Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Simon Paul in Travis John Branson naj bi ptice ustrelila v obdobju več let, njihove dele in perje pa prodala na črnem trgu, poroča BBC. Obtožnica ju bremeni zarotništva, kršenja zakona o zaščiti beloglavih in zlatih orlov ter nezakonite trgovine.

Moška bosta pred sodišče stopila januarja.

Obtožnica navaja, da sta ptice pobila v rezervatu staroselcev Flathead v zahodni Montani in tudi drugje. Branson naj bi pošiljal sporočila, v katerih se je bahal, da je "zagrešil kazniva dejanja", da je šel na "streljačino" ter da sta prodajala ptice in njihovo perje za "velike denarce". Na neki točki sta moška v rezervatu razprostrla truplo srne, da bi tako privabila ptice, preden sta jih ustrelila.

Obtožnica navaja 13 ločenih primerov kršitev zakona o zaščiti orlov, ni pa tožilstvo navedlo, katere druge ptice sta moška ustrelila in koliko od njih je bilo ogroženih vrst.

48-letni Branson živi v zvezni državi Washington, 42-letni Paul pa v Montani, nedaleč od rezervata Flathead.

Beloglavi orel je nacionalna ptica ZDA, upodobljena tako na državniškem grbu kot na dolarskih bankovcih. Zaradi lova, izgube naravnega okolja in uporabe insekticida DDT je ta vrsta orla sredi 20. stoletja postala ogrožena. Leta 1963 so našteli samo še 417 gnezdečih parov beloglavih orlov, a si je ta vrsta s pomočjo okoljevarstvenih pobud opomogla in danes ne velja več za ogroženo.

Za zarotništvo in trgovino na črno je zagrožena zaporna kazen do petih let, medtem ko se kršitev zakona o zaščiti orlov kaznuje z enoletno zaporno kaznijo in denarno kaznijo.