David Bowie je po 18-mesečnem boju z rakom umrl januarja 2016, le dva dni po svojem 69. rojstnem dnevu. Foto: Reuters
David Bowie je po 18-mesečnem boju z rakom umrl januarja 2016, le dva dni po svojem 69. rojstnem dnevu. Foto: Reuters

67-letni Woody je o pokojnem zvezdniku, ki se je v zgodovino zapisal kot umetnik raznolikih glasbenih slogov, spregovoril za portal Metro. "Če sem iskren, moram priznati, da za Davidove težave z zasvojenostjo ni vedel nihče, tudi jaz ne," je priznal glasbenik, ob tem pa dodal, da se, ko se ozre nazaj, svoje zaslepljenosti tudi precej sramuje.

Čeprav se je Bowie med turnejami v 70. letih prejšnjega stoletja obnašal drugače, ni nihče niti pomislil na to, da zlorablja prepovedane droge. "Mislil sem, da gre spremembo v značaju pripisati njegovemu 'vedno večjemu egu', ki bi lahko bil posledica vzhajajoče slave," je še dejal.

Bowie si je za svoje nenavadno vedenje po Woodyjevih besedah izmišljeval prepričljive izgovore. "Morda je bilo očitno, ampak takrat tega nismo posumili," se spominja Woodmansey.

Bowie je bil odvisen od kokaina in alkohola, po uspešnem zdravljenju v rehabilitacijskih ustanovah pa je prišlo na dan, da se je k drogam zatekal predvsem zaradi hudih duševnih težav in depresije. Zanje naj bi bila kriva nenadna slava.

"Mamila so mi odvzela življenje. Imel sem občutek, da bom umrl, da bo vsega konec," se je svoje odvisnosti po zdravljenju spominjal Bowie. Večkrat je sicer poudaril tudi, da od odvisnosti nikoli nisi dokončno ozdravljen. Priznal je celo, da si je pogosto zaželel pijače, a se je zavedal, da bi bil en sam požirek zanj "poljub smrti."