Leta 2011 je na festivalu nastopila tudi slovenska skupina Elvis Jackson. Foto: Arhiv organizatorja
Leta 2011 je na festivalu nastopila tudi slovenska skupina Elvis Jackson. Foto: Arhiv organizatorja

Pod geslom "Ves Dunaj" se tridnevni festival letos spreminja v skoraj trimesečnega. Kar 80 dni bo dvonadstropni avtobus ustavljal na ulicah, trgih in v parkih, kjer bodo organizatorji priredili koncerte. "Z Donauinselfestom bomo naše obiskovalce obiskali doma ali v službi," je povedala dunajska mestna svetnica Barbara Novak. "Festival je tako za oboževalce, številne domače umetnike kot tudi dunajska podjetja preveč pomemben, da bi ga eno leto izpustili."

Niz 240 koncertov se bo končal s tremi večjimi dogodki na otoku na Donavi. Zaključka se bo lahko udeležilo največ 1.250 obiskovalcev, srečneže, ki bodo prejeli vstopnice, pa bodo izžrebali med poletjem.

Seznam izključno avstrijskih nastopajočih, teh bo več kot 100, bo objavljen 1. julija, natančen program in trasa avtobusa pa bosta objavljena sproti. Tako želijo namreč preprečiti množično zbiranje. Skupini, ki bo skrbela za varnost, so dodali tudi strokovnjake za covid-19, ki bodo skrbeli za dosledno upoštevanje varnostnih predpisov.

Festival se je v 36 letih razvil v enega največjih festivalov na svetu. Na otoku sredi Donave se na 11 odrih, ki stojijo na skoraj 5 kvadratnih kilometrih, vsako leto zvrsti več kot 200 glasbenikov. Donauinselfest vsako leto obišče skoraj 3 milijone obiskovalcev, rekord so postavili leta 2016. Čeprav organizatorjem festival ne prinaša bajnega zaslužka, je namreč brezplačen, pa v mesto po nekaterih podatkih prinese tudi do 40 milijonov evrov.