Vse najboljše, princesa Kako! Foto: Reuters
Vse najboljše, princesa Kako! Foto: Reuters
Slavljenka z očetom in materjo ter bratom Hišahitom, ki bo nekega dne sedel na japonski prestol. Foto: Reuters
Umetnost jo od vedno pritegne. Foto: Reuters

Druga hčerka princa Akišina, drugega v vrsti za japonski prestol, in princese Kiko se je na svoj rojstni dan uredila tako kot še nikoli do zdaj. Dan polnoletnosti je namreč edinstven dogodek, ki ga vsa japonska dekleta načrtujejo že leta predtem, tudi princesa Kako.

V elegantni obleki snežno bele barve je slavljenka pozirala fotografom, pozornost pa je pritegnila tiara, ki jo ženske članice cesarske družine glede na tradicijo prejmejo, ko postanejo polnoletne. Tiaro je izdelal prestižni draguljar iz draguljarne K. Mikimoto & Co., ki ga je cesarska družina izbrala leta 2013. Dobil je nalogo, da mora izdelati petdelni komplet, za to pa je prejel 165.500 britanskih funtov.

Ob vstopu v svet odraslih - mladi Japonci postanejo polnoletni z dopolnjenim 20. letom starosti, kar pomeni, da dobijo volilno pravico, lahko kupujejo in naročajo alkoholne pijače ter kadijo - je princesa na kratko spregovorila tudi z mediji. Ob vprašanju, ali lahko izpostavi svoje dobre in slabe lastnosti - o sebi ni želela govoriti v superlativih -, je izpostavila svojo šibko točko. Hitro se razjezi, tako da pogosto povzroči prepire v hiši zaradi majhnih stvari. "Moja varovalka, kot se zdi, hitro pregori, tako kot pri mojem očetu," se je še pošalila.

Srednjo šolo je končala leta 2012 v Tokiu, potem je izpolnjevala znanje angleškega jezika na kolidžu Trinity v Dublinu, ob vrnitvi na Japonsko pa se je aprila 2013 vpisala na univerzo Gakušuin. Avgusta 2014 je prenehala študirati. Aprila prihodnje leto se namerava vpisati na mednarodno univerzo ICU, kjer bo študirala umetnost. Na tiskovni konferenci je povedala, da se je za spremembo odločila, ker so jo pritegnili dobri umetniški programi na univerzi, dodala pa je: "S prevzemom uradnih dolžnosti sem dojela pomen komuniciranja v angleškem jeziku in širjenja svojega znanja."

Povedala je tudi, kakšen moški bi jo pritegnil: "Popoln moški bi bil nekdo, s komer bi se lahko sprostila." Za zdaj pa je za poroko še prezgodaj: "V prihodnosti se želim poročiti, ampak spomladi bom spet študentka, tako da trenutno o tem ne razmišljam."

Kako ima starejšo sestro Mako, ki je stara 23 let, in osemletnega brata Hišahita, ki je tretji v vrsti za japonski prestol. Njegovo rojstvo je prineslo veliko veselja, saj se je japonski dvor po dolgih 41 letih razveselil prihoda prvega moškega cesarskega potomca.

Težave na japonskem dvoru
Princ Akišino in princesa Kiko, ki sta se spoznala med študijem, sta se morala za svojo ljubezen boriti. Tri leta sta svoje namere o poroki skrivala pred javnostjo, 12. septembra 1989 pa sta dobila dovoljenje, da se lahko poročita. Kiko se je namreč kot druga ženska - navadna državljanka - v zgodovini poročila v cesarsko družino. Prva je bila njena tašča, ki se je s cesarjem poročila leta 1959.