Kateri slovenski glasbeniki bodo letos postali ambasadorji domače glasbene produkcije na tujih tleh? Odgovor bo ponudil STG. Foto: EPA
Kateri slovenski glasbeniki bodo letos postali ambasadorji domače glasbene produkcije na tujih tleh? Odgovor bo ponudil STG. Foto: EPA
STG
Na STG-ju se bo v festivalnem delu predstavilo 15 domačih skupin. Foto: MMC RTV SLO /K. S.
Organizatorji STG
Organizatorji STG-ja so svoje cilje prestavili danes na tiskovni konferenci v Kinu Šiška. Foto: Jani Ugrin

Med petnajsterico izbrancev so prišli: Barely Modern, Beatmyth, Dandelion Children, Dežurni krivci, Hex, Last Day Here, London, Mojcart, Neomi, Noctiferia, The Tide, Toronto Drug Bust, ŠKM Banda, Torul in Werefox.
Slovenski teden glasbe (STG 2012), ki bo prvič potekal od 21. do 25. marca letos, bo na različnih lokacijah po Ljubljani združil slovenske glasbenike in njihovo zaledje.

Več o samem Slovenskem tednu glasbe lahko izveste na njihovi uradni spletni strani.

Prva izdaja STG-ja 2012 bo namenjena predvsem klubski in popularni glasbi in bo zasnovana v dveh glavnih delih – kot festival ter delavnice s konferenco. Sodelujočim glasbenim skupinam na festivalu pa se obetajo lepe nagrade - predstavitve na večjih festivalih v naši okolici.

Predstavniki mednarodnih partnerjev STG-ja 2012 - madžarski festival Sziget, hrvaški Terraneo, srbski Exit ter avstrijski festival in konferenca Waves Vienna - so poslušali po eno skladbo prijavljenih izvajalcev (na slovenski razpis za STG 2012), razvrščenih po kodah (prejeli so samo številke brez imen izvajalcev ali skladbe, s čimer so zagotovili odločanje na podlagi same glasbe), ter naredili svoj izbor najljubših. Skupen seštevek točk je petnajstim najbolj opaženim (omenjenim zgoraj) ponudil možnost predstavitve svoje glasbe.

Tuji partnerji bodo med nastopajočimi slovenskimi izvajalci na STG-ju 2012 izbrali izvajalce, ki bodo nastopili na njihovem domačem festivalu. Izvajalci se bodo v štirih dneh, med 21. in 24. marcem, predstavili na štirih prizoriščih v Ljubljani (CUK Kino Šiška, Orto bar, Gala hala, K4) s težiščem v CUK-u Kino Šiška.

Pester obstranski program
Med tednom slovenske glasbe pa bodo ustvarjalci na predavanjih in delavnicah odprli tudi pereče teme iz glasbenega in glasbeno-organizacijskega področja, kot je avtorsko pravo za glasbenike, delovanje glasbenih organizacij, založniške smernice, glasbeno novinarstvo, prodor na večje trge, pomen videospotov kot del vizualne podobe glasbe ipd.