Za košarkarja ni bilo nikoli vprašanje, ali bo ali ne bo podprl istospolno usmerjenega sina. Kot je dejal košarkar, vedno ga podpira milijonodstotno. Foto: EPA
Za košarkarja ni bilo nikoli vprašanje, ali bo ali ne bo podprl istospolno usmerjenega sina. Kot je dejal košarkar, vedno ga podpira milijonodstotno. Foto: EPA
Earvin Johnson s fantom
Mladenič se je skupaj s svojim slavnim očetom znašel v središču pozornosti, ko so ga pred dnevi fotografi ujeli z neznanim fantom ob strani. Foto: People
Magic Johnson
Earvin 'Magic' Johnson je 7. novembra 1991 na novinarski konferenci v LA-ju javno povedal, da ima virus HIV. "Zaradi virusa HIV končujem kariero pri Lakersih," je športno javnost šokiral z izjavo legendarni košarkar. Kariero se je odločil skleniti na vrhuncu svoje moči, pri 32 letih. Foto: EPA
Magic Johnson
V 80. letih je bil pri nežnejšem spolu eden najbolj zaželenih moških v ZDA, spal naj bi z več kot tisoč ženskami. Foto: EPA

"V trenutku, ko sem v središču medijske pozornosti, bi rad dejal, kako je pravi blagoslov, da imam starše, ki me imajo radi in ki me podpirajo," se je na svojem Twitterju Earvin Johnson III. javno zahvalil za podporo svojim staršem, Earvinu in Cookie.

Mladenič se je skupaj s svojim slavnim očetom znašel v središču pozornosti, ko so ga pred dnevi fotografi ujeli z neznanim fantom ob strani.

Earvin 'Magic' Johnson je v dolgem intervjuju za TMZ opisal tudi trenutek, ko je izvedel, da so E.J.-ju všeč fantje - resnica je v družini prišla na dan pred sedmimi leti. "Vemo že zelo dolgo, da je moj sin E.J. gej. Na koncu smo se morali usesti in se pogovoriti o tem, dejal sem mu: "Poglej, rad te imam ne glede na vse, le povej mi: Si ali nisi? Na koncu je le priznal: Da, sem ..." To smo storili, saj smo vedeli, da ne bo sam prišel do naju in tega priznal." Magic je nadaljeval: "Bil je to zelo težek pogovor, ker je bil tako mlad, in kaj bi mu lahko rekel? Dejal sem njemu in drugim otrokom, da jih bom imel rad ne glede na to, kdo so in kaj počnejo. Z ženo Cookie želiva za njih le najboljše, da se imajo radi in da imajo vse potrebne informacije. To je tisto, kar sem mu želel dati - le opremiti ga z nasveti in smernicami."

Zgodnje razkritje je dodobra olajšalo odraščanje E.J.-ja, 20-letnega študenta na univerzi v New Yorku, zadnji, odločilni korak pa je storil pred nekaj dnevi, ko je uspel premagati še zadnjo oviro, s katero se je spopadal - kako javno izkazati svojo istospolno usmerjenost kot sin legendarnega košarkarja, ki je skupaj z družino tudi leta po prenehanju igralske kariere še vedno na očeh javnosti.

Za Magica je trenutek, ko se je po ulicah L.A.-ja ponosno sprehodil s svojim fantom, prelomen, verjetno še bolj kot takrat, ko je E.J. očetu in materi priznal, da je gej: "Mislim, da je želel pokazati svojo ljubezen javno že prej, toda bil je razdvojen med tem, ali naj prizna, da je gej, ali ne ... Ko se je odločil s fantom iti na ulice, je dejal le: 'To je moj trenutek, napočil je čas. Vesel sem, da lahko s svetom delim, kdo sem.' In rekel sem mu: 'Le naprej, E.J., le naprej.'"

Dodal je še: "To je pravi trenutek za nas kot družino, še večji pa zanj. On je zdaj spet otrok, kot smo ga poznali ... Podpiram ga milijonodstotno. To je resnično čudovito zanj."

Johnson je za TMZ spregovoril tudi o podpori, ki so jo dobili predvsem od afroameriške skupnosti: "Mislim, da bo to pomagalo veliko mladim, da javno izrazijo svojo spolno usmerjenost. E.J. bo predstavljal simbol, simbol upanja, da lahko svojim staršem, prijateljem odkrito povedo. Tako moškim kot ženskam. E.J. bo pomagal veliko mladim."

Gejevski športniki le na plan. Magic vas bo zaščitil.
Johnson, ki ima v delni lasti klub Los Angeles Dodgers, je na koncu dejal še, da bo odločno podprl in zaščitil tudi vse igralce kluba, ki bodo želeli javno priznati, da so geji: "Veste, to sem jaz. Jaz sem zaščitnik, ščitim svojo družino. Mislim, da moram kot lastnik resnično podpreti tudi igralce. In potem pomagati izobraziti javnost. To je zelo pomembno."

Še nobeden izmed športnikov ni pristopil do Magica, da bi mu priznal, da je gej, dodal pa je, da so njegova vrata odprta za vse, ki bi radi govorili njim.

20 let življenja z virusom HIV
Vrsto let je bil Johnson komentator na ameriški TV-mreži TNT, od leta 2008 pa deluje kot analitik v popularni ESPN-ovi oddaji NBA Countdown. Danes je Magic uspešni poslovnež, lastnik podjetja Magic Johnson Enterprises, katerega vrednost je ocenjena na 700 milijonov dolarjev, zelo dejaven je tudi v dobrodelnih akcijah, saj je namenil več kot 10 milijonov ameriških zelencev za raziskave v povezavi z virusom HIV, njegova organizacija pa je omogočila tudi več kot 250 tisoč testiranj za omenjeni virus ter 150 štipendij dijakom in študentom. "Bog je dober. Tukaj sem, 20 let pozneje, še zmeraj živ. Vedno sem bil vodja. Vedno sem vodil. Drugega pravzaprav nisem znal. Nikoli ne bi pomislil, da bom vodil ozaveščanje javnosti o virusu HIV, zaradi katerega na leto umre več milijonov ljudi. Toda to sem postal in z veseljem sem sprejel to nalogo. Žalosti me le to, da število okuženih iz leta v leto narašča - zlasti v črnski in latinskoameriški skupnosti," je ob 20-letnici novinarske konference dejal Magic in sklenil: "Minilo je neverjetnih dvajset let in upam, da jih je pred menoj še naslednjih dvajset."