.

Filmske ustvarjalce je pozvala, naj zgodbo o ameriški pevki Nini Simone znova uprizorijo: "Američani, ki so naselili in ustvarili Ameriko takšno, kot jo poznamo danes, si zaslužijo slišati njeno zgodbo."

Ameriška džezovska in soulpevka Nina Simone, po kateri je bila posneta biografija Nina, je bila znana po pesmih z močnimi sporočili, s katerimi je med drugim opozarjala na rasizem in neenakopravnost temnopoltih. Med njene največje uspešnice sodijo pesmi I Put A Spell On You, Sinnerman in Feeling Good. Leta 2013 je umrla v 70. letu starosti.