Smučarski legendi na stopničkah: Paul Accola (levo) in Alberto Tomba. Foto: EPA
Smučarski legendi na stopničkah: Paul Accola (levo) in Alberto Tomba. Foto: EPA
Paul Accola in Marc Girardelli
Paul Accola (desno) in Marc Girardelli sta se v Bad Ischlu pomerila v paralelnem slalomu. Foto: EPA

Tako nekako bi lahko povzeli smučarsko zgodbo nekdanjega švicarskega asa Paula Accole, katere zadnje poglavje se je pred nekaj dnevi spisalo v zimskošportnem središču Bad Ischl, ko so se avstrijski policisti zapodili za možakarjem, za katerega so bili prepričani, da na ramenih nosi smuči, ki jih je pravkar ukradel.

Policisti so v poročilu pojasnili, da so postali pozorni na "moškega, ki se je po Ischlu oddaljeval s hitrimi koraki", na ramah je imel par dragih smuči, ni pa imel obutih smučarskih čevljev. Prav zato so možje postave posumili, da smuči niso njegove, pri sebi ni imel nobenega osebnega dokumenta, zato so ga "povabili" na policijsko postajo. Gospod jih je na vsak način poskusil prepričati, da ni tat, ampak nekdanji smučarski zvezdnik, pri čemer je uporabil tudi precej ostrih besed. Stvar se je razjasnila šele, ko je v sobo za zasliševanje pogledal neki policist, ki je v osumljencu res prepoznal Paula Accolo in kolegom pojasnil, da so prijeli nekdanjo smučarsko legendo.

Policistom se je opravičil
Accola je bil v Ischlu gost še enega nekdanjega smučarskega asa Marca Girardellija - Avstrijca, ki je tekmoval za Luksemburg - na njegovi tekmi slavnih. Švicar je zaradi zapleta s policijo sicer komaj še ujel začetek tekme, a je svojega gostitelja nato premagal v obeh vožnjah paralelnega slaloma, medijem pa je nato pojasnil, zakaj so policisti mislili, da je tat.

"Ko sem se prvič spustil po progi, sem ugotovil, da veleslalomske smuči niso dovolj hitre, zato sem se odpravil v hotel po krajše slalomske. Res sem hitro hodil, tekel pa nisem. Sploh me niso poslušali. Poleg tega so me sredi ulice strpali v avto kot kakšnega kriminalca," je potožil Accola. A se na koncu vseeno opravičil policistom, ker jih je zmerjal in dodal, da zdaj ve, da v Ischlu vsako leto izgine kakšnih tisoč parov smuči.

Dolga in uspešna kariera
Paul Accola se je rodil leta 1967 v Davosu, sanjska smučarska sezona zanj pa je bila 1991/1992. V tej sezoni je kar sedemkrat zmagal (po enkrat v salomu in veleslalomu, dvakrat v superveleslalomu in trikrat v kombinaciji), ti uspehi pa so mu spomladi prinesli tudi veliki kristalni globus. Na zimskih olimpijskih igrah 1988 v Calgaryju se je okitil z bronom, s svetovnih prvenstev pa je domov odnesel še tri odličja v - leta 1989 srebro, leta 1999 in 2001 pa bron, vsa iz kombinacije. Leta 2002 je utrpel hudo poškodbo gležnja, na svoj 38. rojstni dan (20. februar 2005) pa je sporočil, da bo zimska karavana naprej odšla brez njega.