Štiričlanska družina se je na potovanje podala oktobra. Foto: Reuters
Štiričlanska družina se je na potovanje podala oktobra. Foto: Reuters

Trenutno sta na zelo dobri poti do tega naziva, saj jima je nekaj dni pred božičem že uspelo prehoditi celoten severni otok. Od oktobra sta skupno prehodila več kot 1.200 kilometrov, na pot pa sta se podala z očetom in mamo – Chisom in Jorinde Rapsey. Svoje potovanje so začeli na Cape Reingi, čisto ob robu severnega otoka, končali pa jo bodo v Bluffu.

Njuna mati je za The Guardian povedala, da sta njuna dnevna energija in navdušenje nalezljiva ter da sta oba zelo vesela, da sta lahko del takšne dogodivščine. Največji konflikt, ki so ga do zdaj imeli, je bil glede tega, kakšen bo okus žitnih ploščic, ki jih bodo jedli po poti. "Na začetku sta bila sicer bolj utrujena in so jima bili nekateri deli poti zahtevni, zdaj pa sta navdušena."

Da otroka lahko nadaljujeta šolanje, po poti rešujejo matematična vprašanja, ki jih starša poskušata narediti zabavna. "Neverjetno je, kako različna vprašanja dobiva."

Pot bodo končali v marcu

V povprečju vsak dan prehodijo približno 20 kilometrov, določene dni jim je uspelo celo po 30 kilometrov. Predvidevajo, da bodo do konca poti prišli nekje v mesecu marcu prihodnje leto.

Jorinde in njen mož domačo hišo v Dunedinu oddajata in imata s tem vir dohodka za financiranje potovanja, ob tem pa sta dodala, da sta se za tako dolg pohod z otrokoma odločila po zgolj dveh kratkih družinskih pohodih na začetku letošnjega leta.

Pohodniška pot Te Araroa je dolga tri tisoč kilometrov in je bila po več kot 30 letih načrtovanja odprta leta 2011. Njene poti potekajo tako po divjini kot tudi po mestih in alpskih pokrajinah.

Predstavnik pohodniške poti Te Araroa Trusta Mark Weatherall je pred začetkom družinske poti dejal, da je bila najmlajša oseba ob koncu celotne poti do zdaj stara 11 let.