46-letna glasbenica je deveti album naslovila Such Pretty Forks in the Road, oboževalcem pa ga je predstavila v petek. Sprva je izid načrtovala za maj, pa ga je morala zaradi pandemije covida-19 prestaviti.

"Nisem bila prepričana, če želim izdati album o krizi neke rjavolaske, medtem ko je celoten planet v ogromni krizi," je razložila o prestavljenem izidu albuma. "Na to sem dobila odzive obeh strani. Nekateri so se z odločitvijo popolnoma strinjali, spet drugi so bili mnenja, da bi album morala izdati, kot je bilo prvotno načrtovano."

Foto: EPA
Foto: EPA

Morissettova pravi, da so pesmi v studiu "letele iz nje". "Glasbo in besedila sem napisala precej hitro – tako kot že zadnjih 25 let," je razložila. "45 let traja, da neko pesem doživiš, potem pa zgolj 15 minut, da gre ven iz tebe."

Novo ploščo je začela ustvarjati, ko se je razveselila rojstva tretjega otroka – sina Winterja, ki je zdaj star 11 mesecev. "Nikoli ne vem, kaj se bo zgodilo, ko grem v studio. Včasih se zgodi, da imam v glavi neko vrstico, mnenje ali odločitev – denimo, da želim pisati o svojem zakonu ali otrocih." Pravi, da je sicer zanjo ta plošča takšna kot vse druge: fotografija dveh let njenega življenja.

25. obletnica studijskega prvenca

Še vedno z veseljem gleda tudi na ploščo Jagged Little Pill, ki je junija praznovala 25. obletnico in s katero se je usidrala na glasbeno sceno. "Obožujem ta album," pravi glasbenica o pesmih, s katerimi je želela sebi in drugim dovoliti, da so samo ljudje, in s katerimi je izlila vso svojo ranljivost, jezo in čustva. "Vesela sem, da lahko še vedno te pesmi pojem s polnim prepričanjem, čeprav sem jih napisala, ko sem bila stara 19 let."