Neomi pomeni sladko in prijetno, ime pa sta izbrala Jernej in Saša med poletnim potovanjem po Indiji. Tam sta spoznala Izraelko po imenu Neomi, ki jima je bila zaradi svoje preprostosti, iskrenosti in seveda zaradi svojega imena takoj všeč. Foto: Blaž Zupančič
Neomi pomeni sladko in prijetno, ime pa sta izbrala Jernej in Saša med poletnim potovanjem po Indiji. Tam sta spoznala Izraelko po imenu Neomi, ki jima je bila zaradi svoje preprostosti, iskrenosti in seveda zaradi svojega imena takoj všeč. Foto: Blaž Zupančič
Neomi
Neomi preigravajo urbano popglasbo s primesmi soula, med njihove vplive pa štejejo Norah Jones in Adele. Foto: Blaž Zupančič

Skupino spremljata še bobnar Anže Žurbi in klaviaturist Erik Marenče, pri spremljevalnih vokalih pa bratsko-sestrska naveza Urban in Katja Sever. "Redko pride do kakšnih hudih nestrinjanj. Ko pa pride, se mi pa zdi, da bi bilo bolje, če ne bi bili v sorodu," je v smehu dejala Vipotnikova za MMC.

Njihova skupna pot se je začela, ko je Saša, sicer študentka medicine, svoje pesmi in besedila predstavila bratrancema, ki se z glasbo ukvarjata profesionalno. Oba - basist Jernej in kitarist Tadej - sta se šolala na konservatoriju v Celovcu, Jernej pa končuje študij še na SAE-inštitutu.

Jernej in Tadej sta bila nad pesmimi navdušena in takoj so se lotili aranžmajev ter snemanja demoposnetkov v Jernejevem studiu, ki ga je od takrat precej nadgradil. Zaradi številnih obveznosti p so se projektu lahko zares posvetili šele pred kratkim.

V Kinu Šiška bodo že jutri predstavili svoj prvenec, ki so ga posneli v Ljubljani in v Helsinkih in ga bo mogoče tam tudi premierno kupiti.

Več pa si lahko preberete spodaj.


Glede na to, da vas ne povezuje le ljubezen do glasbe, ampak tudi prave sorodstvene vezi, je zaradi tega lažje ali težje ustvarjati?
Po eni strani je lažje, saj smo si zelo blizu in tako nima nihče zadržkov pri tem, da bi izrazil svoje mnenje. Dobro je tudi, da imamo podobne cilje in ideje, kar se tiče ustvarjanja, zato redko pride do kakšnih hudih nestrinjanj. Ko pa pride, se mi pa zdi, da bi bilo bolje, če ne bi bili v sorodu (smeh).

Kdo ima glavno besedo v skupini?
Čeprav smo mi trije z Jernejem in Tadejem osnovna trojica oz. ustanovitelji, se upošteva mnenje vseh članov skupine. Če je ideja dobra, jo zagrabimo. Kar se tiče vaj in discipine na vajah, pa mene fantje ravno ne ubogajo, imamo pa zato Katjo, ki pa je prava šefica in zna narediti red, če je treba (smeh).

Kako je sploh prišlo do zamisli, da bi ustanovili skupino?
Mi trije smo začeli ustvarjati in snemati demopesmi že pred petimi leti. Lani, ko se je teh pesmi že kar nekaj nabralo, pa smo se odločili, da sestavimo neko ekipo samo zato, da se posname album. Pridružili so se Anže Žurbi, Erik Marenče, Urban in Katja Sever in postali smo super skupina, ki se ne povezuje le na "profesionalni" ravni. Postali smo pravi bend, ljudem smo, glede na odzive, bili všeč in zdaj smo tu z zgoščenko v žepu.

Pred kratkim ste izdali prvenec, ki je bil delno narejen tudi na Finskem. Koliko deluje naveza Neomi - The Toronto Drug Bust (TDB)?
Pa smo spet pri sorodstvanih vezeh. Izak, frontman in ustanovitelj skupine TDB, je Tadejev brat, torej tudi moj bratranec. Rami Helin, ki ima odličen analogni studio v Helsinkih, je produciral njegov album. Nam je bil všeč zvok, ki ga na plošči TDB ustvaril, čeprav gre za žanrsko precej drugačno glasbo. Tako smo se odločili zanj. Ramiju je bil naš projekt všeč in z Jernejem sva odletela na Finsko. Želeli smo dodati vpliv kakšne druge kulture in zdaj smo z miksom oz. "masteringom" nadvse zadovoljni.

Zdi se, da v Sloveniji kar primanjkuje skupin z ženskim vokalom. Zakaj je po vašem mnenju tako?
Ne zdi se mi, da jih je spet tako malo. Leeloojamais, Billy's, London, Muff, Papir, Revolute... so vse skupine s pevkami. Mogoče jih je res manj kot tistih z moškim vokalom, je pa zato več samostojnih izvajalk kot izvajalcev. Zakaj je tako? Kaj pa vem ...