Jack Nicholson poziva vseh pet lastnikov nekdanje jugoslovanske rezidence, naj najdejo skupni jezik in prodajo razkošno stanovanje. Morda prav njemu? Foto: EPA
Jack Nicholson poziva vseh pet lastnikov nekdanje jugoslovanske rezidence, naj najdejo skupni jezik in prodajo razkošno stanovanje. Morda prav njemu? Foto: EPA
Stanovanje je v obupnem stanju. Foto: NY Post

Stanovanje na ekskluzivnem naslovu Park Avenue 730 ima površino razkošnih 215 kvadratnih metrov. Prazno pa je že 19 let, saj se države nekdanjega SFRJ-ja ne morejo dogovoriti o lastništvu, poroča srbski Blic.

Več o 20 milijonov dolarjev vrednem stanovanju in zapletih glede lastništva in prodaje preberite tukaj.
Račune, ki še vedno redno prihajajo, naj bi plačevala le Srbija, čeprav imajo pravice do stanovanja tudi Hrvaška, Slovenija, BiH in Makedonija, piše Blic in dodaja, da uradni Beograd vsak mesec odšteje 12.300 dolarjev za stanovanje, da ne bi izgubili lastniške pravice.

Že 19 let se v stanovanju nabira prah
Če bi stanovanje dejansko prodali (Nicholsonu), bi Srbija dobila 39,5 odstotka od vsote - po izračunu iz deleža gospodarske moči vsake od jugoslovanskih republik ob razpadu. To pomeni, da bi Srbija s prodajo stanovanja zaslužila 7,9 milijona dolarjev, štirikrat več od doslej vloženih dveh milijonov. Dogovor o prodaji stanovanja med državami naj bi dosegli še ta teden v Sarajevu.

Kot piše Blic, bi se Srbija lahko po prodaji stanovanja odločila za sodni proces, v katerem bi zahtevala nadomestilo za dva milijona dolarjev, ki so jih zapravili za vzdrževanje elitnega stanovanja. No, stanovanje pravzaprav ni vzdrževano, saj notranjost prekrivajo debele plasti prahu, dodaja Blic.

Nicholson je prek časnika New York Post pozval vpletene strani, naj se vendar že dogovorijo glede stanovanja, v katerem je šest spalnic, štiri kopalnice in "za 19 let prahu". Jugoslavija ga je kupila leta 1975 za pičlih 100.000 dolarjev, izpraznili pa so ga takoj po razpadu države. Zadnji ga je uporabljal nekdanji jugoslovanski veleposlanik pri ZN-u Darko Silović, sicer Hrvat, ki je leta 1992 v znak protesta nad srbskim vodstvom zapustil svoje mesto veleposlanika SFRJ-ja.