V Iraku je trenutno kar 160.000 ameriških vojakov. Foto: EPA
V Iraku je trenutno kar 160.000 ameriških vojakov. Foto: EPA
George Bush, Robert Gates, Peter Pace
V Washingtonu se poročila o razmerah v Iraku kar vrstijo, napredka pa ni. Foto: EPA
Gates o umiku enot

Po Gatesovih besedah naj bi do poletja 2008 Irak zapustilo 60.000 pripadnikov ameriških sil, ne pa 30.000, kot je dejal George Bush. Oba pa se strinjata, da bo krčenje sil odvisno od uspeha misije.

"Vsa situacija in priporočila so osnovana izključno na poročilih s terena, ničesar pa ni zapisanega ali preverjenega, kar je žalostno. Šele zgodovina bo dala odgovore na ključna vprašanja," je dejal Gates.

Pace: Napake smo delali že v začetku
Nepremišljeno ravnanje in nekaj hudih napak pa je priznal odhajajoči general Peter Pace, poveljnik združenega poveljstva ameriških sil: "Če bi leta 2003, pred začetkom vojne v Iraku, vedel toliko, kot vem zdaj, bi vlekel drugačne poteze. Ena mojih glavnih zmot je bila domneva, da bodo Iračani pozdravili osvoboditev, njihova vojska pa bo izkoristila ponujeno priložnost in bo pomagala delati red v spremenjenih okoliščinah. Resnica je bila povsem drugačna: že v prvih tednih bojev je vojska povsem razpadla, tako da pri zagotavljanju varnosti ni imela nikakršne vloge."

Dejal je še, da mu je žal, da ni priporočil, da v to nemirno pokrajino že v začetku ni bilo poslanih več sil.

Tudi Bela hiša potrjuje pomanjkanje napredka
V poročilu Bele hiše, v katerem so zapisane ugotovitve Busheve administracije o doseganju 18 političnih in varnostnih mejnikov v Iraku, pa je zapisano, da od zadnjega, julijskega poročila napredka skoraj ni. Iraška vlada je v treh mesecih izpolnila le eno novo zahtevo, to je odprava prepovedi opravljanja javnih funkcij nekdanjih članov nekdaj vladajoče stranke Baas.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Snow, ki odhaja s položaja, pa je zatrdil, da so se kljub temu v Iraku zgodili nekateri premiki, kot je na primer sprejetje proračuna in deljenje naftnega denarja med provincami, opazni pa so tudi znaki nacionalne pomiritve na lokalnih ravneh.

Gates o umiku enot