Na milijone prebivalcev Sirije je pred spopadi zapustilo svoje domove. Foto: Reuters
Na milijone prebivalcev Sirije je pred spopadi zapustilo svoje domove. Foto: Reuters

Odločitev so sprejeli, potem ko so izčrpali vse druge možnosti. Svoje vire, ki da so izjemno omejeni, nameravajo v prvi vrsti nameniti "trem milijonom Sircev, ki se brez pomoči v hrani ne morejo prebiti iz enega tedna v drugega". Če bi pomoč še naprej nudili 5,5 milijona ljudem, bi jim do oktobra zmanjkalo hrane, so sporočili.

"Namesto da bi okrepili pomoč ali vsaj dohajali vse večje potrebe, se spoprijemamo z žalostnim scenarijem, po katerem moramo pomoč odvzeti ljudem, prav ko jo najbolj potrebujejo," je v izjavi sporočil predstavnik WPF-ja v Siriji Kenn Crossley.

Kot je poudaril, je nadaljnje manjšanje velikosti obrokov nemogoče, zatorej je edina možnost zmanjšanje števila prejemnikov.

V Siriji je vojna izbruhnila pred 12 leti, ko je predsednik Bašar Al Asad nasilno zatrl mirne protivladne proteste. To se je nato stopnjevalo v krvave spopade, v katere so se vpletli tudi tuje sile in džihadisti.

V nasilju je doslej umrlo več kot pol milijona ljudi, več milijonov jih je zapustilo domove. Letos je državo prizadel še hud potres. Še pred njim je po podatkih WFP-ja 12,1 milijona ljudi trpelo lakoto.

Prav danes se sicer v Bruslju začenja dvodnevna konferenca o podpori prihodnosti Sirije in regije, ki jo gosti EU. V ospredju bodo prav humanitarne potrebe države.