Kanye West je z albumom My Beautiful Dark Twisted Fantasy poskrbel za spektakularno vrnitev, potem ko se je leta 2009 po nekaj javnih izpadih umaknil stran od medijskih žarometov. Foto: EPA
Kanye West je z albumom My Beautiful Dark Twisted Fantasy poskrbel za spektakularno vrnitev, potem ko se je leta 2009 po nekaj javnih izpadih umaknil stran od medijskih žarometov. Foto: EPA

Kanye West je med drugim v isti kategoriji (za najboljši raperski album) nominiran dvakrat, in sicer za njegov kritiško hvaljeni soloizdelek My Beautiful Dark Twisted Fantasy, in za Watch The Throne, ki je nastal v sodelovanju z Jay-Z-jem. Adele, katere album 21 je najbolje prodajan v iztekajočem se letu, in Bruno Mars sta oba nominirana za cenjeni trojček: najboljši album, najboljšo pesem in najboljši zvočni posnetek leta.

Med drugimi glavnimi tekmeci za največje nagrade ameriške glasbene industrije so rockerji Foo Fighters, prav tako s šestimi nominacijami, pa Lil Wayne in producent elektronike Skrillex (tudi pevec zasedbe From First To Last) s po petimi. Kategorija za najboljšega novinca je letos še posebej razgibana: v njej so poleg Skrillexa še raperka Nicki Minaj, hiphoper J. Cole, kantrizasedba The Band Perry in ameriški folkrockerji Bon Iver, ki imajo še nominacije za najboljši zvočni posnetek leta, pesem leta in najboljši alternativni album.

Kje so gospel, cajun, latin džez ...?
Tokratni Grammyji so poželi veliko kritik, saj je Ameriška akademija glasbene umetnosti in znanosti ukinila 31 kategorij, in to po ključu, ki ga številni ugledni glasbeniki - med njimi Carlos Santana, Bonnie Raitt, Paul Simon in Herbie Hancock - označujejo za "rasističnega": med drugim so s seznama kategorij črtali gospel, latin džez, cajun, zydeco, havajsko in indijansko glasbo, ki naj bi po besedah kritikov predstavljale pomemben del ameriške dediščine. Organizatorjem podelitve se že napovedujejo tožbe.

Nominacije so v sredo oznanili na koncertu v Los Angelesu, na katerem sta nastopili tudi Lady Gaga in Usher. Zmagovalce v vseh 78 kategorijah bodo razglasili na galaprireditvi, ki bo 12. februarja.