Velika Britanija podpira vključitev Turčije v EU, kar je Blair povedal tudi na tiskovni konferenci. Foto: Reuters
Velika Britanija podpira vključitev Turčije v EU, kar je Blair povedal tudi na tiskovni konferenci. Foto: Reuters
Podporniki Hamasa
Za mir na palestinskih ozemljih bo potrebno skleniti dogovor med Hamasom in Fatahom. Foto: EPA
Blair začel turnejo po B. vzhodu

Blair, ki je v Turčiji začel turnejo, namenjeno vzpodbudi mirovnega procesa med Izraelci in Palestinci, je po pogovoru s turškim premierjem Tayyipom Erdoganom povedal, da je potrebno najprej poskrbeti za trdno vladajočo strukturo na palestinski strani.

Svojega kolega je Blair pozval, naj tudi Turčija podpre bližnjevzhodni mirovni proces, saj bi zaradi strateške lokacije med Evropo in Bližnjim vzhodom lahko imela pomembno vlogo v regiji.

Blair je povedal, da bo moral predsednik Mahmud Abas nujno najti način, s katerim bi končali nasilje med varnostnimi silami palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in podporniki vladnega gibanja Hamas, prešli medsebojna nesoglasja in oblikovali vlado narodne enotnosti, s katero se bodo pripravljeni pogajati tako Izrael kot tudi Evropa in ZDA.

Blair bo na svoji turneji obiskal še Egipt, kamor je že prispel, Izrael, palestinska ozemlja in Združene arabske emirate, ki jih bo skušal prepričati, naj pomagajo zagotoviti mir v regiji.

Turčija mora izpolniti zahteve
Blair je izkoristil priložnost obiska Turčije in je podprl njeno prizadevanje za vstop v Evropsko unijo. "Tudi če je osem poglavij zamrznjenih, še vedno ostaja 27 drugih, ki so v teku in ki se jih je potrebno čim prej lotiti," je povedal Blair. Pozval je Ankaro, naj izpolni zahteve, podprl pa je odpravo sankcij proti turškemu delu Cipra, s čimer Ankara pogojuje razširitev carinske unije na grški del Cipra.

Blair začel turnejo po B. vzhodu